Eleccions Andalusia

¿De què parla realment el quadern sobre masturbació que va indignar Macarena Olona en el debat?

  • El text incideix que «les relacions sexuals han d’estar basades en el respecte, la igualtat i la responsabilitat, independentment del sexe de les persones»

¿De què parla realment el quadern sobre masturbació que va indignar Macarena Olona en el debat?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«¿Vol llegir-ho? Perquè a mi em fa pudor». Una Macarena Olona (Vox) compungida oferia a Juan Manuel Moreno (PP) un suposat llibre de text en el qual, assegurava, s’ensenya a escolars de deu anys què és la masturbació. Moreno va declinar l’oferta sense saber molt bé a què atenir-se, i tenia motius per a això: el que li mostrava la candidata d’ultradreta era en realitat un quadern d’educació afectivosexual que edita l’Ajuntament de Sevilla, que no forma part del programa educatiu obligatori i que s’inclou com a oferta complementària per als centres o aules que volen abordar la qüestió, informa eldiario.es.

El quadern, elaborat per monitors especialitzats, és part del material d’un taller d’educació afectivosexual que s’inclou en les opcions complementàries que ofereix el Consistori sevillà com a suport educatiu, que inclou qüestions tan dispars com alimentació saludable, hàbits d’higiene, prevenció d’accidents, igualtat, memòria històrica, la primera volta al món o el cine. A més d’aquest material, un equip tècnic de l’àrea municipal de Salut treballa amb el professorat per abordar els diferents temes.

¿I què és el que diu el famós quadern sobre la masturbació? Doncs de moment la paraula per si mateix ni apareix en el text, el que més se li assembla és una frase (pàgina 21) en la qual s’apunta que «l’autoestimulació dels genitals és una conducta agradable i freqüent en l’adolescència, i que ajuda a conèixer el mateix cos». L’afirmació es fa en el context d’un apartat en el qual s’explica als nanos com és el seu cos i els canvis que s’experimenten en el cosa en l’adolescència, amb el despertar d’un desig que pot portar a relacions que «han de ser desitjades i realitzada dins d’un clima d’afecte, de responsabilitat i de respecte».

El text incideix que «les relacions sexuals han d’estar basades en el respecte, la igualtat i la responsabilitat, independentment del sexe de les persones», i que «cada persona és propietària del seu cos: ningú pot tocar-lo sense el seu consentiment; si no, estaríem parlant d’abús i/o agressió sexual». Per això, recorda que «no s’ha de deixar enganyar ni amenaçar, ni que altres persones imposin els seus desitjos».

Notícies relacionades

El quadern, que fa especial recalcament a reforçar l’autoestima dels escolars, emmarca la sexualitat en un context que relaciona amb conceptes com afectes, sentiments, emocions, amor o tendresa. Així mateix, a més d’animar els nanos a abordar aquestes qüestions també amb la seva família, s’atura a repassar els canvis que es produeixen al cos amb la pubertat, explicant per exemple en què consisteix la menstruació, a la qual es refereix com «un signe de salut». De fet, recomana evitar l’expressió «estic malalta» i canviar-la per «estic amb la regla».

Des de l’Ajuntament sevillà s’apunta que quaderns d’aquest tipus s’utilitzen des de fa diversos anys, que estan elaborats per personal expert i que mai s’ha produït ni una denúncia ni cap tipus d’advertència per part de la Delegació Provincial d’Educació.