En comunitat

Un grup de veïns demana redimensionar el futur ‘megaequipament’ esportiu de l’Hospitalet

La futura construcció d’un pavelló poliesportiu de grans dimensions al solar del carrer del Gasòmetre, a l’Hospitalet de Llobregat, fa perdre la son a més de 200 veïns, els que viuen als edificis contigus, des de fa tres anys. Ells ja comptaven amb la ubicació d’un equipament esportiu, una reivindicació històrica del barri de Santa Eulàlia, però les mesures previstes originalment eren d’altres, molt inferiors, segons denuncien en una carta dirigida a la secció ‘Entre tots’.

Un grup de veïns demana redimensionar el futur ‘megaequipament’ esportiu de l’Hospitalet
3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

«Megabloc, no» i «Més verd, menys formigó». Són alguns dels missatges que es poden llegir a les pancartes que han penjat veïns dels blocs de pisos situats als carrers del Gasòmetre i Cooperativa. Ara, quan treuen el cap per la finestra o surten balcó, veuen un aparcament provisional i unes pistes de bàsquet. Les vistes seran molt diferents quan es s’aixequi finalment el tan desitjat però alhora discutit nou poliesportiu de Santa Eulàlia. «Volen aixecar un bloc de 19 metres d’altura, equivalent a un cinquè o un sisè, enganxat als nostres pisos», denuncia un dels afectats, Josep Maria Reyné, membre de la Plataforma de Veïnes del Gasòmetre.

«Mentre a les grans ciutats es promou la necessitat de disposar d’espais oberts, l’Hospitalet promou la construcció d’edificis enormes envoltats de carrers minúsculs», explica Reyné en una carta dirigida a la secció ‘Entre tots’. Aquest veí puntualitza –i insisteix molt en aquesta idea– que la plataforma veïnal no s’oposa a la construcció d’un equipament esportiu. Només demanen que «les dimensions siguin raonables amb l’espai disponible i respectuoses amb les persones que ja viuen» en aquesta zona. Així, fa mesos que aquest grup de veïns lluita perquè el consistori es replantegi el projecte i descentralitzi aquest equipament. Això implicaria traslladar a altres espais pròxims al barri, com Can Trinxet, algunes de les instal·lacions previstes.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La inclusió d’una piscina va ser el detonant del malestar veïnal, l’inici del malson per als signants d’aquesta carta. «Originalment estava pensat un poliesportiu d’una planta que acolliria unes pistes de bàsquet per a l’AESE, ja que les seves instal·lacions al carrer de Jacint Verdaguer s’han quedat obsoletes, i quatre sales polivalents; però el 2018 ens assabentem que volien afegir-hi dues piscines amb grades, i això requereix molta més superfície i alçària», explica el portaveu de la plataforma. Els veïns de Santa Eulàlia consideraven insuficient el projecte original i demanaven aquestes dues piscines i altres serveis integrats al mateix espai, asseguren fonts municipals a EL PERIÓDICO.

Menys llum natural i altres molèsties 

Amb el projecte que l’ajuntament té a sobre de la taula, encara en redacció i pendent de licitació i adjudicació, afegeix Reyné, els inquilins dels blocs continus perdran hores de llum natural i tindran altres molèsties relacionades amb la mobilitat, al tractar-se d’un equipament que transcendeix al barri i en què s’acolliran competicions.

Notícies relacionades

Per incloure la piscina, l’Ajuntament de l’Hospitalet va necessitar modificar el pla general metropolità vigent, que preveia un equipament molt més reduït quant a alçària i superfície. Davant les pressions dels afectats, el consistori va organitzar una consulta pública per definir la ubicació definitiva d’aquest gran poliesportiu. Les dues opcions: Gasòmetre o una tercera part del parc de l’Alhambra. «L’opció que va tenir més recolzament va ser la de l’espai al carrer del Gasòmetre, amb un 61% dels vots. Van participar-hi 4.060 persones», recorden fonts municipals a aquest diari. La plataforma respecta la decisió, però denuncia que el plantejament de la consulta podia generar equívocs. «Podia semblar que el poliesportiu restava verd al barri a l’ocupar una part del parc, quan en realitat guanyàvem metres quadrats de verd al convertir el solar del Gasòmetre en zona verda», respon Reyné, que considera que aquesta permuta hauria sigut una bona solució. 

Descartada aquesta opció després de la consulta veïnal, els afectats defensen una alternativa més salomònica, la de repartir les instal·lacions –i les seves externalitats, tant positives com negatives– pel barri, una cosa que el consistori no s’ha plantejat. Les mateixes fonts municipals expliquen a aquest diari que es van comprometre «a treballar per tirar endavant el projecte escollit pels veïns, i això és el que estem fent». Amb tot, asseguren estar oberts a dialogar amb els veïns per «aconseguir una proposta de nou poliesportiu que, sense desvirtuar l’opció escollida en la jornada participativa, sigui la més amable possible amb l’entorn». Són «conscients i sensibles», afegeixen, a les preocupacions i demandes del veïnat més pròxim.