Polítiques públiques i cures

Dolors Comas d’Argemir «No volem veure la vellesa associada a la decrepitud»

La pandèmia ha exposat amb cruesa els reptes del sobreenvelliment. El cicle sobre ‘Envelliment i necessitats de cura’ exposa les seves conclusions i presenta la xarxa ciutadana La Cura al Centre. La catedràtica d’Antropologia Social i investigadora sobre polítiques públiques de cures amb perspectiva de gènere participa en aquesta sessió organitzada per l’Observatori Social de la Fundació La Caixa. La xerrada juntament amb Sílvia Bofill tindrà lloc dijous dia 25, a les 18.30 hores. Serà de forma presencial al Palau Macaya (inscripcions a la web del Palau Macaya) i també es podrà continuar en línia.

Dolors Comas d’Argemir «No volem veure la vellesa associada a la decrepitud»
4
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

Gent gran, vells, ancians, tercera edat... ¿Per què tantes paraules per definir aquesta etapa vital?

N’afegeixo una altra: avis.

¡Cert!

És una etapa que ens acosta al final de la vida, on hi ha decrepitud física i de vegades pèrdua de facultats cognitives. Ens costa confrontar-la i segurament per això no la sabem anomenar. 

És una visió molt negativa.

Parlo del sobreenvelliment de l’envelliment. Vivim cada vegada més anys i aquesta longevitat va associada a una quarta edat. 

La pandèmia és una oportunitat per parlar dels límits de la vida. ¿L’estem aprofitant?

No, és un tema que defugim. No abordem què volem fer al final de les nostres vides i tampoc que la mort és part de la vida. Jo mateixa formo part d’aquests vells joves amb hiperactivitat i bona salut i no ho abordo. No afrontem ni la nostra vulnerabilitat ni el paper que la societat dona a la vellesa.

«Ocultem la vellesa i a més amb la pandèmia hi ha hagut edatisme, és a dir, discrimació per edat»

¿Quin paper li donem?

L’ocultem i a més amb la pandèmia hi ha hagut edatisme, és a dir discriminació per edat. S’ha tingut una actitud paternalista cap a les persones grans i se les ha discriminat en l’accés als serveis sanitaris. Em pregunto si hauríem reaccionat igual en el cas que la pandèmia hagués afectat la infància.

¿I què es respon?

Prefereixo no respondre. El 72% de les morts en la primera onada van ser en residències. ¿Per què s’ha descuidat tant el sector residencial? No volem veure la vellesa associada a la decrepitud i les residències, que són necessàries, serveixen per tapar certes situacions. 

La immensa majoria de persones no volen anar a una residència.

No volen, les porten. Quan una família opta per aquesta solució és perquè no pot més i això està relacionat amb el sobreenvelliment. En la quarta edat es necessiten cures durant més temps i amb més intensitat i complexitat. És molt difícil mantenir a casa una persona amb Alzheimer. 

Qualifiqui molt breument els següents models de cures: el model residencial actual.

És millorable.

El ‘cohousing’ sènior o vivendes col·laboratives per a la vellesa.

Molt bo però molt car.

Les unitats de convivència amb pocs usuaris.

Sembla que hi ha un consens polític per potenciar aquest model, juntament amb l’augment dels serveis d’assistència domiciliària.

«Una bona cura requereix explotació o bé és molt car i hem optat per l’explotació»

¿I no és molt car també?

És més car que l’actual. Una bona cura requereix o bé explotació o és molt cara. I el nostre país ha optat per l’explotació. ¿O és que a les persones que cuiden a casa els paguem bé? ¿Les tenim assegurades?

L’últim model és el de les superilles socials, que concentren els serveis d’atenció a la dependència als barris.

És un model que cal explorar i potenciar, perquè possibilita estar el màxim temps a casa teva i potenciar l’entorn comunitari.

Vostè ha sigut regidora i diputada. Sap que, sense diners, tots aquests models són paper mullat.

Una part dels fons europeus aniran a la remodelació de les residències per transformar-les en unitats de convivència, però la pregunta és molt pertinent. Si no fem ara un canvi de model que sigui satisfactori, no tirarem endavant.

¿Què ho frena, diners a part?

Fa falta més consciència que el dret a ser cuidat no és un caprici, és un dret. Tampoc és un problema individual o familiar, sinó una qüestió social i política i com a societat hem de responsabilitzar-nos-en.

«Cal potenciar les masculinitats cuidadores, l’entrada dels homes en llocs de treball relacionats amb cuidar»

Mentrestant, segueixen les llistes d’espera.

 El sistema actual no protegeix els més vulnerables. S’ajunten una injustícia de gènere (perquè és un tema que afecta més les dones tant com a usuàries com cuidadores) i una injustícia social quan per a una plaça pública has d’esperar quatre o cinc anys. 

Es parla de models de futur però no se solucionen els dèficits de la llei de dependència.

Això és responsabilitat política. Una cosa són els projectes, però la realitat la tenim ja. Hi ha sobrecàrrega en les famílies, s’han eliminat serveis i no es milloren les condicions de treball. I això és el més urgent.

¿L’atenció a la vellesa dependent hauria de ser pública?

Hi pot haver col·laboració publicoprivada, però cal evitar que sigui un negoci lucratiu.

Igual que es fan campanyes perquè les dones estudiïn carreres tecnocientífiques, ¿per què no es promou que els homes es formin en les cures?

Cal potenciar les masculinitats cuidadores, l’entrada dels homes en llocs de treball relacionats amb cuidar, i no només els nens, que és el que té glamur. Però la precarització dels treballs vinculats a la cura i una qüestió més cultural que els homes no s’han socialitzat per cuidar actuen com a fre. 

Notícies relacionades

Sembla que cuidar sigui poc masculí.

Hi ha homes que cuiden, pocs, però són molt invisibles. És necessari donar valor a cuidar. Si no cuidem, no hi ha vida.