CORRUPCIÓ EN EL FUTBOL

Un informe francès denuncia que Qatar va comprar el Mundial 2022

'France Football' afirma que Sarkozy, Platini i altres dirigents van acceptar favors de l'emirat

Exemplar de France Football.

Exemplar de France Football. / QATAR 2022

3
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ
BARCELONA

No té sentit que se celebri un Mundial a més de 50 graus, que és la temperatura a què es jugaran els partits en les dates que tindrà lloc el torneig», va deixar anar ja mig ensumant-s'ho Karl-Heinz Rummenigge, president del Bayern Munic, tan bon punt es va saber que la FIFA havia adjudicat el seu torneig a Qatar.

Era el desembre del 2010 i el món del futbol va quedar sorprès quan, inesperadament, el poderós emirat dels petrodòlars es va imposar en la votació als Estats Units, el Japó, Austràlia i Corea del Sud, països que també aspiraven a organitzar el principal esdeveniment esportiu després dels Jocs Olímpics. Doncs bé,France Footballha començat a revelar els innombrables interrogants que es van obrir aleshores. Entre ells, el del mateix Rummenigge.

IMPLICACIÓ DE L'ELISI / I és que segons publicava ahir la revista francesa, en una àmplia investigació de més de 20 pàgines titulada Qatargate,l'emirat va comprar vots per aconseguir el triomf a través d'una trama en què implica el president de la UEFA, Michel Platini; Nicolas Sarkozy, expresident de França; Julio Grondona, Nicolás Leoz i Ricardo Teixeira, presidents del futbol argentí, paraguaià i brasiler, respectivament, i altres dirigents entre els quals apareix el nom de Sandro Rosell, president del Barça.

France Football col·loca al centre de la trama Mohammad ben Hamman, expresident de la Comissió Asiàtica de Futbol, apartat posteriorment per sospites de corrupció. Aquest dirigent hauria intercedit en favor de l'emirat qatarià, i el primer ministre del país, Hamad bin Khalifa al-Thani, es va reunir al palau de l'Elisi, a finals del 2010, amb Sarkozy, llavors president de França, i Platini. Aquest últim admet haver estat en el sopar, però nega que l'emir li demanés els vots per a la candidatura de Qatar. «Em va convidar a sopar, però sabia que jo seria independent i que votaria a qui volgués», afirma el president de la UEFA, que finalment es va decantar per Qatar, en comptes dels Estats Units, tal com havia avançat. «Vaig creure que era el moment d'anar a un país d'aquella part del món», va ser la breu justificació de Platini al seu canvi d'opinió.

COMPRA DEL PSG / El reportatge deFrance Football també explica que els pactes de l'Elisi anaven més enllà de la compra de vots. En aquest sentit, afirma que aquests acords implicaven també la compra del París Saint Germain (l'equip de Sarkozy) per part de l'emir Al-Thani, com així va passar, igual que l'adquisició dels drets de TV de la Lliga francesa per la cadena Al-Jazira, propietat també d'Al-Thani, prenent-li així l'exclusiva a C+France, molt crítica amb la gestió governamental de Sarkozy.

Fa uns mesos, Jack Warner, exvicepresident de la FIFA, ja va insinuar que cinc membres del comitè executiu de l'organisme havien rebut 20 milions de dòlars a canvi del seu vot per Qatar. El camerunès Issa Ha­yatou, Leoz, Grondona, Teixeira i el guatemalenc Rafael Salguero sortien a la llista.

Notícies relacionades

COBRAMENTS FORMIDABLES / De Rosell,France Footballdestaca que no està dins de la FIFA, però recorda que «els seus contactes amb Qatar intriguen i no són innocents». En aquest sentit, fa sortir a la llum el contracte del Barça amb Qatar Foundation, que ha estat recentment rellevat per Qatar Airways.

Qatar no ha reparat en despeses i ha invertit centenars de milions perquè estrelles del futbol es convertissin en ambaixadors de la seva candidatura. Entre ells Zinedine Zidane i Pep Guardiola, que, segons la revista, haurien cobrat entre 11 i 25 milions d'euros cadascun. Així és Qatar, per diners, que no sigui.