PATINATGE ARTÍSTIC

Javier Fernández estrena la pista de la final del Grand Prix

"He sigut el primer a trepitjar-la. Espero ser també l'últim perquè això significarà que he guanyat", ha declarat en la inauguració

"Estic preparat per pujar al capdamunt del podi", afirma el patinador madrileny a 48 hores de començar la competició a Barcelona

El patinador madrileny, durant la inauguració de la instal·lació al CCIB. / INSTAGRAM / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
INMA GONZÁLEZ / BARCELONA

Acabat d'arribar de Toronto, on viu i s'entrena des de fa tres anys, i sense gairebé temps de deixar les maletes, Javier Fernández ha anat al Fòrum per veure amb els seus ulls la pista de gel que a partir d'aquest dijous fins diumenge que ve acollirà la final del Grand Prix de patinatge artístic. "És un honor ser el primer a trepitjar-la. Espero ser també l'últim, perquè això significarà que he guanyat", ha declarat el patinador madrileny aquest dimarts, després d'inaugurar amb unes piruetes la instal·lació que una setantena d'obrers han construït en tot just una setmana al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), un escenari amb vistes al mar que per primera vegada en 10 anys d'història s'ha convertit en recinte esportiu.

El bicampió d'Europa doble bronze mundialista és el gran reclam d'aquesta cita que reuneix els 72 millors patinadors de la temporada (sèniors i júniors) en quatre categories (masculina, femenina, parelles dansa). Però no és l'única atracció. Juntament amb ell competiran, en la seva mateixa categoria, el japonès Yuzuru Hanyu, campió olímpic i mundial, els també nipons Tatsuki Machida i Takahito Mura, i els russos Maxim Kovtun i Serguei Voronov. "Hi seran els millors dels millors. I la majoria s'enfrontaran per primera vegada aquesta temporada, perquè en les proves classificatòries eviten trobar-se", ha incidit la periodista Paloma del Río, que fa 20 anys que posa veu al patinatge artístic a TVE.

"S'ha de tenir el cap fred"

'Superjavi' és l'únic espanyol de tota la final, per això la pressió és més gran. "És la tercera competició més important després dels Jocs i el Mundial, però la qualitat dels patinadors és indiscutible. Espero fer els millors programes de la meva vida perquè m'ho posaran gairebé impossible", ha recordat Fernández, que està "preparat per pujar al capdamunt" d'un podi que a Sotxi se li va resistir (es va quedar sense el bronze per menys de dos punts). "Em sento al cent per cent. He treballat molt dur i domino els programes, però entrenar no és el mateix que competir. S'ha de tenir el cap fred per guanyar. El suport del públic també m'ajudarà", ha afegit. 

L'esportista madrileny porta a Barcelona els dos programes que va presentar a l'Skate Canadà, on va quedar segon, i a la Copa Rússia, on es va penjar l'or: el curt al so de 'Black Betty', un rock de la banda nord-americana Ram Jam, i el llarg al ritme d''El barber de Sevilla', de Rossini, que inclou tres quàdruples, el salt més difícil. "Tenen molt de potencial i l'estil també va molt amb mi. Aquestes últimes setmanes m'han sortit nets als entrenaments. Espero no defraudar els aficionats", ha prosseguit. 

Àmplia cobertura informativa

Les entrades per dissabte, dia que es reparteixen les medalles de les quatre categories sènior, estan pràcticament esgotades. Però per a aquells que s'hagin quedat sense tiquet o que no puguin viatjar a la capital catalana, TVE ha preparat una programació especial a través de Teledeporte. Dijous i divendres oferirà en directe tota la competició, i divendres, part en diferit en funció de l'handbol femení. També facilitarà el senyal a 103 països. "La instal·lació és fantàstica, només esperem estar al nivell", ha dit Ignacio Gómez Acebo, director de Estratègia i Programació de l'ens públic. 

Notícies relacionades

Per a l'Ajuntament també serà una prova de foc, ja que el resultat de la final del Grand Prix pot condicionar una futura candidatura als Jocs d'Hivern. "Per a Barcelona, una ciutat que s'enorgulleix de ser una de les grans capitals de l'esport, serà un abans i un després. Si volem uns Jocs d'Hivern, s'han d'organitzar grans esdeveniments d'esports de gel i neu, i aquest és el primer pas", ha subratllat Maite Fandos, tinenta d'alcalde i copresidenta del comitè organitzador.