Entendre + el fitnes

Els 10 manaments de l’exercici físic a l’estiu

  • Beure aigua, protegir-se del sol, adaptar l’entrenament i sortir a l’aire lliure són alguns dels consells de COPLEFC

Els 10 manaments de l’exercici físic a l’estiu

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

De juny a setembre entrenar es converteix en un esforç megalític. Suors desproporcionades, una calor asfixiant i una tremenda humitat es converteixen en els pitjors enemics per a molts esportistes. Aquests són alguns consells del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC) des de la seva plataforma #LaSalutSentrena, per fer la pràctica esportiva més segura en els mesos de calor.

Eviteu les hores de màxima calor

Sembla una nimietat, però és bàsic evitar exposar el cos a les hores de màxima calor. Amb l’activitat física el cos puja la temperatura i evitant fer exercici entre les 12 i les 15 hores s’evita sobreexposar el cos a temperatures extremes. A més en cas de ser activitats a l’aire lliure, seria recomanable evitar les hores més perilloses del sol.

Hidrateu-vos

Es practiqui o no activitat física, a l’estiu la hidratació és clau per a la salut. Amb les temperatures elevades, suem més que a l’hivern i resulta bàsic mantenir una hidratació correcta per no patir marejos, mals de cap i altres conseqüències de la deshidratació. Tant abans, com durant i després de qualsevol temps d’activitat física us heu d’assegurar que compteu amb prou quantitat d’aigua per no trobar-la a faltar. 

Mengeu adequadament

Mantenir una dieta saludable ajuda que el cos funcioni millor en moments d’estrès com pot ser la pràctica esportiva a l’estiu. Una alimentació correcta contribuirà a un estat de salut general millor, i de retruc a un millor rendiment físic. 

Sigueu progressius

No pretengueu esprémer al 100% el vostre cos sense un període d’adaptació previ. Anar ampliant progressivament la freqüència dels entrenaments ajudarque el cos s’adapti progressivament a l’activitat física. És recomanable entrenar un mínim de 30’ diaris en el cas dels adults, que podem anar augmentant en durada a mesura que avanci la pràctica. En cas de patir o haver patit alguna malaltia o lesió consulteu amb un professional sanitari quina pràctica esportiva podeu fer. 

No deixeu d’entrenar

Tot i que de vegades resulta complicat, mireu de mantenir l’activitat física en la vostra rutina. Deixar de fer activitat física només farà que costi més tornar a començar. Adapteu l’entrenament a les vostres capacitats i força i sigueu constants per obtenir resultats. Entrenar en companyia o marcar-se objectius a curt i mitjà termini ajuda a comprometre’s i no fallar. Registreu els vostres progressos amb aplicacions o eines ‘online’ per poder planificar els passos següents i consulteu un professional de l’activitat física per dissenyar plans d’entrenament específics conforme als objectius marcats. 

Protegiu-vos del sol

Si practiqueu esport a l’aire lliure recordeu posar-vos crema solar i utilitzar una gorra i ulleres per protegir-vos el cap i els ulls del sol. Així evitareu cremades i insolacions. Existeixen protectors solars específics SPF 50 per a esportistes que no se’n van amb la suor ni l’aigua. 

Busqueu llocs ventilats i a l’ombra

Si podeu traslladar el vostre entrenament a l’aire lliure, ¡feu-ho! La brisa ajudarà que no sentiu tanta calor i us farà més suportable la pràctica esportiva. Buscar llocs amb prou ombra amb circulació d’aire facilitarà més que es pugui disfrutar de l’entrenament. A l’estiu hi ha moltes opcions d’esports a l’aire lliure que permeten disfrutar del bon temps. 

Roba i calçat adequat

Tot i que és un consell que hem de posar en pràctica tot l’any, una roba i calçat adequats poden facilitar molt l’entrenament. Penseu en roba que cobreixi les cuixes si sortiu a córrer, per exemple, per evitar rascades o utilitzeu un calçat transpirable per evitar fongs per la suor dels peus. 

Descanseu

Important. Sempre hem de recordar que el descans és una part importantíssima de qualsevol activitat física. Si no donem l’oportunitat als nostres músculs de recuperar-se de l’esforç l’endemà no estaran llestos per tornar a entrar en acció. A més, un bon descans ens permet estar més frescos de cara a l’entrenament següent i disfrutar-lo més donant-li més intensitat. Entrenar fins a l’extenuació serveix de poc un dia si l’endemà això impedeix que es torni a entrenar. 

Escolteu el vostre cos


Finalment, però no per això menys important, escolteu-vos. Hi ha dies que el cos ens demana descansar o que per molt que vulguem sortir a córrer, el nostre cos no està en condicions de fer-ho. Si en qualsevol moment no us trobeu bé fent alguna activitat física, atureu-vos, beveu aigua i valoreu si és millor deixar-la per a l’endemà o fer un altre tipus d’entrenament. 


Club de fitnes d’EL PERIÓDICO