Aigües de Barcelona millora la qualitat de vida de més de 5000 persones

Entre 2021 i 2023 la companyia ha impulsat 118 programes i iniciatives socials, millorant l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat

Foto de familia del III Foro de Diálogo con Servicios Sociales de Aigües de Barcelona.

Foto de familia del III Foro de Diálogo con Servicios Sociales de Aigües de Barcelona.

3
Es llegeix en minuts

El Pla d’Acció Social d’Aigües de Barcelona compta amb un finançament propi de 2,8 milions d’euros, col·labora amb 38 entitats socials del territori, 11 ajuntaments i la Diputació de Barcelona. Tenint al cap millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat, Aigües de Barcelona s’ha fixat com a objectius la inserció laboral, la generació d’oportunitat d’ocupació orientada al sector mediambiental, la formació i l’ocupació a mida, l’assessorament sobre qüestions de pobresa energètica, el suport a projectes del sector terciari i diverses accions de voluntariat corporatiu.

La companyia ha desenvolupat el Pla d’Acció Social, mitjançant un desplegament de programes que tenen el seu origen en el model de col·laboració publicoprivada i social. Gràcies a l’esmentada operativa, es pretén cocrear i donar impuls a programes que resultin innovadors, i que atenguin les necessitats socials concretes que presenti cada municipi.

Tarifa Social de l’Aigua

Aigües de Barcelona va crear el 2012 el Fons de Solidaritat, que tenia per objectiu oferir suport a les famílies que presentessin dificultats per fer front al pagament de la factura de l’aigua. L’esmentat Fons de Solidaritat va anar evolucionant, fins a convertir-se en l’actual Tarifa Social de l’Aigua, que ha presentat, el 2023, una adhesió de 60.987 famílies. Aquesta xifra representa un augment de l’11% respecte al percentatge de 2020.

El Programa ONA

L’objectiu d’aquesta iniciativa és empoderar les persones que es beneficien de la Tarifa Social. Permet aconseguir-ho combinant la cobertura estable de les necessitats bàsiques de cada individu, amb un programa concret que permeti una millora de l’ocupabilitat.

El programa ha comptat amb el suport de Creu Roja i amb els serveis socials de 6 municipis: Barcelona, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet. El projecte ha comptat amb la participació d’aproximadament 500 persones. D’aquest número, el 59% han aconseguit almenys una inserció laboral. Una mesura que ha representat un èxit, personal i social per a la companyia.

Programa Territori Social

Comptant amb l’aliança d’ajuntaments i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, per a certs casos, el programa Territori Social ha implementat, actualment, sis projectes a Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat, que han beneificiat 80 persones.

Dins dels projectes, pren una especial importància el Punt TIC del programa Digitalitza’t de L’H6.0, que té per objectiu promoure l’alfabetització digital i permetre l’accés gratuït a les noves tecnologies. S’ha portat a terme al veïnat de la Florida (l’Hospitalet de Llobregat).

El Punt TIC ha atès més de 8400 persones l’últim any, comptant per a la contractació amb joves del barri. El projecte ha sigut guardonat en els Reconeixements goODS!, que impulsen la Xarxa Espanyola de Pacte Mundial i la Fundació Rafael del Pino.

Les Beques Joves Talents

Una altra mesura impulsada per Aigües de Barcelona és l’oportunitat d’obtenir beques d’estudis. El programa va destinat a estudiants joves, que provinguin de llars amb rendes baixes i que tinguin excel·lents expedients acadèmics.

Gràcies a les Beques Joves Talents, 34 joves han pogut cursar estudis universitaris. D’aquest número, 11 ja s’han graduat i 7 ja compten amb una feina.

Tercer Sector

Aigües de Barcelona considera que les aliances amb les entitats del Tercer Sector Social exerceixen un paper clau en el desenvolupament del seu Pla d’Acció Social. Mitjançant aquests compromisos, es poden abordar els reptes de la societat d’una manera eficaç i directa, partint del coneixement i l’experiència de les entitats que treballen, dia a dia, per millorar el seu entorn.

Entre el període que abraça el 2021-2023, la companyia ha col·laborat amb 28 entitats socials, cosa que ha permès desenvolupar programes d’ocupació i de millora, que han beneficiat més de 2.200 persones residents a l’àrea metropolitana. A més a més, s’han realitzat 23 accions de voluntariat corporatiu, que han comptat amb la participació de 195 persones, que han dedicat més de 1.100 hores en diferents causes socials i mediambientals.

Impacte social

Notícies relacionades

La companyia compta amb una variada selecció de programes, l’objectiu de la qual és aconseguir una significativa transformació i un elevat impacte en la societat. Les principals iniciatives són el programa ONA, les Beques Joves Talents, Territori Social, Green Jobs, el projecte A-porta i el suport a les entitats del Tercer Sector.

El Pla d’Acció Social també compta amb fòrums de diàleg, que inclouen representants del tercer sector i dels Serveis Socials. A aquests fòrums s’hi han d’unir diverses accions de voluntariat corporatiu.