President del Comitè dels Jocs Mediterranis

«Tarragona farà uns Jocs excel·lentment organitzats»

Al punt de partida 8 Amar Addadi, divendres, davant d’un cartell de Tarragona 2017.

Al punt de partida 8 Amar Addadi, divendres, davant d’un cartell de Tarragona 2017. / XAVI MOLINER

4
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

El Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani (CIJM) que presideix Amar Addadi (Algèria, 1947) acaba de donar llum verda al pla director que ha elaborat el comitè organitzador dels Jocs que se celebraran a Tarragona el 2017. Després de tres dies d'intens treball a la ciutat, Adaddi es va mostrar divendres molt satisfet, especialment perquè l'organització s'ha adaptat a la crisi i el pressupost inicial de gairebé 300 milions d'euros s'ha quedat en la meitat.

-Sembla que se'n va content.

-Sí, me'n vaig molt content perquè hem pogut veure les instal·lacions i, sobretot, la bona feina que s'ha fet en el pla director per a l'organització dels Jocs del 2017. Per a mi és una gran satisfacció veure l'adaptació del pressupost al moment actual de crisi, l'harmonia que hi ha en l'equip de treball i veure fins i tot que els partits polítics de tots els colors s'han unit al voltant del projecte. Seran uns Jocs excel·lentment organitzats.

-¿En què es basa per fer aquest balanç positiu?

-Queden algunes instal·lacions per concretar, però les que ja estan fetes asseguren una qualitat excepcional d'infraestructures. Instal·lacions públiques com el palau firal i la plaça de toros són excel·lents, però també hi ha magnífiques instal·lacions privades com les que té el Club de Tennis de Tarragona o el Club de Golf Costa Daurada.

-¿Creu que Tarragona finalment es podrà beneficiar d'aquests Jocs?

-Hem de tenir en compte que no es tracta només d'uns Jocs esportius. També hi ha un programa cultural paral·lel i moltes activitats que volem que tinguin impacte a nivell social. Sobretot per motivar en la pràctica esportiva, especialment entre els nens i els ciutadans en general. Tarragona també tindrà una visibilitat mundial i podria convertir-se en un lloc de preparació per a atletes d'alt nivell, a més de posar en valor la seva cultura mil·lenària.

-Queden gairebé quatre anys per a la celebració dels Jocs. ¿Tem pel futur de les grans instal·lacions pendents de construir, com són el palau d'esports, la piscina olímpica i l'anell olímpic?

-Estic totalment convençut que el pla director es desenvoluparà en unes condicions excel·lents. Conec els meus amics espanyols d'Almeria el 2005 i he de dir que va ser una experiència magnífica.

-Al final han decidit no construir una vila olímpica i habilitar en canvi diversos hotels de Salou.

-Entenc que aquest sigui un tema que creï debat perquè és molt sensible, però tots hem de ser molt raonables. Hem d'escollir la millor fórmula, la que costi menys diners i que reuneixi totes les condicions per acollir els atletes amb comoditat. La nostra preocupació principal són els atletes i habilitar un conjunt d'hotels permetrà agrupar-los tots en una mateixa zona i organitzar el lloc en forma de vila mediterrània sense haver de fer una gran inversió.

-La candidatura grega de Volos-Larissa va renunciar per problemes econòmics i Mersin va haver de córrer per organitzar els Jocs del 2013.  ¿Hi ha perill a Tarragona?

-Aquest és un altre context. Per ser francs, en aquella època hi havia una impossibilitat d'organitzar els Jocs a Volos i Larissa. Ara no estem en aquesta situació. Hi ha una possibilitat, hi ha voluntat i també hi ha persones molt competents que saben que poden fer moltes coses amb els mitjans que estan a les seves mans. Els nostres amics de Tarragona seran a Mersin per prendre nota de tota l'organització, però jo crec que l'experiència de Tarragona serà única en si mateixa.

-La crisi, de totes maneres, ha obligat a retallar notablement el pressupost inicial.

-Sí, hi ha hagut retallades importants per a la construcció d'infraestructures. La perspectiva ha canviat i ara es dóna més importància a la rehabilitació d'equipaments que a la construcció d'altres de nous, que costarien més diners. Passa el mateix amb la qüestió de l'allotjament dels esportistes. ¿Per a què gastar tants diners per construir una vila mediterrània si és possible utilitzar una sèrie d'hotels que disposen de tots els mitjans per allotjar confortablement els esportistes?. El que es pot estalviar aquí pot servir per a altres projectes que reverteixin en la ciutadania.

-Es va dir que Israel i Palestina podrien participar per primera vegada en uns Jocs Mediterranis. ¿Hi ha alguna possibilitat?

-No puc jugar a profeta, aquest és un tema que sempre està latent. Aquesta qüestió va ser discutida l'any passat i hi ha hagut una gran demostració de sensibilitat amb el problema, però l'assemblea general va considerar que no era el moment adequat. No obstant, tothom espera que la pau regni en aquesta regió per poder-nos permetre reunir tota la família mediterrània.

Notícies relacionades

-Fins no fa gaire, Tarragona es mirava en el mirall dels Jocs d'Almeria del 2005 i volia organitzar els millors Jocs Mediterranis de la història. ¿Serà possible?

-Estic segur que amb Tarragona apujarem el llistó en l'organització d'uns Jocs d'aquesta mena, sense cap dubte.