Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

María Baras: «Ara hi ha un empoderament dels cabells blancs i de la dona natural»

  • La perruquera de les ‘celebrities’ i els actors de les sèries espanyoles comparteix els seus trucs a la ‘bíblia’ capil·lar ‘Tú también puedes tener pelazo’

  • L’estilista de Pantene i capitana del famós Salón Cheska sap si estàs a dieta o et falta alguna vitamina amb només tocar-te els cabells

María Baras: «Ara hi ha un empoderament dels cabells blancs i de la dona natural»
9
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es coneix fil per randa els remolins de Paula Echevarría, Marta Hazas, Mario Vaquerizo o Ángela Molina. L’estilista de Pantene que regenta des de fa 25 anys el famós Salón Cheska, a Madrid, és responsable dels canvis de ‘look’ d’artistes i ‘celebrities’ que veiem en sèries i pel·lícules. Amb només tocar-te els cabells endevina si estàs a dieta o et falta alguna vitamina. Per descomptat, coneix els quatre talls tendència de la temporada que ve. Professora i bloguera, també és autora de la ‘bíblia’ capil·lar ‘Tú también puedes tener pelazo’ (Harper Collins), amb tot el que has de saber per a la cura dels cabells. A les seves pàgines, dona la recepta de l’esmorzar perfecte per tenir supermelena. I molts més consells que tothom hauria d’aprendre.

-¿Es neix amb bons cabells o també es fan?

Està clar que hi ha gent que neix amb uns cabells forts i espectaculars, i és una sort, però la resta del món, amb una sèrie de cures pot fer que el seus cabells lluïn sans i perfectes.

-«Som el que mengem i la salut dels nostres cabells té la base en la nostra alimentació», defensa.

-Sé sovint quan han començat una dieta sense control només amb tocar-los els cabells. Quan els noto dèbils els dic: ‘¿T’has fet una anàlisi de sang?’. S’ha d’anar al metge, s’han de fer anàlisis. Tenim molts aliments rics en ferro, magnesi, zinc... L’alimentació ajuda que els cabells et neixin més forts. Hi ha petits avisos. No és normal que els cabells et caiguin a dojo per l’estrès. Ves al dermatòleg, perquè potser tens un principi d’alopècia. Tens un tractament de xoc cada vegada que et passi això, com el Minoxidil, que te’l donen en pastilles o en esprai.

-Té fins i tot la recepta de l’esmorzar perfecte per lluir melena.

-Una torrada amb oli d’oliva verge, alvocat i ou. També les farinetes de civada.

-L’ou, ¿al plat o en una mascareta?

-No considero que els cataplasmes naturals valguin la pena avui dia. Prefereixo anar de l’interior a l’exterior. I per a l’exterior tenim una gran cosmètica en què pots triar el natural, vegà, ‘cruelty free’..., milions de productes que són una passada.

-¿Amb quins aliments no ens cauran els cabells?

-Depèn del que tu estiguis fluix. És veritat que la vitamina D afecta molt els cabells. Amb la falta de ferro se’t cau al màxim. Però, per exemple, tenia una clienta que en el seu cas les anàlisis van revelar que estava baixa de magnesi i zinc, coses més rares que no solen demanar en totes les anàlisis. Jo acostumo a recomanar incloure en la dieta fruita seca, que és rica en vitamina E, un potent antioxidant, alvocat i oli d’oliva extra, els greixos saludables que estan tan de moda, però que és veritat, que lubrifiquen el fol·licle... I proteïna bona.

«Pentinar-te amb planxes cada dia al final castiga els cabells, i el cap. La meva lluita és que no danyis els teus cabells»

-Després del confinament, ¿li van venir moltes barrabassades al saló?

-Estàvem una mica desesperades, perquè fins i tot clientes que solen venir cada quatre o cinc mesos, en aquells dos mesos es van fer cada cosa... ¡L’avorriment!. Sobretot molt tint de colors ataronjats, horrorosos, que després costa un munt treure’l. Alguns serrells que... Però bé, tot s’integra i s’arregla.

