TÈCNICA PIONERA

Sant Joan de Déu i Clínic incorporen una eina de cirurgia fetal que redueix la mortalitat en bessons

Es tracta d'un sistema de navegació quirúrgic que ha desenvolupat la UPF i que resulta més precís, segur i àgil

Sant Joan de Déu i Clínic incorporen una eina de cirurgia fetal que redueix la mortalitat en bessons
Es llegeix en minuts

ACN

Julen i Liam són dos dels primers bessons que l’Hospital Sant Joan de Déu de Esplugues i el Clínic de Barcelona han operat amb un nou sistema de navegació quirúrgica pioner al món i que redueix la mortalitat. La intervenció consisteix a aturar el flux de sang entre els fetus que comparteixen placenta i que normalment acaba amb la mort de tots dos.

La innvocació, creada perBCN Medtech de la Universitat Pompeu Fabra, permet al cirurgià guiar-se molt millor fins a l’úter de la mare gràcies a un GPS quirúrgic i que redueix el temps de la intervenció. A més, fa possible simular diversos punts d’incisió per fer entrar el catèter i escollir l’opció menys invasiva. Ja s’han dut a termevint operacions amb una taxa de supervivència d’almenys un dels dos fetus del 90%.

Aquesta operació es durà a terme quan un dels bessons a la mateixa placenta passa sang a l’altre de manera constant. És una malaltia, la de la síndrome de transfusió fetus-fetal, que afecta un de cada 2.000 embarassos i que té una mortalitat propera al 100% si no s’hi posa remei. Per aquesta raó, l’operació s’ha de fer al més aviat possible.

Contra la naturalesa

«La cirurgia fetal és una revolució contra la selecció natural, la naturalesa ens posa totes les dificultats i nosaltres hem d’operar un pacient de vint centímetres que és com el palmell de la mà, que sembla mantega i que està flotant en un líquid extremadament delicat, però que, a més, és dins d’una mare que no podem lesionar», detalla el cirurgià i doctor de l’Hospital Sant Joan de Déu Eduard Gratacós.

El nou sistema és com un GPS que permet al cirurgià tenir més eines per operar amb seguretat i permet simular l’operació abans. D’aquesta manera, una operació que podria durar fins a una hora i mitja es pot fer en aproximadament 15 minuts. Per fer la simulació, la pacient se sotmet a una ressonància electromagnètica per fer una reconstrucció 3D de la placenta. A partir d’allà, durant l’operació se sincronitza la imatge virtual 3D amb la imatge de l’endoscopi per tenir una visió molt més precisa i concreta. «És com un videojoc», comenta Gratacós.

Personalitzable a cada pacient

Aquesta reconstrucció 3D s’ha de fer amb cada mare, ja que, com ha explicat la doctora Elisenda Eixarch, cada placenta és completament diferent. El gran avantatge d’aquest sistema és que ésaplicable i personalitzable a cada pacient. «Necessitàvem aquest navegador, estem acostumats a treballar amb ecografia que ens donava molts avantatges, però la ressonància ens dona moltes més possibilitats de treball», ha detallat.

Et pot interesar

Des del punt de vista tècnic, el coordinador del projecte a la UPF, Miguel Ángel González Ballester, explica que el que han fet és traslladar models que ja aplicaven en altres tipus de cirurgies, com l’ortopèdica: «En cirurgies ortopèdiques les coses es poden mesurar, pots mesurar un os, però aquí la dificultat és com mirar en una habitació fosca i intentar orientar-te on hi ha un fetus que, a sobre, es mou, i que pot tocar els estris, la funció principal nostra és crear un mapa per detallar el que es trobarà el cirurgià quan entri».

Més notícies d’Esplugues en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA