Els quarts de final de la Copa del ReI

Guardiola demana tensió

El tècnic canvia la rutina per alertar el Barça que no es refiï perquè arriba un Madrid ferit

Messi i Alves,ahir, durant l’entrenament a la Ciutat Esportiva

Messi i Alves,ahir, durant l’entrenament a la Ciutat Esportiva / FC BARCELONA

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ
BARCELONA

A vegades els petits detalls són més eloqüents que les grans decisions. Amb Guardiola acostuma a passar d'aquesta manera. Ahir, de forma inesperada, el tècnic va confirmar el que ja havia dit després de guanyar al Bernabéu la setmana passada. No es fia gens del Madrid. Gens ni mica, malgrat l'1-2 obtingut en l'anada. No va fer falta ni tan sols que l'entrenador parlés -ho farà aquesta tarda-, però amb un petit gest se li va entendre tot. Ha decidit concentrar l'equip, un fet inusual en un partit de Copa i de Lliga. En Champions, sí.

El de demà no és un simple partit de tornada dels quarts de final de la Copa. És un Barça-Madrid i no està únicament en joc el pas a la semifinal -el València, després de golejar el Llevant (4-1), espera com a possible enemic- sinó que es dirimeixen moltes coses. Guardiola ho sap. Per això actua amb prudència extrema, i revesteix el matx de la màxima importància fins i tot en els detalls més petits.

UN ALTRE COP, A PROP DEL MAR / Res del que fa el tècnic és casual. No acostuma a concentrar els seus jugadors. Doncs avui, després de la sessió del vespre, sí. Ha canviat fins i tot el lloc i l'hora de l'entrenament. Passa de les 11 del matí a les sis de la tarda, sempre a porta tancada. I abandona per un dia la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí per treballar al Camp Nou. I l'hotel escollit tampoc és casual. Guardiola s'emporta els seus jugadors al luxós W, en una cantonada de la platja de la Barceloneta. Aquella vela gegant, obra de Ricardo Bofill, ja va acollir el Barça el maig del 2011 els dies previs a la tornada de la semifinal de la Champions contra el Madrid.

Fins llavors, el Barça acostumava a pujar a la muntanya per poder trobar la pau interior. Anava al Tibidabo, al també luxós hotel La Florida, però quan va baixar sobreexcitat, acompanyat d'una caravana de motos, l'abril del 2010 al Camp Nou es va topar amb la muralla defensiva de l'Inter de Mourinho per tancar-li el pas a la final de la Champions al Bernabéu. D'allò, de jugar amb el cor més que amb la pilota, en va aprendre Guardiola. Un any més tard, se'n va anar al mar. Al mateix lloc que ha escollit per avui. Tot és molt similar. Llavors, l'avantatge blaugrana adquirit al Bernabéu era fins i tot superior (0-2 a la Champions) al que té ara (1-2 a la Copa). Per si de cas, Guardiola ja ha deixat dit als seus jugadors que recelin d'un Madrid que arriba ferit esportivament perquè es veu incapaç de tombar el Barça i suporta una fractura al vestidor. Però encara no està mort a la Copa.

Notícies relacionades

LA LLIÇÓ DE L'INTER / Guardiola ho sap; els jugadors, també. Tots han après la lliçó de l'Inter deMou.Escoltar ahir Andrés Iniesta va ser com escoltar avui el tècnic. «El rival ens exigirà haver de fer un partit perfecte, tenim al davant els millors jugadors del món», va subratllar el centrecampista blaugrana. «No pensem especular i, a més, tampoc ho sabem fer. Hem de jugar sense por», va reclamar Iniesta entossudit a recordar que únicament hi ha un objectiu: passar a semifinals. «Només pensem a aconseguir la classificació, no en resultats contundents o amplis», va declarar.

A L'ATAC / El missatge de Guardiola ha calat en l'equip. «Si anem amb por de perdre passarem molts problemes», va confessar Iniesta, convençut que al Barça només li val atacar. Entre altres raons perquè no sap defensar-se sense la pilota, ni tan sols tenint un gol d'avantatge. Sorprès perquè Pepe no hagi rebut, de moment, cap sanció per la seva trepitjada a Messi en l'anada del clàssic («es fa difícil pensar que una acció així es quedi en no res», va recalcar Iniesta), el Barça està en tensió. Alerta màxima, ha cridat Guardiola a la seva manera. Ni una badada demà perquè hi ha molt més que una Copa en joc.