Naturgy impulsa l’ús del gas renovable a les llars

La companyia ja gestiona més de 50 projectes de biometà i compta amb dues plantes de producció pròpies en operacions clau per arribar als objectius de descarbonització

Naturgy impulsa l’ús del gas renovable a les llars

D.R.

3
Es llegeix en minuts

Amb l’objectiu de ser l’empresa líder en l’impuls dels gasos renovables a Espanya, tant en la producció i distribució de biometà a curt termini, com en el desenvolupament de l’hidrogen a mitjà termini, Naturgy està ben posicionada per aprofitar l’oportunitat que ofereixen per avançar cap a la descarbonització i està disposada a desplegar importants inversions i recursos en aquest negoci.

Concretament, el biometà, una energia derivada del tractament de residus de diferent origen, és clau per avançar en la transició energètica tant a Espanya com a la resta de la Unió Europea. De fet, una de les seves grans fortaleses és que, al tenir qualitats similars al gas natural, pot distribuir-se a través de la infraestructura gasista existent i fer-se servir amb les mateixes aplicacions energètiques en llars, indústries, comerços o fins i tot per a la mobilitat en el transport.

Multiplica per cinc la capacitat de la seva xarxa per distribuir gas renovable

Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, va multiplicar la seva capacitat per vehicular gas renovable a través de la seva xarxa el 2023. La companyia ja opera sis mòduls d’injecció ubicats a Catalunya, Castella i Lleó i Galícia que permeten injectar 174 GWh anuals de biometà en la seva infraestructura, una quantitat equivalent al consum anual de més de 70.000 llars que permet reduir l’emissió a l’atmosfera de 32.000 tones de CO2.

És més, es preveu que aquest creixement continuï en els pròxims mesos, ja que té en cartera 290 sol·licituds de projectes que podrien injectar un volum de gas renovable a la seva xarxa suprior als 10,7 TWh, xifra equivalent al consum anual de 4,3 milions de llars. D’aquests projectes, 18 ja es troben en un estat de desenvolupament avançat i començaran a distribuir gas renovable a la xarxa al llarg del 2024 i 2025.

Malgrat el fort increment registrat el 2023, el biometà requereix per al seu impuls mecanismes de suport similars als existents en altres països de l’entorn com França o Alemanya. Espanya es troba entre els principals països d’Europa per potencial de producció i podria arribar a cobrir el 45% de la demanda nacional de gas natural o la totalitat de la demanda residencial i comercial, segons un informe recent publicat per Sedigas i PwC.

Economia circular i eficiència energètica

Nedgia està exercint un paper estratègic en el seu impuls a través d’una xarxa superior als 57.000 quilòmetres amb la qual podria fer arribar el gas renovable de manera immediata a més de 5 milions de vivendes repartides en 1.150 municipis i 11 comunitats autònomes.

La companyia ja ha firmat tres acords amb empreses referents del sector com són Aedas Homes, Hàbitat Immobiliària i Hercesa | Hi Real Estate. Els acords inclouen la instal·lació d’equips habilitats per a la recepció i ús de biometà a les vivendes de nova construcció. D’aquesta manera, l’ús de biometà a la vivenda, a més de proporcionar calor i aigua calenta de manera més sostenible, contribuirà a la millor gestió i aprofitament dels residus orgànics, reforçant així la protecció del medi ambient.

De fet, aquests acords també inclouen assessorament per part de Nedgia en els diferents usos del gas renovable per a la dotació energètica dels edificis, així com les aplicacions disponibles d’alta eficiència energètica en gas renovable.

Naturgy, líder en gas renovable

A nivell de producció de gas renovable, Naturgy gestiona més de 50 projectes de biometà i compta amb dues plantes de producció pròpies: una de situada a l’EDAR de Bens (la Corunya) i una altra d’ubicada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona). A aquestes se n’hi sumarà durant els pròxims mesos una de tercera, ubicada a l’explotació ramadera de Porgaporcs de Vila-Sana (Lleida), i tres més que estan en desenvolupament a Torrefarrera (Lleida), Utiel (València) i Utrera (Sevilla).

Notícies relacionades

A més a més, la companyia va firmar un acord per a l’adquisició de tota la producció de biometà del projecte de Bioenergia Vallès Oriental (BioVO), ubicat al municipi barceloní de Granollers, així com la producció íntegra del primer projecte de BioGNL a Espanya per impulsar la descarbonització del transport.

D’altra banda, Naturgy subministrarà a Inditex la totalitat del gas renovable produït a les instal·lacions de l’estació depuradora EDAR de Bens, ubicada a la Corunya. En total, seran 5,1 GWh de biometà, un gas amb qualitats equivalents a les del gas natural, obtingut a partir del tractament de 130.000 m3 d’aigües residuals procedents de les llars i la indústria de l’àrea metropolitana de la ciutat gallega.