Entendre + les relacions i la sexualitat

Les dones es masturben més que abans

A poc a poc, ens anem despertant. Però moltes dones descobreixen de forma molt tardana el seu cos, i entre els joves es continua associant el plaer femení amb la penetració de la vagina

sexo-mujer2

sexo-mujer2

5
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

De la masturbació masculina sempre se n’ha parlat. De fet, es dona per suposat que un home es masturba perquè és quelcom que va associat al concepte de masculinitat hegemònica. És un tema del que se n’ha parlat obertament malgrat que en algun moment s’ha censurat públicament aquesta pràctica sexual. Tot i ser un joc prohibit per la religió catòlica (que és la que jo conec), molts nois han tingut clar què s'havia de fer amb el seu cos per poder masturbar-se.

Si parlem de la femenina, tot funciona de forma molt diferent. Si hagués de definir el que envolta la masturbació femenina seria el silenci. Tot allò que té relació amb el plaer femení està embolcallat de silenci, mentides i moralitat. El patriarcat s’ha inventat que un home no pot controlar els seus desitjos i impulsos, per tant, rep més comprensió pel que fa a la masturbació. «És normal que ho faci perquè ho necessita». Tanmateix, a les dones sempre se’ns ha vetat que tinguem accés al nostre plaer i se’ns ha educat per ser objectes de desig i no per ser subjectes de desig. Se suposa que hem de complaure l’altre (sobretot quan és un home cisheterosexual) i la nostra pròpia satisfacció no és la prioritària.

¿L’Spiderman?

Aquesta combinació ha fet que moltes dones no coneguin el seu propi cos. A consulta són moltes les dones cis que han arribat a la masturbació de grans o a partir del moment en què les seves parelles les han masturbat. ¿I quin model de masturbació femenina tenim? Quan vaig als instituts a parlar amb alumnes des de cinquè de primària fins a segon de batxillerat sempre em diuen el mateix quan parlem de masturbació femenina. Quan els pregunto com es masturba una noia em diuen: «¡fent l’Spiderman!». Crec que no hi ha cap classe en què no m’ho hagin dit.

¿I saps què és l’Spiderman? (a banda d’un superheroi de la ficció de Marvel, és clar). És el que molts nois creuen que han de fer si volen masturbar una noia: utilitzar els dits del mig i l’anul·lar per introduir-los dins la vagina i fer un moviment com que el que fa Spiderman per treure la teranyina. De vegades també em diuen que la masturbació femenina implica «ficar-se els dits». Sempre demano on s’han de ficar i em diuen que s’han d’introduir a la vagina.

Per tant, encara associem la vagina (que realment és el canal del part) amb la zona des d’on s’aconsegueixen els orgasmes. I no vull pas dir que no sigui plaent, però un 70-75% de les dones i/o persones amb vulva no orgasmen quan se’ls estimula la part interna dels genitals. I del 25-30% restant no sabem quantes s’estan acaronat directament o indirectament el clítoris mentre orgasmen.

Freud i la immaduresa

També hi ha moltes dones que no saben ben bé què han de fer per masturbar-se. I potser algú es pot preguntar com pot ser que una dona no sàpiga què ha de fer aconseguir el seu propi plaer sexual. La resposta és complexa però la combinació que dèiem abans de masculinitat patriarcal, feminitat fràgil, asexual i donant a entendre que s'ha de ser un objecte de plaer, juntament amb fer creure les dones que valen menys i degut a la difusió de grans mentides sobre el plaer femení (gràcies Freud per ser un masclista per dir que les dones que tenien plaer pel clítoris eren unes immadures... potser l’immadur eres tu) hi ha hagut (i hi ha) moltes dones que no es masturben o que no assoleixen l’orgasme ni coneixen les seves sensacions plaents.

Estudis

És per això que llegir que les dones, a nivell mundial, es masturben més actualment que en anys anteriors em sembla una notícia meravellosa. Evidentment queda molta feina per fer per assolir la igualtat i els mateixos drets pel que fa al plaer sexual però, mica en mica, ens anem despertant.

Gràcies a un estudi que han fet les companyes de Womanizer - The Original, sabem que les dones es masturben una mitjana d’1,4 vegades a la setmana mentre que els homes ho fan 2,8 vegades per setmana. Simbòlicament (i per tercer any consecutiu) gràcies a aquest estudi, des de Womanizer han calculat el Dia Internacional de la Masturbació Igualitària. Segons l’equip que ha fet l’estudi:

«El Dia de la Masturbació Igualitària indica que les dones encara no s’han masturbat fins aquest dia de l’any, mentre que els homes ho han fet des del principi. En comparació amb l’any passat, les dones es masturben significativament més, i aquest canvi ha impactat a tots els països. De mitjana, les dones es masturben 76 vegades a l’any, 23 vegades més que l’any passat».

Mentrestant, seguim treballant per aconseguir que l’educació i el plaer sexual estigui a l’abast de tothom de manera igualitària i, a més, tinguem en compte que hi ha moltes persones que no s’encasellen en aquestes categories binàries de gènere.

¿Creieu que hi haurà un dia que totes les persones puguin masturbar-se en igualtat de condicions?


EL PERIÓDICO obre l’espai Entendre + relacions i sexualitat per compartir els vostres dubtes, suggeriments i aportacions sobre aquests temes.

La psicòloga especialitzada en teràpia de parella, sexologia, teràpia familiar i psicologia perinatal Elena Crespi serà l’encarregada de resoldre totes les qüestions que sorgeixin i proposarà continguts que contribuiran perquè les nostres relacions siguin més sanes i satisfactòries.

Notícies relacionades

¿Qui defensa i qui condemna la bufetada de Will Smith a Chris Rock?
¿Qui defensa i qui condemna la bufetada de Will Smith a Chris Rock?Will Smith es disculpa davant Chris Rock després de l’obertura d’una investigació per la plantofada dels Oscars
Notícies relacionades

Will Smith es disculpa davant Chris Rock després de l’obertura d’una investigació per la plantofada dels OscarsÉs molt fàcil afegir-se a aquesta comunitat: registra’t, escriu-nos i compartirem la teva aportació o bé resoldrem els teus dubtes.

Llegeix aquí els articles publicats.