Entendre-hi + amb la història

¿Quines sèries i documentals sobre Franco i la Guerra Civil val la pena veure? | + Història

L’estrena de la minisèrie alemanya ‘La dura verdad sobre la dictadura de Franco’ a Netflix ha ocasionat un cert enrenou. Hi ha qui ha arribat a dir que és la primera vegada que els espanyols han pogut veure reflectida en TV la crueltat del dictador. Però ni la sèrie de la ZDF és precisament per tirar coets ni falten referents disponibles a les diferents plataformes. Tot i que algunes sèries o documentals hagin envellit malament i d’altres siguin dolents d’allò més, a més d’exercicis d’emblanquiment del franquisme.

¿Quines sèries i documentals sobre Franco i la Guerra Civil val la pena veure? | + Història
7
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘La dura verdad sobre la dictadura de Franco’ (Netflix/ZDF)

‘La dura verdad sobre la dictadura de Franco’ és clarament un documental dirigit al teleespectador alemany, a qui potser li sonin algunes coses de nom. A qualsevol espanyol mínimament informat no li aportarà res, a més de cert confort si comparteix l’obvietat que Franco era un dictador malvat i alguna indignació entre els seus nostàlgics. I potser incorpora una mica de desinformació. Es tracta d’un simple encadenament d’entrevistes i imatges d’arxiu mal contextualitzades. Això sí, efectes d’imatge i so dignes dels esports de la Cuatro o de ‘Cuarto Milenio’ fan ressonar com si fossin revelacions simples obvietats, quan no simplificacions empobridores, acceptació acrítica de fets en absolut comprovats (que Franco assassinés el general Balmes o que no fos el pare de la seva filla) o purs errors. Tot i que és cert que per a qui no sàpiga alemany (cas en el qual em trobo) resulta difícil saber si l’espifiada correspon a l’àudio original dels entrevistats en anglès, castellà o català (sepultat sota el doblatge a l’alemany) o als subtítols en castellà de la traducció a l’alemany.

Alguns errors haurien d’aixecar totes les alarmes, com explicar que Franco va assaltar l’Alcàsser de Toledo, una fortalesa símbol de la resistència de la República, durant setmanes, il·lustrant el passatge amb milicians atacant la guarnició rebel. O que la batalla de Belchite (ofensiva republicana de 1937) va ser una ofensiva de Franco que va conduir a la caiguda del front d’Aragó (1938). O explicar que «va prohibir» la salutació feixista el 1945 per congraciar-se amb els aliats, quan el que va fer va ser treure-li la condició de «salutació nacional», oficial i obligatòria. Que bo era Franco quan prohibia alguna cosa, perquè 30 anys després continuessin aixecant-se tants braços...

‘La gran historia de la Guerra Civil Española’ (Amazon Prime Video/Filmin)

Però si la sèrie de Netflix és fluixeta, la que té al seu catàleg Amazon Prime Video (i també Filmin: quina decepció) és pitjor. Molt pitjor. Però de no haver-hi per on agafar-la. N’hi ha prou amb citar dos dels autors citats en la bibliografia que acompanya els crèdits de la sèrie dirigida per Pablo Chamorro: Pío Moa i César Vidal.

Per començar, ‘La gran historia de la Guerra Civil Española’ comença amb una falsa demostració d’equanimitat. «No hi ha res que no fessin uns i no ho fessin els altres». Bé, uns van fer un cop d’Estat i els altres no, uns van matar el doble i amb benedicció legal i eclesiàstica del primer a l’últim mort, etc, etc. Però és enganyós: el documental no és imparcial on no hi ha imparcialitat possible, sinó que reprodueix un rere l’altre els arguments del revisionisme neofranquista. La república va ser un règim violent i revolucionari des del primer dia, el primer cop d’Estat va ser la revolució de 1934 i els militars no van tenir més remei que posar ordre, el del Front Popular no va ser un Govern democràticament elegit i legítim perquè hi va haver tupinada i va perdre les eleccions en vots (sumar centre, dreta i qui passés per allà ajuda a quadrar els números)...

El 1939, quan acaba la guerra, no comença la dictadura sinó... «per a tots els espanyols, l’immens esforç de viure en pau sobre les ruïnes d’Espanya».

Vist el contingut, els aspectes formals no haurien d’importar tant. Però és que és de vergonya la concatenació de 12 capítols amb només una veu en ‘off’ i una pobresa d’imatges d’arxiu desoladora. La mateixa església cremant serveix per il·lustrar l’arribada de la república, la revolució d’octubre i el juliol de 1936. Un mateix guàrdia d’assalt recorre a galop un carrer de Madrid en tots els capítols: fins que en la seva enèsima aparició inverteixen la imatge per dissimular (les lletres dels comerços al revés no deixen lloc a dubtes). Prescindible no: s’ha d’evitar.

