Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

Del 23-F a l'1-O

fcasals46022981 spain s prime minister pedro sanchez speaks during a press c181125123746

fcasals46022981 spain s prime minister pedro sanchez speaks during a press c181125123746 / EMMANUEL DUNAND

Vagi per endavant que estic fart de sentir parlar tant de "mandats populars" i d'"implementar processos" com del "estado de derecho" i de la "lealtad constitucional". 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La mobilització del poble per part d'uns i la de la judicatura per part dels altres passaran a la història com un gran fracàs, tant estratègic com de principis. Ni la monarquia, ni la Constitució, ni els tribunals ni la política de partits tenen legitimitat quan van contra tot o part d'un poble. Però, per la mateixa regla, tampoc una República està per damunt del bé i del mal, i d'això n'hi ha molts exemples.

Ara bé, una justícia desproporcionada pot ésser sovint pitjor que la pròpia injustícia, perquè sempre acaba generant sentiments individuals i col·lectius d'impotència i desafecció. Els estats tenen dret a defensar-se, és cert. Però si es castiga amb les mateixes lleis la violència armada i la violència simbòlica dels actes de reivindicació, potser s'aconseguirà desactivar per un temps les aspiracions d'una part del poble, però indirectament es donarà el missatge que l'ús de la força pot a la llarga sortir més barat. I això seria un error monumental que ens tornaria a les èpoques més fosques del nostre passat. 

Participacions delslectors

Mésdebats