Entendre-hi + amb la història

DiCaprio un arbre, Bach un tauró | +Història

L’actor Leonardo DiCaprio ja no només podrà presumir dels seus èxits a Hollywood. Ara també podrà explicar que hi ha un arbust a l’Àfrica que porta el seu nom. És habitual que els científics homenatgin personatges famosos.

DiCaprio un arbre, Bach un tauró | +Història

KEVIN SULLIVAN

3
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

És un petit arbre tropical amb les flors d’un groc brillant que sobreviu, com pot, en un racó de la selva tropical d’Ebo, al Camerun. I malgrat les seves discretes dimensions ara mateix és potser el vegetal més mediàtic del planeta gràcies als científics del Reial Jardí Botànic de Kew, que van tenir la idea de batejar-lo amb el nom ‘Uvariopsis DiCaprio’, en homenatge a l’estrella de Hollywood.

Fa uns mesos l’actor Leonardo DiCaprio es va fer ressò de la campanya internacional que reclamava al Govern camerunès no executar el projecte de tala massiva d’aquesta selva. Es tracta d’un entorn gairebé únic, que és l’hàbitat d’espècies animals i vegetals en perill d’extinció, com ara goril·les, ximpanzés o elefants.

DiCaprio, que sempre s’ha mostrat sensible a les qüestions relacionades amb el medi ambient, va utilitzar les seves xarxes socials per fer d’altaveu de la petició de protecció d’aquell entorn. Els seus missatges es van viralitzar de seguida i els seus milions de seguidors es van sumar a la demanda. Al veure la repercussió internacional que agafava el cas, el Govern del país africà va decidir suspendre el projecte. Ara bé, de moment l’aturada és temporal, tot i que els ecologistes i científics demanen que el territori sigui declarat parc nacional perquè assoleixi el rang de protecció que mereix i evitar que desaparegui per sempre una zona on viuen espècies com la ‘Uvariopsis DiCaprio’.

Aquesta planta no és l’única que té nom de famós. De fet, des que el pare de la taxonomia moderna, el suec Carl von Linné, en el segle XVIII va decidir posar ordre a la flora i la fauna amb els noms científics en llatí que encara ara es fan servir, ja es va buscar inspiració en grans personalitats. Per exemple, va anomenar la planta del tabac com a ‘Nicotiana Tabacum’, en honor al diplomàtic francès Jean Nicot, que va popularitzar aquella espècie i el seu consum a la cort del seu país. Aquesta és la raó que actualment existeixi i fem servir la paraula ‘nicotina’.

És habitual que s’aprofiti el descobriment de noves espècies per homenatjar algú coincidint amb algun tipus d’efemèride. Per exemple, per commemorar el 150è aniversari de la mort d’un dels germans Grimm, es va batejar un tipus de vespa com l’‘Adelphenaldis Grimmorum’. De fet, hi ha moltes vespes que porten noms de famosos. Per exemple, hi ha l’‘Alaptus Newtoni’, que com es pot deduir es va dedicar al físic Isaac Newton.

A vegades, la raó del nom s’explica perquè coincideix amb alguna circumstància remarcable. El 2005, quan va morir el papa Joan Pau II, a la seva Polònia natal els entomòlegs van localitzar una nova espècie d’escarabat i van pensar que seria una bona idea anomenar-lo ‘Aegomorphus Wojtyla’. En canvi, en d’altres, és simplement per les aficions del científic de torn. Això fa que ara mateix nedant pels mars de Madagascar hi hagi un tipus de tauró anomenat ‘Bythaelurus Bachi’. El seu descobridor era un enamorat de la música de Johann Sebastian Bach.

En canvi el que costa bastant de trobar són noms científics dedicats a personatges femenins. Igual que passa amb el nomenclàtor dels pobles i ciutats, als regnes animal i vegetal també hi ha un clar biaix de gènere, amb algunes excepcions. A Costa Rica van voler reconèixer una de les seves il·lustres compatriotes amb un llimac de mar. El bitxo en qüestió es diu ‘Elysia Chavelavargas’ (tot junt). A Eva Perón se li va dedicar una arna que simplement es diu ‘Eva’ i a l’escriptora recentment desapareguda Joan Didion, ja fa temps que van voler recordar-la posant el seu nom a un tipus de vespa (¡altra vegada les vespes!) típica del sud-oest dels Estats Units, escenari d’algunes de les seves principals narracions.

Notícies relacionades

Precisament per combatre la diferència abismal entre noms masculins i femenins, el catedràtic de zoologia de la Universitat d’Oviedo Jesús Ángel Ortea va dedicar 21 espècies de cargols marins a dones guardonades amb el premi Príncep d’Astúries. I ara, sota de l’aigua hi ha animals dedicats a Carmen Martín Gaite, Annie Leibovitz, María Zambrano, Simone Veil, Doris Lessing i Barbara Hendricks, entre d’altres.


Un cargol lila per al MeeToo

El professor Jesús Ángel Ortea, juntament amb Leopoldo Moro, del Servei de Biodiversitat de les Canàries, l'any 2018 van descobrir un altre tipus de cargol marí. Quan el van voler conservar amb alcohol va adquirir una tonalitat d’un color lilós i això els va inspirar per dedicar-lo a la campanya del #MeToo. Des d’aleshores l’animaló es diu ‘Gibberula Metoo’.

Entendre-hi + amb la història