‘La guerra civil española’ (Youtube / Granada TV)

L’aplicació Just Watch, generalment fiable, diu que a Amazon trobarem la sèrie ‘La guerra civil española’ produïda per la britànica Granada TV el 1983 (però resulta que ens trobem amb la citada prèviament). Un signe que la lògica de les plataformes necessita carn fresca (sense mirar-s’hi gaire). Aquella sèrie que va comptar amb l’assessorament de Hugh Thomas, Javier Tusell i el gran referent de la història oral Ronald Fraser ja només es pot trobar a Youtube. El seu ritme lent potser no encaixa en els gustos de consum audiovisual d’avui (i menys en els de les plataformes devoradores d’hores d’atenció) i potser les aportacions dels últims 40 anys siguin absents, però la qualitat i la independència de criteri estan fora de dubtes. La data de realització va facilitar que encara pogués comptar amb impagables testimonis (molt més que bustos parlants d’historiadors) d’espanyols corrents i protagonistes en primer pla de la història. Dels dos bàndols: de Serrano Súñer a Federica Montseny o Josep Tarradellas.

La guerra civil, el franquismo y el dictador, en color (Discovery / Minoria Absoluta)

Entre el 2016 i el 2019, la productora Minoria Absoluta va produir per al canal DMAX tres sèries que a priori haurien de comptar com a la seva principal carta l’element purament visual. Poder veure acolorides, i amb un nivell de qualitat notable, hores i hores d’imatges. ‘España dividida, la guerra civil en color’ (3 +3 capítols), ‘España después de la guerra, el franquismo en color’ (4 +4 capítols) i ‘Franco, la vida del dictador en color’ (2 +2 capítols) en l’actualitat estan disponibles a la plataforma Discovery + i en DVD.

La producció de Francesc Soriano aportava l’experiència acumulada a TV-3, impulsora de nombrosos documentals monogràfics sobre la Guerra Civil i el franquisme. La contribució d’historiadors com Anthony Beevor i Santos Juliá com a assessors i la sobrietat del guió, concebut com un relat factual bàsic però precís que dona peu, a cada capítol, a un episodi addicional en el qual els historiadors de diverses tendències debaten el període en qüestió, fa que, en comparació amb l’oferta disponible a Netflix i Amazon, les sèries estiguin a un nivell més alt. Molt més enllà de l’acolorit.

‘Memoria de España’ i ‘España, historia inmediata’ (RTVE Play)

La plataforma d’RTVE a la carta també té alguna cosa per oferir. Per començar, els dos capítols dedicats al franquisme i la Guerra Civil de la sèrie ‘Memoria de España’ (2004). Un projecte dels temps de José María Aznar en la presidència del Govern, dirigit per l’historiador Fernando García de Cortázar. Per descomptat, una visió de la història d’Espanya gens pròxima a la plurinacionalitat, i teleològicament dirigida cap a la seva unitat des de temps remots. Els dos capítols en qüestió en donen una de freda i una de calenta. Superen en precisió, correcció i matisos qualsevol dels guions de les sèries disponibles a les dues plataformes majoritàries. El dedicat a la Guerra Civil pot generar més debat sobre la imputació de responsabilitats a la República. El dedicat al franquisme, en canvi, és difícilment imputable de condescendència amb el dictador. Així defineix el seu règim: «La dictadura militar suprimeix totes les llibertats democràtiques, els partits i sindicats queden prohibits, els estatuts d’autonomia del País Basc i de Catalunya són derogats i les seves llengües perseguides, els mitjans de comunicació són sotmesos a la fèrria censura de l’Estat, els funcionaris públics són depurats, la salutació feixista amb el braç en alt és declarada ‘salutació nacional’. Els espanyols es converteixen en súbdits».

No resulta fàcil trobar, en canvi, els episodis dedicats a la Guerra Civil i el franquisme el 1984 dins de la sèrie ‘España, historia inmediata’ de TVE, amb intervencions memorables de testimonis directes (i inspirada a l’extrem en la filosofia de reconciliació de la Transició, una cosa que la fa anar amb peus de plom a l’hora de distribuir judicis de valor). Poden trobar-se en l’apartat ‘85º aniversario de la guerra civil’ d’RTVE Play amb els títols ‘La guerra civil (parte 1), ‘La guerra civil (parte 2)’.

‘Francisco Franco: centinela de Occidente’ (Arte / TV-3 / Canal Historia)

Amb tot, en el rum-rum aixecat pel llançament de la sèrie de Netflix potser hi ha una cosa justificada: molts dels materials produïts en les últimes dècades són ignorats per les plataformes digitals internacionals o no són promocionats en els serveis de vídeo a la carta de les cadenes generalistes. Només hem pogut trobar a Youtube, per exemple, el documental sobre Franco produït per Sagrera TV i dirigit per Jaume Serra que dona una lliçó als alemanys, amb testimonis plurals: de Ricardo de la Cierva i Utrera Molina a Borja de Riquer, Hilari Raguer o J. B. Culla. Tot i que desbordi els propòsits d’aquest repàs, cadenes com TV-3, ETB i Canal Sur tenen als seus arxius nombroses produccions sobre la Guerra Civil, el franquisme i la repressió als seus respectius territoris.