-¿La gent està contenta amb els seus cabells?

-Cada vegada veig més dones segures de si mateixes. Estic flipant amb moltes nenes jovenetes. I això és per tota la informació que tenim. Nenes amb la seva ona, que els encanta. Nenes amb el seu rínxol... La meva mare [la fundadora del Saló Cheska] fa 50 anys i jo, 25, que lluita perquè es llueixi la textura natural dels cabells, i ara, per fi, venen clientes orgulloses de la seva textura. La gent ara està més contenta, perquè com es porta tot... Pentinar-te amb planxes cada dia al final castiga els cabells, i el cap. La meva lluita és que no danyis els teus cabells.

-Es va formar a Londres, a l’Acadèmia de Vidal Sassoon. ¿Quins ensenyaments es va emportar a Madrid?

-Vaig estar tres anys a Londres. Havia rebut molts ensenyaments de la meva mare des de petita, que van ser la meva base. També he sigut a París, Nova York i altres llocs, per veure altres coses. La formació a Vidal Sassoon és molt teòrica, i al final feies un tall fins i tot amb els ulls tancats. La formació és brutal, i és molt important estar ben formada per poder fer el que tu vols fer. Perquè al final els cabells són com una escultura. Igual que un escultor necessita estudiar Belles Arts per plasmar el seu treball.

-Dedica un capítol al rentat. Alguna cosa aparentment tan senzilla però que no acabem de fer bé.

-No es tria bé el xampú. La majoria de la gent sol triar un massa pesant per als seus cabells, que li genera greix i fins i tot dermatitis, caspeta... També hi ha els que se’n posen un munt i després no l’esbandeixen bé. El millor és un xampú el més neutre possible, que no sigui massa hidratant. També hi ha molts estudis que constaten que molta gent no es posa condicionador, ¡aquest gran pas oblidat!, ‘perquè no els dona la vida’.

«És un mite total que no et pots rentar els cabells cada dia. Però si no ho necessites, també és absurd rentar-los perquè sí»

-Llavors, ¿les fórmules dos en un?

-No m’agraden gens. Entenc que els nois ho fan molt, potser perquè se’l renten cada dia, per la rapidesa. Per a ús diari ho desaconsello.

-¿Amb quanta freqüència s’han de rentar?

-Tanta com es necessiti. És un mite total que no et pots rentar els cabells cada dia. Però si no ho necessites, també és absurd rentar-los perquè sí. Per rentar els cabells i condicionar-los no el danyes, és per tot el procés en general: desenredar-lo, assecar-lo...

-¿Com és l’‘assecat saludable’?

-Amb les mínimes eines de calor, el més natural possible. Ara existeixen una gamma de tovalloles absorbents meravelloses, de microfibra i fins i tot amb barreja de seda, que te’ls assequen i et donen volum. Una vegada sense tovallola, et poses oli a la punta per protegir, o l’‘smooth’ antiencrespament que utilitzis, i després l’asseques amb un assecador potent i bo, que n’hi ha 2.500 per elegir. Això no significa que per sortir o per a un casament no t’hi passis l’arrissador. ¡També m’encanten!

-Les puntes s’han de tallar cada tres mesos, ¿tot i que estiguin bé?

-Jo me les tallo cada mes i mig, perquè com els tinc tan llisos, la forma que em dono de capes invisibles, al mes i mig ja no la tinc. Hi ha certs talls que necessiten abans un retoc, un ‘pixie’ o un serrell, perquè vagi bonic. També hi ha cabells que aguanten sis mesos.

-Quin és el truc per tenir uns cabells brillants? 

-La hidratació. Si una mascareta no et funciona, canvia-la, busca una altra cosa.

-Sobrepasso els 40 i la cua em cau per sota de les espatlles. ¿Cometo sacrilegi, com va dir Carolina Herrera?

