Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

‘Street Style’: 6 comptes d’Instagram amb el millor estil urbà europeu del 2021

  • Pàgines com ‘Parisiens in Paris’, ‘Milanesi a Milano’ o ‘Barcelonian in Barcelona’ mostren vianants anònims amb estilismes dignes de revista

  • El corrent nascut en els 70 ha ressorgit amb la pandèmia, que ha deixat les setmanes de la moda sense el públic ni els bloguers que muntaven xous paral·lels a peu de carrer

‘Street Style’: 6 comptes d’Instagram amb el millor estil urbà europeu del 2021
7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha un divertiment nou que s’ha posat de moda entre els ‘fashion victims’ i no és cap altre que tafanejar a través de la finestra d’Instagram com vesteixen els ciutadans d’altres capitals europees. La pandèmia del coronavirus ha deixat les desfilades de les grans firmes en meres retransmissions per ‘streaming’ sense públic, sense ‘front row’ de famosos i fotògrafs i sense tota la ‘troupe’ d’‘influencers’ que solia acudir a aquestes cites a recolzar els seus dissenyadors favorits i de passada passejar-se i fotografiar-se pels carrers amb els millors estilismes (l’últim exemple d’això és la Setmana de la Moda de Milà, tot passarel·les virtuals). A més, les restriccions de moviment degudes a la Covid han fet caure el turisme i la possibilitat de viatjar a altres ciutats i palpar in situ com es vesteixen en altres llocs. Un caldo de cultiu perfecte perquè reneixi un corrent, el de l’ ‘street style’ (l’estil de carrer i urbà) més genuí, elque va néixer en els 70 gràcies al fotògraf Bill Cunningham.

Notícies relacionades

«Totes les dones de Manhattan es vesteixen per al Bill», ha afirmat Anna Wintour, la famosa editora de ‘Vogue’, sobre el carismàtic autor que durant dècades va fer la millor crònica de ‘street style’ per a ‘The New York Times’. Muntat en la seva bici, amb jaqueta blava i la seva Canon, va saber avançar-se a les tendències que després pujarien a les passarel·les mesos després. «La millor desfilada de moda és al carrer», era el seu lema. Més tard, en l’era d’internet, el testimoni el va recollir Scott Schuman amb The Sartorialist, una pàgina on es recullen els ‘outfits’ de carrer de qualsevol part del món. I a partir de llavors van arribar en bloc milers d’‘instagramers’ amants de les desfilades que es van convertir ells mateixos en celebritats al vestir-se de cap a peus d’una marca per cridar l’atenció dels fotògrafs (muntant veritables passarel·les alternatives). L’‘street style’, que va començar com una cosa improvisada i desenfadada, es va transformar en una cosa barroca i estudiada al mil·límetre.

Esperit natural, anònim i genuí

Ara que tota aquesta fauna que envoltava les desfilades ha desaparegut –almenys durant un temps– ha ressorgit l’‘street style’ de l’època de Cunningham a través de diversos comptes d’Instagram que capturen vianants anònims dels carrers de París, Londres, Roma, Barcelona, Milà i Madrid amb ‘looks’ dignes de revista. Lluny de mostrar combinacions massa sofisticades o complexes, els fotografiats normalment apareixen d’esquena, mentre es dirigeixen a l’oficina, viatgen al metro o van a la compra. La seva roba reflecteix les tendències reals que trepitgen el carrer i l’estil propi i únic de cada ciutat. Vet aquí els 6 comptes d’Instagram imprescindibles per estar a l’última en moda urbana europea.

Amb més de 210.000 seguidors, és el compte més veterà i seguit (i admirat pels experts en moda). ¿Què té l’estil parisenc que tant agrada al voltant del món? El seu lema: «La parisenca es vesteix sense pensar-hi gaire. És naturalment ‘chic’». Lluny de les fotos que es feien al carrer a l’acabar les desfilades, el compte ofereix retrats al natural, frescos i quotidians de dones i homes anònims que transiten per la capital francesa exhibint ‘sense esforç’ un estil únic i inspirador.

El creador o creadora –la seva identitat també és anònima– confessa treballar en la indústria de la moda i que va decidir començar amb la pàgina per mostrar una visió de l’estil real i diari de la seva ciutat, allunyant-se dels estereotips i els cossos plens d’edició que apareixen a les revistes o en els perfils d’‘influencers’ de moda.

