RELLEU A L'ESPORT CATALÀ

L'adéu del patriarca

David Moner deixa la presidència de la UFEC als 81 anys després de 17 pilotant les federacions catalanes El veterà dirigent cedeix el càrrec a Gerard Esteva, 52 anys més jove que ell

El relleu 8 Moner (dreta) saluda Esteva, el seu successor a la UFEC.

El relleu 8 Moner (dreta) saluda Esteva, el seu successor a la UFEC. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL
BARCELONA

A l'assemblea de divendres passat, en què va ser nomenat president d'honor i es va aprovar atorgar-li la medalla d'or, va rebre una ovació de dos minuts. Ahir, en el comiat públic a la seu nobiliària de la rambla de Catalunya, de Barcelona, el van acompanyar totes les forces vives de l'esport català. I és que David Moner no és un dirigent qualsevol. L'home que ha pilotat en els últims 17 anys la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) deixa la presidència, que recaurà fins a les eleccions del 2017 en un dels seus vicepresidents, Gerard Esteva, fins ara president de la vela. Esteva encara no ha fet els 30 anys. Moner ja ha celebrat els 81. Així, doncs, 52 anys separen els dos dirigents, en un gairebé triple salt generacional que vol exemplificar també el nou impuls que vol viure la UFEC.

El pal de paller

«En les eleccions de fa dos anys ja ho volia deixar, però vaig decidir seguir perquè no veia el successor que jo considerava que podia agafar el testimoni amb un consens absolut. Ara és el moment de donar pas a les noves generacions i Gerard Esteva és la persona adequada», va assegurar Moner, el dirigent incòmode que mai va dubtar a enfrontar-se als poders per aconseguir recursos per a l'esport. Primer com a practicant, després com a president de rem i de natació, i des del 1996 al capdavant d'una UFEC (fundada el 1933 per Pompeu Fabra) llavors testimonial i que ha deixat com «el pal de paller de l'esport federat», en les seves pròpies paraules. La UFEC depenia quan va entrar de les subvencions públiques, que representaven el 95% dels 120.000 euros que hi havia a la caixa. Ara mou un pressupost anual de 10 milions d'euros, i reuneix 69 federacions esportives catalanes, a les quals la UFEC presta serveis en assumptes com assegurances esportives, assessoria jurídica i laboral, contractes, nòmines, servei de premsa... L'últim servei de Moner ha estat aconseguir un crèdit de tres milions d'euros per avançar a les entitats la suma de les subvencions que «les administracions sempre paguen tard i malament». Les guerres legals empreses per l'Administració de Madrid, en forma d'inspeccions de la Seguretat Social i de la pretesa implantació de la llicència única, han complicat els últims mesos del dirigent, convençut, no obstant, que «Catalunya tirarà endavant».

Notícies relacionades

«Sempre hem tingut moltes dificultats, incloses les que venien dels governs catalans, però al final s'adonen que la UFEC està al servei de l'administració i de l'esport», assegura aquest advocat barceloní, criat a Banyoles, que mantindrà oberts els seus cinc despatxos professionals a Barcelona, Madrid, Palma, Màlaga i Sevilla. Aquesta autonomia econòmica li ha facilitat les coses, en un sentit explicat ahir per ell mateix: «No he cobrat mai ni un duro, ni un euro, ni viatges, ni dietes, i això m'ha donat la independència per poder dir el que pensava».

«Moner és un mestre i una capsa de sorpreses, sempre amb noves idees i projectes per obtenir recursos. No et deixarem marxar tan fàcilment», li va dir Esteva.