Entendre + les criptomonedes Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Què s’ha de declarar a Hisenda per les criptomonedes?

No és obligat declarar la tinença d’actius virtuals, de moment

3
Es llegeix en minuts
Benjamí Anglès Juanpere
Benjamí Anglès Juanpere

Professor de Dret Financer i Tributari de la UOC.

ver +

Els propietaris de criptomonedes poden respirar una mica més tranquils. Hisenda acaba de publicar que l’obligació de declarar les monedes virtuals que es tenen no és exigible, de moment. Tot i que la llei antifrau aprovada el 2021 inclou l’obligació d’informar sobre la tinença i operacions de criptomonedes, fins i tot si es troben o realitzen fora d’Espanya, la falta del desenvolupament reglamentari d’aquesta mesura impedeix a la pràctica que es compleixi.

S’ha estat especulant fins a l’últim moment si, davant la falta d’un procediment i formulari establerts expressament per a això, aquesta obligació d’informació s’havia de fer provisionalment a través del conegut model 720, aquell que s’utilitza per declarar els béns i drets situats a l’estranger. S’havia informat que els titulars de monedes virtuals haurien de presentar aquest formulari, abans del 31 de març, declarant el saldo de les monedes situades a l’exterior, així com les dades de les operacions amb criptodivises en què haguessin intervingut.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A les dificultats per utilitzar un imprès que no contempla aquesta nova obligació, se sumaven els dubtes a l’hora d’establir els llindars i els conceptes en els quals ubicar les criptomonedes, havent-se assenyalat per analogia que el llindar de tinença seria de 50.000 euros com el dels comptes bancaris, i el d’operacions seria de 10.000 euros com el de les transferències bancàries. També s’havien anunciat les quanties de les sancions que comportaria no presentar aquesta declaració, de 5.000 euros per dada no declarada, amb un import mínim de 10.000 euros.

No obstant, i després de la clatellada que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va clavar al model 720 el mes de gener passat o, més ben dit, als abusos que l’Agència Tributària cometia amb el model citat, que anul·lava el seu règim sancionador i obligava a tornar els imports recaptats indegudament per exercicis ja prescrits, és evident que Hisenda no ha volgut jugar-se-la de nou i ha preferit posposar l’obligació de declarar les criptomonedes fins que s’aprovi el corresponent reglament, que defineixi el com i quan fer-ho, diuen que serà amb el nou model 721, abans que utilitzar un model i procediment sense prou garanties.

Qüestió diferent és l’obligació de declarar els guanys obtinguts durant l’any 2021 amb la compravenda de monedes virtuals, que s’ha de fer en la declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques, la campanya del qual comença el pròxim 6 d’abril. Igual com es declaren a la renda els guanys per la transmissió d’immobles o d’accions, comparant el preu d’adquisició amb el de venda, la mateixa operació s’ha de fer amb les criptomonedes venudes durant l’any passat, calculant la diferència de valor entre el que es va pagar en el moment de la compra i l’ingressat per la venda. Si aquesta diferència és positiva, es considera que s’ha obtingut un guany patrimonial i s’ha d’incloure en la base imposable de l’estalvi.

Notícies relacionades

És oportú recordar que les operacions amb criptomonedes no estan subjectes a retenció, és a dir, que no s’ingressa cap quantitat a Hisenda de forma anticipada, de manera que al no existir pagaments a compte l’impacte en el resultat de la declaració de la renda pot ser més que notable. Per això, és recomanable que quan s’efectuï una venda ja es realitzi una previsió del possible impacte en la declaració de l’any següent i que arribat el moment es disposi de l’efectiu necessari per fer front a un més que probable resultat positiu a pagar.

Malgrat tot, i tot i que alguns s’entossudeixin a qualificar d’alt risc les inversions en criptomonedes, el realment arriscat és, com amb qualsevol altre bé o actiu, actuar sense prou informació ni coneixement del que es fa, perquè, si les coses van malament, ningú sortirà al rescat, ni tan sols el Defensor del Poble.