L’any 2020

El jurat considera culpable l’acusat de matar la seva dona i la seva filla una ‘nit de Reis’ a Esplugues

Li atribueix dos delictes d’homicidi amb intencionalitat, traïdoria i acarnissament i un de maltractament

  • CONTEXT | Un jurat decidirà sobre el brutal assassinat d’una dona i la seva filla el dia de Reis del 2020 a Esplugues

  • L’acusat de matar la seva dona i la seva filla a Esplugues s’escuda en què «va perdre la raó»

El jurat considera culpable l’acusat de matar la seva dona i la seva filla una ‘nit de Reis’ a Esplugues
4
Es llegeix en minuts
ACN

El jurat ha considerat que l’acusat de matar la seva dona i la seva filla la nit de Reis del 2020 a Esplugues de Llobregat és culpable de dos delictes d’homicidi amb intencionalitat, traïdoria i acarnissament. Va rebutjar que la seva reacció estigués condicionada per un trastorn de personalitat i va aprovar per unanimitat l’agreujant de parentiu, i de gènere en el cas de la dona.

També l’ha declarat culpable d’un delicte de maltractament cap a la parella. Els fets van passar el 5 de gener a la nit quan, mogut per la gelosia, l’acusat va atacar la mare i la filla mentre dormien juntes amb un o diversos ganivets, causant-los múltiples ferides mortals. La dona havia expressat la seva voluntat d’acabar la relació, però encara convivien junts.

El jurat considera provat per unanimitat que l’acusat va atacar les víctimes quan dormien al llit i ho va fer amb intencionalitat de matar-les, amb acarnissament i traïdoria, ja que cap de les dues van tenir oportunitat de defensar-se perquè les va agafar per sorpresa i perquè l’home tenia molta més corpulència.

Així, va fer referència a l’informe forense, la pericial policial i també que la nit dels fets, l’acusat va trucar als serveis d’emergències ell mateix per explicar que havia matat la seva dona i la seva filla.

En aquest sentit, també ha valorat que es va abraonar sobre la dona, li va clavar múltiples ganivetades i li va provocar 52 ferides que li van causar la mort. A més, també va concloure que l’home va agredir la seva filla amb un ganivet i li va fer una ferida a la jugular que va acabar amb la vida de la nena de 3 anys. El jurat, a més, va indicar que l’acusat li va provocar a la menor un gran patiment psíquic perquè va presenciar com el seu pare posava fi a la vida de la seva mare.

Prova a través de missatges

D’altra banda, el jurat ha aprovat per unanimitat l’agreujant de parentiu i de gènere en el cas de la dona, al considerar que l’acusat no va acceptar la decisió de la víctima de separar-se i va tenir una «actitud de control i possessió» cap a la dona.

Així mateix, el jurat considera que l’acusat la va sotmetre a «una dinàmica de continuats retrets, insults, seguiments i vigilància, i fins i tot atacs de tipus físic i psíquic, cosa que li va provocar una profunda situació de malestar emocional i neguit».

A més, el jurat ha manifestat que tot això ha quedat acreditat a través dels nombrosos missatges aportats com a prova, així com mitjançant les declaracions emeses per diversos testimonis durant el judici. D’altra banda, també considera provat per majoria que l’acusat va exercir aquest maltractament psicològic amb la voluntat de menyscabar la integritat psíquica de la seva dona.

Paral·lelament, el jurat ha rebutjat de forma unànime que la reacció de l’acusat estigués condicionada per un trastorn de personalitat i per tant s’ha negat a tenir en compte aquest fet com atenuant.

El jurat s’ha remès a l’informe que va portar a terme el metge de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que va atendre l’home després dels fets, i que apunta que no presentava signes d’ansietat psíquica o física. També ha esmentat altres informes aportats durant el procés judicial que indiquen que no pateix un trastorn de personalitat mentre ha descartat que en el moment dels fets estigués afectat per una crisi epilèptica.

A més, el jurat també va concloure que els pares i avis de les víctimes pateixen trastorn depressiu i estrès posttraumàtic com a conseqüència dels fets.

Discapacitat del 42%

Durant el judici celebrat a l’Audiència de Barcelona, l’home va al·legar un suposat trastorn mental transitori, dient que tenia una discapacitat que li provocava fatiga i que aquella nit la ruptura amb la seva parella el va acabar de desequilibrar. Així mateix, va assegurar que en el moment dels fets «va perdre el control» del cos i el cap i fins i tot la consciència. A més, va dir que quan va veure el que havia fet «es va quedar horroritzat».

De fet, l’home té una discapacitat reconeguda del 42% per una anèmia falciforma, que li provoca dolor, fatiga, falta d’oxigen i fins i tot epilèpsia. Poc abans dels fets li van donar la baixa perquè estava amb depressió i fatigat.

La fiscalia i l’acusació particular es van reafirmar en les seves acusacions i penes. Així, han reiterat que acusen l’home de dos assassinats amb traïdoria i acarnissament i l’agreujant de parentiu, en l’assassinat de la dona amb l’agreujant de discriminació de gènere, i en el cas de la menor per tenir menys de 16 anys.

Notícies relacionades

També l’acusen d’un delicte de maltractament habitual. Per tot això, li demanen presó permanent revisable per l’assassinat de la seva filla, més 5 anys de llibertat vigilada si sortís de presó i 10 de prohibició d’aproximació i comunicació amb la família de la dona. .

També li demana 25 anys de presó per l’assassinat de la dona, 5 de llibertat vigilada i 10 de prohibició d’aproximació i comunicació amb la família de la víctima. Pel maltractament habitual li demanen 3 anys de presó i prohibició de tenir armes