Entendre + Relacions i sexualitat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
ElXokas i la cultura de la violació: no hem entès què és lligar
Estem fartes que se’ns cosifiqui i que se’ns inculqui la cultura de la por mentre l’altre es manté en les dinàmiques que formen part de la cultura de la violació
Hem de repensar tot el que ens han dit que implica lligar. Per començar, la mateixa paraula, ‘lligar’. La utilitzo perquè ens entenguem, però jo prefereixo parlar de seducció o de mostrar a algú que t’interessa per veure si és recíproc.
Molts dels comportaments que hem après per mostrar aquest interès van més enllà del fet de mostrar interès. Aquests comportaments tenen relació amb sentir que si ‘lligues’ és que ets un campió. Potser has vist la polèmica d’aquests dies sobre ElXokas, un creador de contingut a internet. El que ha passat m’ha fet pensar que hem de parlar sobre com funciona el joc de la seducció masclista.
Et poso en situació: en un directe, ElXokas explica i parla durant una estona sobre com d’important que és aprendre a sortir sense beure ni consumir altres drogues. És genial que algú amb alt grau d’influència entre els joves pugui explicar que es pot sortir i tenir molta diversió sense necessitat de passar-se amb l’alcohol o sense consumir altres drogues. En un moment donat comença a parlar del truc (i si és un truc, és que és una cosa que fas amb intenció) d’uns amics seus que no bevien i que «es divertien emportant-se ‘pibas’ que estaven col·locades». I entre aquest i altres comentaris que ha fet sobre ‘lligar-se’ noies borratxes li han caigut a sobre, evidentment, un munt de crítiques.
Estava revisant tota la polèmica per veure si hi havia novetats i Rocío Vidal, periodista que divulga sobre ciència i que parla sovint de feminisme (a les xarxes és coneguda com La Gata de Schrödinger) ha explicat que va estar parlant amb ell i, després d’això, ha continuat parlant de la polèmica. M’ha agradat molt escoltar-lo i us recomano que també ho feu.
Entretots
El que jo opino de tot això és que una cosa és sortir de festa sense beure i passar-s’ho bé i que, llavors, coneguis algú interessant i una altra cosa és passar-s’ho bé emportant-te una tia que està col·locada. Ell defineix el seu amic que lliga amb noies borratxes dient que és un crac, un fora de sèrie, «de puto pro», quan «t’emportes una ‘piba’». El que compta és que t’emportis la noia, no que les dues persones s’entusiasmin amb la idea d’estar juntes, no. Ha de ser com un trofeu. Fins i tot quan la tia està borratxa o col·locada. Un trofeu. ¿És això lligar? ¿Col·leccionar trofeus? Perquè precisament aquesta és la filosofia dels ‘incels’ que venen tècniques infal·libles de seducció. Els ‘incels’ són aquells homes heterosexuals (majoritàriament) que diuen que estan en celibat involuntari perquè no tenen amb qui tenir relacions sexuals compartides i, en conseqüència, s’inventen tot de tècniques en què cosifiquen les dones sense tenir en compte la seva voluntat per poder aconseguir una llista de trofeus sexuals.
Entretots
Jo vull pensar que mostrar interès per algú i tenir relacions sexuals amb aquesta persona forma part d’un joc en el qual les persones implicades disfruten i ho fan amb tota la voluntat i l’entusiasme. I no puc amb la idea de col·leccionar trobades sexuals amb diverses noies com a mesura de l’èxit, sobretot si no t’interessa en absolut si l’altra persona ha acabat tenint sexe per voluntat pròpia o no.
També he estat repassant les explicacions que ha donat ElXocas i, tot i que entenc que ha de ser dur rebre un munt de crítiques, vull fixar-me en alguna cosa del que diu, perquè em serveix d’exemple per entendre com ens posem a la defensiva atacant les altres persones, fins i tot manipulant-les des de la distància.
«¿En quin moment del discurs has entès això, tio o tia? És a dir, ¿quin tipus de pensament de malalt tens al cap?» Aquí gira la truita i ens diu que les persones malpensades som les que hem pensat que el que ell deia no era correcte i que era un comentari que formava part d’aquelles actituds que configuren la cultura de la violació. No és que l’hàgim entès nosaltres perquè tenim una ment perversa, és que ja estem fartes que conductes masclistes s’utilitzin per lligar com si fossin vàlides i fins i tot premiables. Estem fartes que se’ns cosifiqui i que se’ns inculqui la cultura de la por mentre l’altre es manté en totes aquelles dinàmiques que formen part de la cultura de la violació
Quan algú assenyala una cosa que hem fet malament, sobretot quan és una conducta masclista, és habitual que qui rep la crítica es posi a la defensiva i insulti aquell que li ha dit alguna cosa. Potser el primer que ens hem de plantejar quan rebem una crítica per un comentari masclista (o racista, o classista, o capacitista o LGTBIQ-fòbic, etcètera) que hàgim fet és que hem de revisar com funciona el nostre sistema de creences perquè ens arribem a prendre com una conya, o fins i tot valorem positivament, que algú surti a lligar i que com a truc vagi per les persones que estan borratxes.
Aquella frase de «qui bé busca, bé troba» no la podem aplicar al món de la seducció, perquè si algú es dedica a utilitzar la insistència per lligar no està intentant lligar, només pensa a emportar-se un trofeu sexual a casa. Seduir-nos no és això, seduir és demostrar interès cap a l’altra persona i veure si aquest interès és recíproc. I si l’interès no és recíproc de manera evident, no és necessària cap estratègia per aconseguir ‘lligar-se’ l’altra persona.
EL PERIÓDICO obre l’espai Entendre + relacions i sexualitat per compartir els vostres dubtes, suggeriments i aportacions sobre aquests temes.
La psicòloga especialitzada en teràpia de parella, sexologia, teràpia familiar i psicologia perinatal Elena Crespi serà l’encarregada de resoldre totes aquelles qüestions que sorgeixin i proposarà continguts que contribuiran a fer que les nostres relacions siguin més sanes i satisfactòries.
Notícies relacionadesÉs molt fàcil unir-se a aquesta comunitat: registreu-vos-hi, escriviu-nos i compartirem la vostra aportació o bé resoldrem els vostres dubtes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis