Noves incorporacions

EL PERIÓDICO amplia i reforça el Comitè Editorial

La presidència del grup Prensa Ibérica ha decidit ampliar i reforçar el Comitè Editorial del diari amb sis noves incorporacions, amb l’objectiu d’assegurar més la pluralitat i la connexió amb la societat civil.

EL PERIÓDICO amplia i reforça el Comitè Editorial
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan el juny del 2019 el grup Prensa Ibérica va adquirir la propietat d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, una de les primeres decisions del president va ser la de crear un Comitè Editorial que contribuís a enriquir les senyes d’identitat d’El Periódico en la seva nova etapa com un diari català, defensor del progrés econòmic i social i de tarannà plural i liberal.

Javier Moll va encarregar a Joan Tapia la presidència del Comitè i junt amb Albert Sáez van constituir aquest òrgan assessor que va quedar format pel periodista Rafael Jorba, com a secretari, el catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós, l’empresària Anna Gener, la periodista Rosa Paz i l’escriptor Andreu Claret, així com el catedràtic d’Economia Antón Costas, que va renunciar-hi després d’assumir la presidència del Consell Econòmic i Social d’Espanya.

Des d’aleshores, el comitè ha servit per incardinar més el diari en una societat catalana que, malgrat els complicats moments que s’han viscut, continua apostant per la llibertat, el progrés i que reconeix els avantatges de la pluralitat política.

En aquest context i després de la reorganització del diari feta aquest setembre pel director, Albert Sáez, Javier Moll ha cregut convenient ampliar i reforçar el Comitè Editorial amb dos substancials objectius. El primer és assegurar més la pluralitat i la connexió amb la societat civil. Per això s’incorporen al comitè el conegut periodista Josep Cuní; la directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra, Carme Poveda; la politòloga Astrid Barrio, i Liliana Arroyo, professora d’ESADE. Al mateix temps s’afegeixen dos professionals de llarga trajectòria que en els últims mesos s’han unit a EL PERIÓDICO i al grup Prensa Ibérica: Álex Sàlmon, que dirigeix el suplement cultural ‘Abril’, i Martí Saballs, que coordina l’equip d’informació econòmica de Prensa Ibérica.

Les noves incorporacions al Comitè Editorial

Les noves incorporacions al Comitè Editorial Josep Cuní (Tiana, 1953) és actualment el director de l’informatiu ‘24 horas’ de Ràdio Nacional d’Espanya. A la seva llarga trajectòria en ràdio i TV amb programes matinals o vespertins s’hi ha d’afegir la dimensió acadèmica i la fundació i direcció del màster de Periodisme BCNY (Universitat de Barcelona i Colúmbia University de Nova York).

Carme Poveda (Barcelona, 1975) és directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona i professora associada de la UAB. Directora de la ‘Memòria Econòmica de Catalunya’ del CGCC des del 2011 i membre de la Comissió Permanent del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement de Catalunya.

 Astrid Barrio (Barcelona, 1974) és doctora en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Ciència Política per Sciences-Po i actualment exerceix de professora d’aquesta disciplina a la Universitat de València.  Va impulsar la revista ‘Política&Prosa’, va presidir la Lliga Democràtica i va formar part de l’executiva de Centrem. Membre de la Comissió Acadèmica de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials.

Liliana Arroyo (Barcelona, 1985), doctora en Sociologia per la UB i especialista en Innovació Social Digital. Actualment és investigadora de la Fundació i2cat i col·labora amb l’Institut d’Innovació Social (ESADE). El seu principal camp d’estudi és l’impacte social de la tecnologia i com la dimensió digital afecta la nostra manera de pensar, viure i relacionar-nos

Álex Sàlmon (Barcelona, 1962) dirigeix actualment el suplement literari del grup Prensa Ibérica ‘Abril’, que es publica amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i El Periódico de España. Va dirigir durant 18 anys l’edició catalana del diari ‘El Mundo’. Professor a l’UAO. Ha sigut membre del Consell de la Cultura de Barcelona i és membre del Consell d’Administració de BTV.

Martí Saballs (la Bisbal d’Empordà, 1967) és des del mes de maig passat director d’informació econòmica del grup Prensa Ibérica. En la seva dilatada carrera periodística ha sigut director adjunt d’‘El Mundo’, director adjunt d’‘Expansión’, diari per al qual va ser corresponsal a Nova York, i redactor en cap de la revista ‘Actualidad Económica’.  

Membres del Comitè Editorial des de la seva creació el 2019

Membres del Comitè Editorial des de la seva creació el 2019Joan Tapia (Barcelona, 1946), president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO des del 2019, ha dirigit mitjans com ‘La Vanguardia’, BTV i TVE-Catalunya. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, és membre de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres. Premi Ortega i Gasset de Periodisme (1986) i Premi Luca de Tena (1996).

Rafael Jorba (Igualada, 1956), secretari del Comitè Editorial, va ser subdirector d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA en els primers anys. Va participar després en la posada en marxa de l’edició catalana d’El País i, més tard, va ser director d’informatius de TVE Catalunya i corresponsal a París i subdirector de La Vanguardia. Entre el 2006 i el 2010 va ser responsable de pluralisme del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. És autor dels llibres Catalanisme o nacionalisme. Proposta d’una nova laïcitat (2004) i La mirada de l’altre. Manifest per l’alteritat (2011).

Anna Gener (Barcelona, 1974) és CEO de la consultora immobiliària Savills Barcelona. És membre de la Junta Directiva d’MC Mutual, de la de PIMEC, de la d’ACG Barcelona, del ‘board’ a Espanya de la Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), del Consell de Catalunya de l’Associació Espanyola de Directius (AED) i del Patronat de la Fundació Museu Picasso. 

Xavier Arbós (Barcelona, 1954) és catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona des de l’any 2000, després d’haver sigut degà de la Facultat de Dret i vicerector de la Universitat de Girona. La seva tesi doctoral va ser sobre ‘La idea de nació en el primer constitucionalisme espanyol’. Va presidir el Consell Internacional d’Estudis Canadencs.

Notícies relacionades

Rosa Paz (Sant Sebastià, 1956) va ser subdirectora d’‘Ahora’, cap de secció de política de l’agència Efe. El 1992 va ingressar a la delegació de ‘La Vanguardia’ a Madrid, on va passar a ser-ne subdirectora l’any 2000. Des del 2019 va entrar a formar part del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO, on escriu com a analista política.

Andreu Claret (Acs, 1946). Periodista. Va començar la seva carrera en el Cercle d’Economia, va ser delegat de ‘Cambio 16’ a Catalunya, director del setmanari ‘Treball’ i delegat d’Efe a l’Àfrica subsahariana, Centreamèrica i Catalunya. Ha sigut director de l’Institut Europeu de la Mediterrània i de la Fundació Euromediterrània Anna Lindh, amb seu a Alexandria. Ha publicat diverses novel·les històriques, entre elles, ‘El cònsol de Barcelona’, premi Nèstor Lujan.