Pioneres del Barça

El campió de la Lliga femenina va tenir les seves arrels en la iniciativa de 16 noies que van jugar el primer partit el 1970

Carme Nieto i Lolita Ortiz, pioneres del Barça femení, al camp de futbol del Satalia.

Carme Nieto i Lolita Ortiz, pioneres del Barça femení, al camp de futbol del Satalia. / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
RAÚL PANIAGUA / Barcelona

Fa un parell de setmanes, el Barça femení va revalidar el títol de Lliga amb un èpic triomf a San Mamés. Va ser el segon campionat del lluitador equip dirigit per Xavi Llorens. En algunes cròniques (poques, perquè el futbol femení segueix sent massa oblidat) es feia referència a l'evolució de la secció, "fundada el 1988", una dada esbiaixada que ignora les verdaderes arrels del futbol femení blaugrana. Uns durs inicis que expliquen aquí Lolita Ortiz i Carme Nieto, pioneres d'un equip que va tirar endavant gràcies a la il·lusió i la humilitat de les seves jugadores.

Notícies relacionades

Tot va començar el 1970. Inmaculada Cabeceran, que era la nòvia de l'exjugador del Barça Pablo García Castany, va posar un anunci buscant noies per jugar un partit. Un grup de noies d'entre 18 i 24 anys es van donar cita il·lusionades a fer realitat un somni: jugar a futbol. El diari 'Tele-Expres' ja desaparegut-- també va donar un cop de mà al publicar un titular que deixava clara la situació: "Onze noies a la recerca d'entrenador". En dos dies tenien a la seva disposició dues estrelles: Antonio Ramallets i César. L'exporter es va armar de paciència i va estar diversos mesos al càrrec. "Era com un pare per a nosaltres". L'exdavanter només va aguantar dos entrenaments.

>>Llegiu el reportatge complet sobre les pioneres del futbol femení del Barça a e-Periódico.