Escàndol a l’RCDE Stadium

Les claus de la invasió d’ultres de l’Espanyol en el derbi: fets, reaccions i possibles sancions

  • Invasió d’ultres en el derbi: l’Espanyol demana «perdó al món del futbol»

  • Els periquitos s’enfonsen en la misèria camí de Segona

  • Rufián revifa la polèmica a Twitter sobre la invasió de camp

Les claus de la invasió d’ultres de l’Espanyol en el derbi: fets, reaccions i possibles sancions

JOSEP LAGO/AFP

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Les imatges de la invasió d’ultres a l’RCDE Stadium durant la celebració del Barça han donat la volta al món. Ningú esperava una resposta així dels seguidors, que van irrompre amb ràbia a l’estadi mentre els blaugranes feien una rotllana per festejar el títol de Lliga.

Els jugadors de Xavi Hernández van haver de fugir corrent cap al túnel dels vestidors, on també es van viure algunes escenes tenses, amb Busquets i Araujo encarant-se amb els radicals. Va ser una vegonya que va posar punt final a una nit feliç per al Barça i negra per a l’Espanyol. Ara falta conèixer les conseqüències d’un episodi vergonyós. 

¿Hi va haver provocació del Barça?

Poc després de la invasió totes les parts implicades van condemnar els fets. Tant Xavi com Luis García van assegurar que la violència no té cabuda en el futbol i no van voler anar més enllà en la polèmica. «No ho he vist, ja estava dins. Era el moment d’entrar dintre, no érem a casa. És normal que ho volguéssim celebrar, perquè és un treball que vam començar al juliol», va apuntar el tècnic blaugrana. 

No obstant, aquest dilluns s’han produït reaccions en què s’ha criticat l’actitud dels campions. El més contundent ha sigut Joan Collet, l’expresident de l’Espanyol. «Va ser una provocació per tot el que va passar abans, per tot el que es va acordar i per tot el que va passar després. Ho va reconèixer el mateix Xavi, que va apuntar que probablement no ho haurien d’haver fet. La gent de l’Espanyol no va dir res. Jo era al camp, i fins i tot els jugadors del nostre equip es van quedar al camp aplaudint. ¿A sant de què venia fer una rotllana al nostre estadi? La segona part de la celebració va ser una provocació», ha afirmat l’exdirigent periquito a RAC-1.

¿Es van seguir els consells dels Mossos?

Des de l’àmbit blanc-i-blau es considera que el Barça va anar massa lluny en la seva celebració del títol de Lliga. Fins i tot s’apunta a un protocol acordat perquè els festejos no anessin més enllà de les clàssiques abraçades i moments d’eufòria després del xiulet final. Aquesta era la idea que, en principi, s’havia pactat entre els clubs i els Mossos.

Els blaugranes van prolongar la seva eufòria amb la rotllana que va donar pas a la invasió quan les forces de seguretat estaven més pendents de protegir la llotja. Durant tot el partit es van succeir els càntics contra la directiva presidida per Chen Yansheng. Ningú imaginava que es pogués produir la invasió dels seguidors i el caos que es va acabar generant.

¿Denunciarà la LaLiga als ultres?

Tot i que De Burgos Bengoetxea no va recollir la invasió en l’acta al no ser present (ja era als vestidors), LaLiga no passarà per alt l’escàndol. La patronal ha emès aquest dilluns un comunicat molt clar amb tres punts.

En el primer afirma que ha analitzat totes les imatges en col·laboració amb l’Espanyol; en el segon assegura que identificarà tots els responsables per impedir-los tornar als estadis, i en l’últim aclareix que denunciarà els fets davant els organismes competents. 

¿Tancaran l’estadi blanc-i-blau?

L’Espanyol se situa ara en un escenari complicat. Les sancions dependran dels informes redactats pel director de partit de LaLiga i dels Mossos d’Esquadra, així com del grau de gravetat que s’acabi assignant. La multa econòmica serà inevitable, però no es poden descartar càstigs exemplars que afectin fins i tot els partits contra l’Atlètic i l’Almeria, les últimes cites a casa de la Lliga. 

L’article 15 del Codi Disciplinari de la Reial Federació Espanyola de Futbol recull la normativa. La «celebració de partits a porta tancada», la «clausura total o parcial del recinte esportiu» i la «celebració de partits en terreny neutral» són algunes de les sancions que es preveuen en aquest punt, en funció de si la vulneració és greu o molt greu. S’hi recullen les mesures en partits en què «s’alteri l’ordre, es menyscabi o es posi en perill la integritat física dels àrbitres, jugadors, tècnics o persones en general».

Pitjor seria si s’apliqués l’article 74, referent a l’«omissió del deure d’assegurar el correcte desenvolupament dels espectacles esportius que impliquin riscos per als espectadors o per als participants». En aquest cas, la sanció econòmica oscil·laria entre els 18.001 i els 90.000 euros, i es podria procedir a la clausura total de l’estadi «des d’un partit fins a una temporada».


Temes:

Espanyol