LA BARCELONA WORLD RACE DE VELA

Tot per un somni

Molts navegants deixen aparcades les seves professions per complir la il·lusió de fer la volta al món

«Aquest projecte m'ha absorbit i no puc pensar en res més», assegura Mumbrú, un advocat que ha tancat el seu bufet

Passió pel mar 8 Jaume Mumbrú i Cali Sanmartí (esquerra) es recolzen a la vela del seu vaixell, el We Are Water. A dalt, el català Àlex Pella (esquerra) i l’alacantí Pepe Ribes, de l’Estrella Damm. I a sota, el barceloní Bruno García (dreta), amb el francès Jean Le Cam al President.

Passió pel mar 8 Jaume Mumbrú i Cali Sanmartí (esquerra) es recolzen a la vela del seu vaixell, el We Are Water. A dalt, el català Àlex Pella (esquerra) i l’alacantí Pepe Ribes, de l’Estrella Damm. I a sota, el barceloní Bruno García (dreta), amb el francès Jean Le Cam al President. /

3
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL
BARCELONA

Hi ha metges, advocats, enginyers industrials, empresaris, fisioterapeutes, fins i tot una veterinària. Molts professionals. Però des de fa un temps, i almenys durant tres mesos més, deixaran aparcades les seves feines, les seves professions, per intentar fer la volta al món a vela sense escales, en vaixells amb dos tripulants. La Barcelona World Race (BWR) és per a tots ells una

il·lusió inajornable. I ho donaran tot per complir-la. Ho donaran tot per un somni.

No és cap tòpic. La paraula «somni» els surt de la boca constantment quan se'ls interroga per la motivació d'embarcar-se en una aventura dantesca que els tindrà lluny de casa, dels seus i de les seves professions almenys durant tres mesos. «La volta al món és el somni de qualsevol regatista», confirma Bruno García, un cardiòleg barceloní de 43 anys que ha demanat sis mesos de permís sense sou a l'hospital de la Vall

d'Hebron per preparar la prova. El somni de la volta, el fet de sortir de casa seva i la possibilitat de compartir vaixell, el President, amb un mite de la vela oceànica, el francès Jean Le Cam, fan que per a García la proposta d'apuntar-se a aquest projecte fos senzillament irrebutjable.

Al contrari que molts dels seus companys d'aventura, Bruno Gar­cía té previst reincorporar-se a la feina tan aviat com torni de la volta al món. «Sóc cardiòleg i és una feina que m'agrada molt. És la meva passió, juntament amb la vela i la muntanya, que he descobert amb la meva dona», diu.

Qüestió de prioritats

«Quan vaig veure sortir la primera edició de la Barcelona World Race, el 2007, la imatge em va quedar gravada per sempre al cap», comenta Jaume Mumbrú, un advocat barceloní de 45 anys que, fa uns mesos, ha tancat el seu bufet. No pot tenir el cap a dos llocs a la vegada, i de moment la seva passió per la vela està guanyant la partida. «He prioritzat la meva passió pel mar. Aquest projecte m'ha absorbit completament i no puc pensar en res més», afirma Mumbrú, que comparteix el pilotatge del We Are Water amb un altre barceloní, Cali (Carles) Sanmartí. El mes de maig passat, Sanmartí era a la Polinèsia al capdavant d'una volta al món turística. Va rebre al seu correu electrònic un missatge de Mumbrú. «¿On pares? ¿Estàs disponible?». Va ser suficient perquè s'apuntés al vaixell patrocinat per Roca, que aprofitarà la volta per transmetre un missatge d'utilització racional de l'aigua al món i per captar fons per a projectes d'oenagés. Sanmartí està entusiasmat amb l'epopeia que l'espera. «Cada dia que passa és un regal. Fer la volta al món és l'Everest dels navegants», s'entusiasma aquest enginyer industrial barceloní de 41 anys que ja està centrat únicament en la navegació. El seu futur, com el de gairebé tots els que emprendran la BWR, està exclusivament al mar.

Notícies relacionades

El mateix desitja Gerard Marín, nascut a Figueres i resident a l'Escala, que amb 28 anys és el tercer participant més jove. Els últims anys s'ha anat desprenent de les empreses familiars de pintura, construcció, gestoria i agència de viatges per dedicar-se a la seva passió. El Fòrum Marítim Català, un clúster d'empreses del sector marítim, li va proposar formar equip amb l'experimentat francès Ludovic Aglaor (44 anys), amb 19 travessies atlàntiques en el seu historial. No ho va dubtar, és clar. «¿Un sacrifici aquesta regata? I ara. Em fa tanta il·lusió, que no em sap greu res del que deixo enrere. Només trobaré una mica a faltar la meva parella», reconeix Marín, un dels sis regatistes catalans (Anna Corbella, del GAES, i Àlex Pella, de l'Estrella Damm, completen la quota) que tindran l'oportunitat de sortir i, amb sort, arribar a Barcelona, pràcticament a casa, després de completar la volta al món a vela.

«Barcelona ha sigut capaç de crear una gran prova oceànica i fer-la partícip a la gent de casa. Aquest és el seu gran mèrit», assegura Mumbrú, un dels 28 protagonistes (14 vaixells) de la regata.