Club Entendre-hi + Animals i plantes

Set plantes aptes (i beneficioses) per a gats

Set plantes aptes (i beneficioses) per a gats

Pexels / Alex Bargain

6
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A més d’independents, els gats són animals curiosos per naturalesa i tendeixen a acostar-se a tot arreu per ensumar-ho tot.

Concretament, les plantes i flors d’interior o exterior els atrauen de forma exagerada, per la qual cosa s’ha d’anar molt amb compte si en l’entorn hi ha plantes tòxiques per a ells, ja que no serien els primers felins als quals una planta els ha jugat una mala passada i els ha causat problemes de salut.

Plantes perilloses

Els baladres, per exemple, formen part d’aquestes plantes que suposen un perill per a la nostra mascota, ja sigui gos o gat, ja que és verinosa per a tots dos.

Però hi ha plantes que no només no són tòxiques o perjudicials per als gats, sinó que fins i tot són beneficioses per a ells.

Els gats són animals extremament pulcres, que dediquen a la seva cura personal i a la seva neteja bona part de la jornada. Els felins porten a terme el rentat amb tanta meticulositat que sembla un ritual en el qual no obliden cap part del seu cos, ja que es llepen les potes davanteres i amb elles es netegen allà on no arriben amb la llengua directament.

Pèl net

La funció principal d’aquesta llepada és mantenir el pèl com més net possible, cosa que també elimina olors que en la natural el delatarien. A més, amb la llepada el gat elimina molts paràsits, una de les causes per les quals els gats silvestres no solen estar infestats per paparres: solen eliminar-les al llepar-se abans que aquestes arribin a picar-los.

Tal és la importància que té la neteja per al gat que si veiem que deixa de fer-ho o ho fa amb menor freqüència és que alguna cosa li passa, encara que sigui gran i no arribi al seu cos amb la mateixa facilitat que quan era jove.

Plantes per purgar

Però els felins tampoc descuiden la seva cura interior i no és estrany que roseguin plantes o herbes per purgar el seu interior i eliminar els pèls que hagin engolit durant la seva higiene diària, que regurgiten en forma de boles, així com pols o altres objectes microscòpics, com petits insectes, terra o trossets de tela que hagin menjat per error.

No s’ha d’oblidar que, així com un gos pot estar menjant tot el dia –i, de fet, sol demanar sempre menjar – un gat sol menjar quan té gana, i pot deixar el seu plat mig ple si no té gana o alguna cosa no se li ha posat bé.

Notícies relacionades

I és precisament en aquests últims casos en els quals els gats ingereixen sàviament plantes que els resulten beneficioses per purgar el seu interior.

Les plantes més beneficioses per als gats són:

Herba gatera

També anomenada ‘catnip’, ‘nepeta cataria’ i, sobretot, gatera i menta o alfàbrega dels gats, és el verd indispensable que no pot faltar a cap llar en la qual convisquin felins, ja que alleuja l’estrès i els tranquil·litza. És una planta perenne que desprèn una forta olor de menta que atrau irresistiblement prop del 80% dels gats. Contenen nepetalactona, una molècula que s’uneix als receptors de les neurones sensitives dels animals i els provoca un efecte al·lucinogen i narcòtic, que dura, entre 5 i 15 minuts, que els fa caçar ratolins imaginaris o ajeure’s de cara amunt com si estiguessin ebris. En realitat, és una planta molt beneficiosa que actua també en els humans per pal·liar problemes de nerviosisme i mals de cap per les seves propietats sedants. Aplicada de forma tòpica, s’utilitza com a antiinflamatori per a ferides lleus de la pell, úlceres, psoriasi...

Valeriana

La valeriana (‘Valeriana officinalis’) produeix efectes similars que provoca inicialment el catnip. Els gats que l’engoleixin solen rebolcar-se sobre les arrels i mostren signes d’excitació. La planta estimula el sistema nerviós del gat d’una forma similar a com ho fan les seves hormones quan està en zel, cosa que els causa una sensació d’eufòria, plaer i benestar. És a dir, els provoca l’efecte contrari que als humans: una persona prendre valeriana la tranquil·litza, mentre que els gats els excita sobre manera.

Olivera

Conegut com el ‘catnip mediterrani’, conté oleuropeina o oleuropeòsid, substàncies que provoquen un efecte afrodisíac als gats bastant menys conegut que el del catnip, però de resultats molt similars: relaxants. Qualsevol part de l’arbre de l’olivera és efectiu, però té una concentració més gran de substàncies narcòtiques a les seves fulles, que són els que el gat preferirà rosegar.

Regalèssia

És un potent digestiu tant per a humans com per a gats i altres animals, a més que neteja la sang i té propietats antiinflamatòries que poden ser molt útils per a gats amb artritis. A més protegeix les mucoses de l’aparell respiratori i digestiu, ajuda a cicatritzar les úlceres a l’estómac i inhibeix les secrecions gàstriques. Actua com un antibiòtic natural, que prevé l’organisme contra l’acció de virus i bacteris.

Camamilla

També coneguda com a camamilla comuna o romana (‘Chamaemelum nobile’ o ‘Anthemis nobilis’), la camamilla té els mateixos efectes beneficiosos en els gats que en els humans: és relaxant i alleuja els problemes gastrointestinals. També tracta infeccions cutànies i és antisèptica: és eficaç per combatre o prevenir els bacteris, virus i fongs. El gat pot rosegar la flor, però és preferible barrejar l’herba amb els seus aliments o fer una infusió i posar-l’hi amb l’aigua a l’abeurador.

Julivert i farigola

El julivert és, en general, molt beneficiós per al sistema urinari tant d’animals com de persones, per la qual cosa està indicat per a gats que pateixen infeccions urinàries o tenen càlculs renals. La farigola permet enfortir el sistema immunitari i ajudar a combatre malalties als gats com la cistitis, la bronquitis o els còlics gràcies a les seves propietats expectorants, antitosives, balsàmiques i diürètiques.

Romaní

Igual com el julivert, la farigola i altres herbes aromàtiques comunes a qualsevol cuina, el romaní també és beneficiós per als gats. En aquest cas, el romaní és un potent repel·lent natural de mosquits i una àmplia varietat d’insectes, i els gats ho saben. Així que es fregaran i es cobriran amb el romaní per foragitar els bitxos. A més, en combinació amb la menta i el poliol resulta molt efectiu contra les puces i provoca un efecte calmant als gats. No obstant, el seu ús en els felins és tòpic i no solen menjar-se la planta, només s’hi refreguen.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.