Futbol INTERNACIONAL

Una allau causa 12 morts a Zàmbia

La tragèdia, en què també hi va haver 46 ferits, es va produir després d'un partit classificatori per a la Copa d'Àfrica del 2008

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / LUSAKA

Dotze aficionats de la selecció de Zàmbia van morir ahir a causa d'una allau humana quan es disposaven a abandonar l'estadi Konkola, a la ciutat de Chililabombwe, situada al nord de la província de Copperbelt, després que la seva selecció s'imposés a la República del Congo per 3-0 en un partit vàlid per a la classificació de la Copa d'Àfrica del 2008. A més a més, la policia va anunciar que de les 46 persones que van resultar ferides a causa de l'esclafament, cinc van requerir ajuda mèdica després dels incidents i van haver de ser hospitalitzades.

PRESSES PEL TRANSPORT

L'organització havia disposat transport gratuït perquè la gent pogués desplaçar-se fins a l'estadi sense problemes des de tota la regió i, tot i que no hi ha cap versió oficial, les primeres hipòtesis apunten a aquest fet com la raó per la qual va començar l'allau. Els prop de 40.000 espectadors van intentar sortir com més aviat millor de l'estadi per tenir lloc als autobusos. "La policia va tancar una de les portes d'accés al camp abans que s'acabés el partit. Quan va xiular, la gent va començar a córrer i vaig veure persones aixafades", va explicar un periodista que era a Chililabombwe per cobrir el partit. "La causa encara no està aclarida, però s'obrirà una investigació", va assegurar Gabriel Namulambe, ministre d'Esports del Govern de Zàmbia. "És realment molt trist el que ha passat. És una desgràcia deguda a un cúmul de circumstàncies que s'aclariran aviat. Divendres la investigació estarà tancada i oferirem un informe a la nació", va afegir el polític.

Un dels testimonis que van presenciar l'allau va explicar que quan es va acabar el partit la gent va començar a córrer sense cap mena de control cap als autocars per poder pujar-hi i que els portessin a casa. A més a més, el Govern va confirmar que ajudaria econòmicament els familiars dels nou homes i les tres dones morts, per pagar-ne el trasllat i els funerals.

BOMBA A TAILÀNDIA

Notícies relacionades

L'any 1997, 10 seguidors van morir després que Zàmbia guanyés el Sudan per 3-0 en un partit de classificació per al Mundial de França del 1998. Aleshores l'allau la va iniciar un dels seguidors que va alertar d'una amenaça de bomba i va desencadenar el pànic.

A Bangkok, capital de Tailàndia, una bomba va esclatar ahir en un camp de futbol a l'escola de Yala durant la disputa d'un partit amistós, que es va saldar amb 17 persones ferides, tres de gravetat, segons van informar les autoritats tailandeses.