-Em sembla fenomenal que cada un doni la seva opinió, i sí que és veritat que hi ha dones de certa edat que creuen que amb més de 40 no s’ha de portar melena, però jo no ho comparteixo. La vida ha canviat molt i l’elegància és una cosa molt subjectiva. A mi poca gent em demana un tall ‘elegant’; em demanen una cosa còmoda, fàcil de pentinar, afavoridora. Treballo un munt amb Ángela Molina, que ha sigut sempre defensora dels seus cabells blancs i de la seva melena, però a aquesta dona si li talles els cabells li treus una part important de la seva personalitat i el seu estil, i de la seva felicitat. Soc molt esclava de la moda, però més de les emocions. Quan em pregunten si són grans per portar melena els dic ‘¡mai, mai!’.

-A l’Instagram de saló Cheska hi ha moltes cabelleres molt llargues, i moltes ones. ¿Guardem les planxes?

-Doncs encara no. Per a aquesta primavera ve un corrent de melenes megallises amb la ratlla al mig, planxades, estil Bella Hadid. També es portarà el minibob amb serrell molt llis. I el rínxol rínxol salvatge. Els ‘shaggy’, molt despentinats i com amb capes, desordenats, amb les textures naturals, ondulades o arrissades.

«Quan una clienta em pregunta si és gran per portar melena li dic ‘¡mai, mai!’»

-¿Què li semblen els tints roses o els verds?

-El verd just, no m’encanta. Nosaltres en posem pocs al saló. Algun floc tipus ‘tiktoker’, a la patilla i la part de baix. El rosa és molt guai, sobretot per a les nenes rosses. Una ploma està bé, però tot sencer és difícil de mantenir. Amb uns cabells delicats no pots fer-te això perquè te’l destrosses. A la meva col·lecció no en poso perquè tampoc em representa. Estem a favor de la coloració el més natural possible, tot sense amoníac, m’encanten els degradats, que és el que veiem en les models, les passarel·les, les ‘celebrities’...

«No és l’època més afavoridora de Letizia, els cabells blancs la fan més dura»

-Té una clientela llarga de famosos

-Soc l’estilista de Pantene, i preparo els seus ambaixadors per als rodatges: Mario Vaquerizo, Paula Echevarría, Ángela Molina... També treballo amb Jose Toledo, Nieves Álvarez, Vanesa Romero, Marta Hazas... I amb els equips de perruqueria de moltes productores. És molt divertit. Vam fer el ‘look’ d’Elena Rivera, la protagonista d’‘Inés del alma mía’ (RTVE), que portava el cabell pel-rogíssim. Ens ho va manar el Paco, el cap de perruqueria de la sèrie, i vam anar parlant de com volíem els cabells. Li vam fer el manteniment, i quan se’n va anar a Xile es va emportar tot el retoc. També li vam canviar els cabells a Ana de Armas, l’hi vam posar rosa per a una pel·lícula.

-¿Li agrada la melena més fosca de Letizia?

-No se l’ha enfosquit, se l’està deixant natural. Ja no s’hi posa reflexos, s’ha deixat els cabells blancs. No és l’època més afavoridora de la seva vida. La veig més dura. És una imatge molt estudiada: el món està passant una crisi brutal i ella està com d’acord amb la sobrietat del moment. Va començar amb un procés a poc a poc, portava els cabells blancs com flocs, com amb fangs i olis, i crec que ja ha passat a res. T’agradi o no, aquella és ella. També és veritat que ara hi ha un empoderament dels cabells blancs i de la dona natural.

Notícies relacionades

-¿Algun famós a qui li canviaria el ‘look’?

-Amb les actrius que preparen personatges m’agrada molt jugar amb el color dels cabells. De vegades també són polítiques o directives d’empresa, que han ascendit i busquen una imatge perquè se les prenguin més seriosament. M’encanta el poder dels cabells i com podem jugar nosaltres amb ells, sigui algú famós o no.

Tres trucs d’experta

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda, la bellesa, la decoració i els regals. Aquí t’explicarem les últimes tendències que més es porten al carrer i a les xarxes socials, i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos. Expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres pròpies experiències.