LA COPA CONFEDERACIONS

'La Roja' doblega el genoll davant el Brasil de Neymar (3-0)

La campiona del món ha vist truncada una ratxa de 29 partits oficials sense perdre davant una 'canarinha' espectacular

3
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / Rio de Janeiro

Tres anys i dues setmanes feia que 'la Roja' sense doblegar el genoll en un partit oficial, una ratxa estel·lar que aquest diumenge s'ha ensorrat en el remodelat Maracaná, un escenari espectacular on la selecció espanyola no ha pogut culminar el seu cicle victoriós amb l'únic títol que li seguirà faltant en el seu palmarès. La Copa Confederacions s'ha quedat al Brasil. L'amfitrió, comandat per Neymar, ha tornat a l'elit del panorama futbolístic amb un triomf de prestigi davant la campiona del món (3-0), que ha truncat una ratxa de 29 partits oficials sense perdre.

Algun dia havia d'arribar la derrota. Des d'aquella estrena al Mundial de Sud-àfrica, el 16 de juny del 2010, amb una derrota davant Suïssa (1-0), 'la Roja' no havia deixat de triomfar. A Johannesburg va arribar el seu primer Mundial de la història, després l'Eurocopa de Polònia i Ucraïna, la segona consecutiva després de l'Eurocopa d'Àustria i Suïssa el 2008, la que va obrir el cicle virtuós de la selecció. Però a Rio de Janeiro, en la quarta final en els últims cinc anys, Espanya s'ha vist superada per un geni que s'ha fet gran davant els seus futurs companys, un meravellós Neymar que ha destrossat Arbeloa i ha conduït la 'canarinha' cap a un títol que suposarà un bàlsam terrible en un país necessitat d'èxits a un any del seu Mundial.

No ha trigat gaire Espanya a emportar-se el primer mastegot. Als dos minuts ja perdia, en una errada conjunta de Piqué, Arbeloa i Casillas, amb especial protagonisme per al lateral del Madrid, penós en els 45 minuts que ha estat sobre la gespa. Fred ha aprofitat el regal per posar al davant els amfitrions, tremendament motivats davant la seva afició.

Arbeloa, retratat

Ha arribat Espanya a l'estadi de Maracaná amb la idea de tancar el seu cercle d'èxits i ha sortit escaldada, en una severa derrota que ha de servir d'avís per al Mundial. Cap equip és invencible, ni tan sols la selecció que s'ha convertit en un referent futbolístic en tot el planeta. Aquest diumenge no hi ha hagut ni rastre de les senyes d'identitat del Barça, l'estil que ha permès als jugadors de Vicente del Bosque consolidar-se al cim. L'any que ve, en la cita que realment marca el prestigi de les seleccions, tindrà l'ocasió de redimir-se.

Oscar ha acariciat el segon gol (m. 8) mentre els brasilers han avortat una vegada i una altra els atacs d'Espanya. Al més pur estil del seu tècnic, Luiz Filipe Scolari, el Brasil ha exhibit un desplegament físic brutal, amb contínues faltes estratègíques, mentre Arbeloa ha quedat retratat una vegada i una altra davant el veloç Neymar.

Amb Paulinho totalment enganxat a Xavi, a Espanya només li ha quedat encomanar-se a Iniesta, que ho ha intentat sense fortuna. Fred ha perdonat davant Casillas (m. 32) i David Luiz ha tret en la línia una ocasió clara de Pedro (m. 40). Allà ha firmat Espanya la seva sentència. Neymar (m. 44) ha marcat el segon amb un xutàs impressionant, mentre 'la Roja' es dessagnava.

La campiona del món s'ha acabat de flagel·lar amb el tercer de Fred (m. 47) i el penal fallat per Sergio Ramos (m. 54), la rematada per a una selecció que mai ha trobat la seva millor versió. Davant seu, el Brasil, sabedor que era el seu partit més important de l'any, no ha defraudat. Com el Barça de les pitjors cites, Espanya s'ha encallat. Sense Xavi, la llum s'ha apagat. Piqué ha estat expulsat davant Neymar (m. 68) i ha seguit el desastre en ple festival de l'amfitrió. El 2014 toca revenja per a 'la Roja'. Maracaná l'espera.

Fitxa tècnica:

3 - Brasil: Julio César; Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo; Luiz Gustavo, Paulinho (Hernanes, m.88), Oscar; Hulk (Jadson, m.73), Neymar i Fred (Jo, m.80).

0 - Espanya: Casillas; Arbeloa (Azpilicueta, m.46), Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xavi; Pedro, Iniesta, Mata (Navas, m.52); i Fernando Torres (Villa, m.59).

Gols: 1-0, m.2: Fred. 2-0, m.44: Neymar. 3-0, m.47: Fred.

Notícies relacionades

Àrbitre: Björn Kuipers (HOL). Amonestació a Arbeloa (15) i Ramos (27) per Espanya. Expulsió per vermella directa a Piqué als 68 minuts per una falta a Neymar.

Incidències: final de la Copa Confederacions disputada a l'estadi Maracaná amb 73.500 aficionats a les grades.