En un passeig pel lloc es poden veure des de parisenques amb boines verdes fins a abrics atrevits que bé podrien haver sortit directament d’una passarel·la d’alta costura de la Setmana de la Moda de París. Per no parlar d’innombrables bolsos de disseny penjats del braç de les models anònimes caçades furtivament al carrer, des de la Rue des Thermopyles fins a la Rue des Barres. Els ‘looks’ barregen el pràctic amb l’elegant. Estilismes senzills i atemporals, sovint compostos per peces bàsiques, com texans i jerseis neutres. I és que «l’elegància és qüestió d’actitud», com va dir la dissenyadora Sonia Rykiel.

Aquest compte amb gairebé 27.000 seguidors celebra «l’estil multicultural» londinenc. Les combinacions amb peces bàsiques que a París eren un cant a l’«elegància sense esforç» als carrers de la capital britànica no tenen gaire sortida, ja que es busquen els contrastos cridaners i les peces úniques que per si mateixes cridin l’atenció. L’estil urbà de Londres és molt més que la gavardina. També hi ha els embuatats en colors escandalosos, en ‘print animal’ amb pèl, pell o fins i tot tuls. Per descomptat, en la pàtria de la minifaldilla aquesta es porta fins i tot a l’hivern sota grans abrics. A les estacions del suburbà es veuen models amb quadros, ratlles i els estampats ètnics en tots els colors. I en lloc de bolsos de luxe, hi ha més informals ‘shoppers’ de tela.

La moda romana és molt personal i no global, incorpora peces artesanes i personalitzades. Els seus ciutadans busquen els artesans que segueixen els seus propis gustos en lloc de tendències i creen articles únics. No es tracta només de la moda del moment, sinó de tenir aquests tocs especials en un armari. Tendeix al luxe i l’ostentació, fins i tot en ‘outfits’ del dia a dia. Els agraden lluir abrics clàssics, bolsos de marca i grans ulleres de sol. I, tot i que les ‘sneakers’ estiguin de moda a tot el planeta, a Roma, on hi hagi una bona sabata clàssica no cal res més.

De recent creació, el compte @barcelonianinbarcelona pretén ser un reflex de la moda real dels carrers de la capital catalana i també la seva àrea metropolitana. A les seves fotos de transeünts despistats es pot constatar que les tendències esportives i ‘comfy’ són les que tenen més tirada. Llargues cabelleres, pantalons ‘skinny’ combinats amb trenques o abrics XL i, als peus, sabatilles o bé botes d’estil militar.

Qui diu Milà diu moda, estil eclèctic i aperitius d’Spritz i Givenchy. En només quatre mesos aquest compte supera els 35.000 seguidors de l’estil de carrer que porta la «gent normal» de la ciutat. És un tapís variat amb ‘hipsters’ poc convencionals, noies en bicicletes ‘vintage’, homes amb vestit que s’afanyen entre la multitud amb el Duomo de fons o les dones que poden anar a comprar un iogurt i granola amb un Chanel penjat de l’espatlla. En realitat, trossos de normalitat, com es pot apreciar per les mascaretes dels atribolats models.

Creat a finals del gener passat, a imatge i semblança d’altres pàgines bessones com ‘Parisiens in Paris’, aquest ‘feed’ recopila fotos dels millors ‘outfits’ diaris vistos als carrers de la capital espanyola. Ja sumen més de 20.000 fans. ¿Com funciona? Qualsevol persona pot enviar @madrileniansinmadrid, per missatge directe, una foto que hagin fet d’un ‘look’ vist al carrer de forma espontània. Després el compte s’encarrega de publicar-lo, fent un repàs de cada una de les peces i complements vistos (i guardant l’anonimat de les persones, és clar). ‘Outfits’ reals i quotidians que majoritàriament alternen el que és pràctic amb el sobri. Senzills, però que alhora amaguen tendències i destil·len elegància.

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda, la bellesa, la decoració i els regals. Aquí t’explicarem les últimes tendències que més es porten al carrer i a les xarxes socials, i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos. Expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres pròpies experiències.