18 mesos

Comença la construcció de 2.105 pisos a l’antiga Montesa d’Esplugues

  • Més de la meitat de vivendes seran de protecció oficial

  • El projecte inicialment va quedar aprovat el 2009

Comença la construcció de 2.105 pisos a l’antiga Montesa d’Esplugues

ayuntamiento de esplugues

3
Es llegeix en minuts
EFE

Les obres d’urbanització de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Montesa, a Esplugues (Baix Llobregat), ja s’han posat en marxa, i s’inicia així el compte enrere del projecte urbanístic que permetrà la construcció de 2.105 vivendes, més de la meitat de protecció oficial.

Ubicada als terrenys de l’antiga fàbrica de motos Montesa i del camp de futbol Rayo Amarillo, i amb una superfície d’11 hectàrees, l’ARE Montesa és una de les principals àrees de desenvolupament de vivenda protegida de l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, la directora de l’Institut Català del Sol (Incasòl), Mercè Conesa, i el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, han presentat aquest dimarts el projecte i l’inici de les obres d’urbanització i han posat en relleu la col·laboració entre administracions i amb els socis privats per portar-lo endavant.

Aquesta primera actuació d’adequació que ara comença suposarà una inversió de 19 milions d’euros i està previst que duri uns 18 mesos, i és el primer pas per transformar aquesta zona.

1.059 vivendes de protecció oficial

L’ARE Montesa va ser aprovada inicialment el 2009, en plena «eufòria immobiliària», però amb la crisi va quedar en suspens, fins que el 2019 va ser «repensada» i actualitzada.

Tretze anys després de la seva primera aprovació, l’ARE que s’executarà té previst aixecar 2.105 vivendes, de les quals 1.059 seran de protecció oficial, majoritàriament (750) en règim de lloguer. Els pisos de protecció oficial es distribuiran en 13 unitats de vivendes separades per configurar un veïnat «divers», i totes les noves vivendes es construiran amb criteris d’eficiència energètica. De les 11 hectàrees que seran urbanitzables, el 70% es destinaran a equipaments públics, zones verdes i viàries.

D’entre els nous equipaments, destaca la construcció de la nova comissaria de la Policia Local d’Esplugues, un centre cívic, la transformació de la Vil·la Victòria –una casa modernista protegida com a bé cultural d’interès local–, un hospital privat o la possible ampliació de l’escola Folch i Torres.

«En aquests moments ha començat la urbanització, però aviat veurem que també comença la construcció de vivenda. Possiblement en dos anys, dos anys i poc, començarem a veure com acaben les primeres edificacions», ha remarcat l’alcaldessa, que ha celebrat que la transformació d’aquesta zona, actualment degradada, permetrà «recosir» la ciutat.

«Un grandíssim projecte per a Esplugues i per a Catalunya»

Díaz, que ha remarcat que l’ARE Montesa és «un grandíssim projecte per a Esplugues i per a Catalunya», ha reiterat que l’accés a la vivenda és una de les principals preocupacions de la ciutadania de la metròpolis de Barcelona i ha confiat que aquesta àrea residencial ajudi a pal·liar la problemàtica, molt present a Esplugues, una de les ciutats metropolitanes on les cases són més cares.

«No volem perdre ciutadania jove, volem que la joventut visqui a la ciutat», ha emfatitzat Díaz, i ha assenyalat que, a causa dels preus de la vivenda, els joves d’Esplugues són «expulsats» i es veuen obligats a anar a viure a altres municipis de la comarca o de l’AMB.

Des de l’Incasòl, que s’encarregarà de la promoció d’unes 400 vivendes i hi invertirà uns 40 milions d’euros, Conesa ha remarcat que l’ARE Montesa és una operació «emblemàtica» que es portarà a terme al cor de l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’ARE també contempla més de 26.000 metres quadrats de zones verdes, que es distribuiran en un recorregut continu que enllaçarà places, rambles i jardins.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Serra ha remarcat que es crearà un gran eix verd que connectarà els diferents parcs de la zona i ha assegurat que el projecte és una oportunitat per convertir Esplugues en una ciutat «més dinàmica, atractiva, pacificada, saludable i humana».

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO