Club Entendre-hi + Animals i plantes

Cataractes en els gossos: causes i tractaments

  • L’envelliment, la diabetis o un cop o inflamació ocular poden provocar que la visió se’ls torni borrosa

Cataractes en els gossos: causes i tractaments

123RF / Kukota Ekaterina

4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les cataractes en els gossos són una patologia relativament comuna que, igual com passa amb les persones, afecta la visió dels gossos i els impedeix veure amb nitidesa. Es produeixen quan la lent interior de l’ull (el cristal·lí) perd transparència i, a mesura que avança, la visió del gos es va debilitant, és a dir, es va fent més borrosa.

Es detecta quan l’animal «té por de sortir al carrer», explica el doctor Paco Simó, oftalmòleg veterinari i director mèdic de l’Institut Veterinari Oftalmològic (IVO).

«A casa, en un entorn controlat, el gos es troba tranquil i està bé, però a l’hora de sortir es mostra més temorós», afegeix, i explica que «els amos acudeixen a la consulta i relaten que sembla que [el gos] no els reconeix». En casos extrems, els animals acaben xocant amb tot. També es nota que de nit veuen pitjor i disminueix la seva activitat, assenyala.

En algunes races de gossos passa amb més freqüència que en d’altres. «Caniche, cocker, buldog francès, llaurador, golden retriever, husky alaskan malamut, alguns terrier, com el jack russell terrier...» són més propensos genèticament a tenir aquest tipus de patologies, apunta el doctor Simó.

Les principals causes de les cataractes oculars en els gossos són:

Cataractes per l’edat

Com passa també amb els humans, quan els gossos tenen ja certa edat, «sobre els vuit o nou anys», segons explica el doctor veterinari Paco Simó, el cristal·lí, que és on es forma la cataracta, també envelleix, cosa que provoca la degradació visual i l’aparició de les cataractes.

Cataractes diabètiques

Els gossos diabètics, tot i que no tinguin una edat excessivament avançada, tenen «a prop d’un 80% de possibilitats de desenvolupar cataractes en menys d’un any», explica Simó. És una cosa que passa fins i tot en exemplars joves, de tot just mesos.

Cataractes hereditàries

Com passa amb els gossos que tenen diabetis, en aquest tipus de cataractes tampoc hi influeix l’edat del gos. «Exemplars molt joves de les races més predisposades genèticament en poden desenvolupar», apunta Simó.

Cataractes per traumatisme

Si el gos pateix un trauma (cop), un procés inflamatori de l’ull o una malaltia ocular com el glaucoma (augment de la pressió intraocular) o la uveïtis (inflamació intraocular), pot desenvolupar cataractes. No obstant, s’ha de tenir en compte que no sempre ho farà i que la cataracta es va formant a poc a poc, no és una cosa que es produeixi de la nit al dia.

Per confirmar el diagnòstic de les cataractes, és necessari acudir a un especialista que els faci una minuciosa exploració de l’ull amb un instrumental oftalmològic específic. El veterinari examinarà les diferents estructures del globus ocular per avaluar si hi ha altres patologies o problemes oculars, i decidir si és necessari operar o no, ja que les cataractes no es poden prevenir ni curar.

En ocasions, la ingesta d’«antioxidants amb omega 3 i vitamina E, D i A» pot alentir el desenvolupament de les cataractes i hi ha qui apunta que «es podrien utilitzar com a preventius per a la seva aparició, tot i que no hi ha res demostrat», assegura el doctor Simó. Però encara que no hi ha estudis que en demostrin l’eficàcia per prevenir l’aparició de cataractes, se sol incloure una dieta rica en antioxidants en els gossos «perquè tampoc resulta perjudicial per a l’estómac» dels animals, assenyala.

No obstant, prendre antioxidants per evitar el desenvolupament de les cataractes i que no creixin tan ràpid «només és efectiu en algun tipus, en la majoria no», matisa l’especialista, que afegeix que «només són efectius amb les cataractes senils», és a dir, les produïdes per l’edat.

Operació

En els casos en què realment el gos veu minvada la seva visió de forma considerable, és necessari operar-lo, amb una tècnica quirúrgica similar a la que es practica en les persones. «L’única diferència –afirma el doctor Simó– és que en els gossos requereix anestèsia general per raons òbvies».

Notícies relacionades

La cirurgia de cataractes en gossos consisteix a substituir el cristal·lí per una lent intraocular que fa la seva funció. La tècnica, coneguda com a ‘facoemulsificació’ del cristal·lí, dura «de 20 a 30 minuts».

Un altre factor important a tenir en compte és que, amb la cirurgia, es corregeix per sempre. És a dir, després que un gos és operat de cataractes, no tornen a aparèixer.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.