Entendre + les relacions i la sexualitat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Empoderament sexual

Ens deixem tantes coses fora i ens centrem tant en els genitals i prou que ens oblidem que l’òrgan més important per disfrutar de manera autèntica de la nostra sexualitat és el cervell.

Empoderament sexual
4
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

La sexualitat que hem après no ens deixa disfrutar de tot el que ens pot oferir. Ens deixem tantes coses fora i ens centrem tant en els genitals i prou que ens oblidem que l’òrgan més important per disfrutar de manera autèntica de la nostra sexualitat és el cervell.

No és el mateix que et toquis o et toquin l’esquena en un estat estàndard que et toquin l’esquena quan estàs en un estat d’excitació. El contacte pot ser el mateix, però la sensació és molt diferent. Hi ha dies en què potser t’activa que et toquin l’esquena i el cervell eròtic es desperta, però n’hi ha d’altres en què, per molt que et toquin l’esquena, el cervell es manté adormit. Si despertés, la sensació es multiplicaria i el plaer augmentaria.

És evident que a la zona genital es concentren unes sensacions sexuals que poden ser meravelloses i és on el plaer pot arribar al seu màxim. Però només arribarà si el desig, l’excitació i el cervell eròtics estan molt connectats.

En el model de sexualitat que hem après, el coit (la penetració d’un penis dins de la vagina) és el centre de tot i es dona per fet que quan es comença el joc l’excitació ha d’estar a dalt de tot. Sense fer res. I, generalment, una persona no s’excita sense fer res, hi ha coses que fan que l’erotisme estigui més connectat.

En el cas dels homes, com que se’ls educa perquè vinculin la majoria de coses al sexe i han viscut un aprenentatge de la sexualitat més explícit, en què se’ls situa com a subjectes de desig, pot semblar que aquesta connexió sexual es fa de manera immediata. No sempre és així, però en molts homes encaixa aquest model en què pensen en sexe i ja estan a punt per a una trobada sexual. I això té a veure amb el fet que la masculinitat que han après va associada a ‘estar a punt’ sempre.

En el cas de les dones, com que se les educa perquè no desenvolupin tot el seu potencial eròtic i han viscut un aprenentatge de la sexualitat més implícit, en que se les situa com a objectes de desig, el simple fet de pensar en sexe no fa que s’activi el cervell eròtic. A més, cal tenir en compte que moltes dones han tingut experiències desagradables amb la sexualitat i això fa que quan pensin en sexe no sempre tinguin un pensament agradable.

Et proposo quatre coses per potenciar el teu plaer:

• Saber què és l’autèntic empoderament sexual.

• Redescobrir aquelles zones de plaer que ja coneixes.

• Ampliar el mapa del teu poder eròtic.

• Connectar amb el teu cervell eròtic.

T’explico una mica més cada un d’aquests punts:

L’autèntic empoderament sexual implica tant dones com homes. I, evidentment, persones d’identitats dissidents. En les dones i les persones d’identitats dissidents l’empoderament els ha de ser útil, en primer lloc, per poder sentir-se subjectes de desig i propietàries dels seus pensaments, fantasies i jocs sexuals. En el cas dels homes, els ha de servir per ampliar el mapa del seu plaer sexual i multiplicar les sensacions que poden sentir, més enllà dels genitals. Bé, de fet, això serviria per a totes les persones.

Ampliar el mapa no vol dir oblidar-se dels genitals. És clar que és una zona que pot proporcionar grans plaers. I l’has de redescobrir. Això, sí, hem d’aprendre a tocar, llepar i estimular la zona genital més enllà del penis i la vagina o, en el millor dels casos, el clítoris. Hem d’aprendre a disfrutar de tots els racons, des de la part del baix ventre fins a la zona de l’anus. Estimulant, evidentment, aquelles zones que ens vinguin de gust.

I ampliar aquest mapa també implica descobrir zones del cos que per a tu són agradables i potser encara no has descobert. Tenim metres de pell per estimular; per tant, et proposo que toquis el teu cos i el de la persona o les persones amb qui comparteixes les relacions sexuals de diverses maneres.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

No t’oblidis, a més, de connectar el teu cervell eròtic, perquè, així, aquestes sensacions guanyaran força i les sentiràs més agradables. Tanca els ulls, pensa en aquelles coses que desperten el teu desig sexual i, en el moment en què estiguis tenint un moment de plaer amb tu mateix o amb tu mateixa, imagina això que et desperta el desig i l’excitació. Fes-ho, també, quan estiguis en companyia. La concentració i la imaginació en el moment de la trobada sexual t’ajudaran a estar present amb el cos i també amb el cap i això t’ajudarà a fer créixer el plaer i, a més, el desig.

Notícies relacionades

Deixa’m fer-te una recomanació que et serà útil per ampliar el mapa i el plaer. M’agradaria que fullegessis un llibre fantàstic de Jüne Plâ, es diu ‘Clímax’ i t’ajudarà a inspirar-te per estimular la part més eròtica del teu cervell i et connectarà amb les sensacions del teu cos.

¡A disfrutar!