Entre tots

El Nadal de la Covid: amb dubtes, però resignats

zentauroepp56010794 fotomaton navidad201127182738

zentauroepp56010794 fotomaton navidad201127182738

4
Es llegeix en minuts
Àlex Albuixech

Arriba el mes desembre i ja sabem el que això significa; el Nadal ja està aquí. I s’acostuma a celebrar en gran. Cada any les festes reuneixen famílies i amics, però aquest Nadal es presenta diferent i ple de dubtes. Si bé el Govern ha presentat una proposta sobre com han de ser les celebracions, amb reunions que no superin les 6 persones, Catalunya planteja que siguin de fins a 10. Les comunitats autònomes s’encarregaran de dictar quines mesures s’aplicaran al seu territori, de manera que es dona la possibilitat que s’arribin a veure 17 nadals diferents (i no només perquè uns tinguin sopar la Nit de Nadal i d’altres dinar del dia de Nadal,  o celebrin Sant Esteve). Són moltes les persones que davant la multiplicitat de mesures empreses per reduir els contagis per Covid-19 encara desconeixen què faran. Però, més enllà dels dubtes, sembla que la necessitat de celebrar unes festes en format mínim està més que assumida. Més que confusió, resignació.

Tot i que potser qui estigui en aquest moment en una situació de més desconcert són els que comptaven amb viatjar aquests dies als seus llocs d’origen. «He de tornar a França. En principi si les restriccions no m’ho impedeixen me n’aniré amb la meva família, però tot i que tinc data de tornada, a veure si puc volar», apunta la Cristila. No es poden descartar sorpreses d’última hora. La Nina, austríaca, el projectava molt feliç amb un bitllet d’avió per al 25 de desembre, però s’ha trobat que li han posposat el vol. I a més a l’arribar allà haurà de sotmetre’s a una PCR i fer quarantena, així que poques festes celebrarà amb la família i els amics.

«No podré quedar amb la família. No sabem com serà el nostre Nadal, encara no hem decidit res»

Joanot

Estudiant.

Però tots tenim bastant assumit que el coronavirus ha suposat un canvi en la normalitat que afectat directament l’organització de la nostra vida. També té la família dispersa la Paquita, viuda i jubilada. Té clar que no la reunirà, tot i que de fet ja fa tres anys que això passa. La normalitat no és el mateix per a tothom: «Per Nadal estic sola. Els meus fills viuen fora, un a Canàries, un altre a Washington i un altre a França. Sola, i ja està: no passa res és el que hi ha».

«Per a mi no canviarà absolutament res. Som poquets, amb la qual cosa respectarem les mesures»

Carolina Pacheco

Venedora

Tot i que el Nadal es presenta amb incertesa, sense cavalcades i sense (gairebé) sopars familiars, les prevencions no afectaran de la mateixa manera tothom. Les famílies de pocs membres podran disfrutar seguint les mateixes tradicions, amb els de sempre i, el més important, ho faran respectant les mesures de seguretat. Cases ventilades i distància. «Per a mi no canviarà absolutament res, som poquets», admet Carolina Pacheco, paradista al mercat de l’Abaceria.  

«No hi haurà reunions familiars. Ja som cinc a casa. Però em sap greu pels meus avis. Potser faig un sopar amb ells, però no amb tota la família»

Elena

Estudiant.

D’altres no tindran la mateixa sort. Hauran de cancel·lar reunions familiars que en anys anteriors eren multitudinàries. José Rodríguez passarà el Nadal sol. «No aniré a casa dels meus fills perquè allà ja són vuit. És una pena però cal complir-ho i no fer el tonto. Millor no estar tres mesos més tancats per un dia que disfrutarem. Ja el disfrutarem quan passi tot».

«Tot és diferent aquest any, no hi haurà tanta família a casa. La meva parella, les meves filles i poc més»

Melisa

Cangur

Notícies relacionades

També s’haurien d’evitar les reunions amb amics. Es tracta d’una cosa estrictament necessària, ja que aquest tipus de reunions són unes de les formes de contagi de més risc. Un clar exemple han sigut les festes de joves a l’estiu. Però segurament són majoria els que són conscients que han d’actuar amb prudència. «No veurem ningú, no hi haurà reunions familiars. Ja som cinc a casa. Però no mola que sigui Nadal i no puguis estar amb els éssers estimats», explica l’Elena, estudiant. El més difícil d’assumir és que els més grans es perdin aquesta ocasió de retrobament familiar, tot i que siguin les persones de risc a qui s’haurà de protegir prioritàriament aquests dies. «A mi em sap greu pels meus avis; potser faig un sopar amb la meva àvia, però no amb tota la família», afegeix. 

«Per Nadal estic sola. Soc viuda i els meus fills viuen fora, un a les Canàries, un a Washington i un altre a França»

Paquita

Jubilada

Haver d’aplicar mesures restrictives per Nadal fa que les persones experimentin sentin tristesa, especialment aquells que no podran viure aquestes dates com ho han fet sempre. Es tracta d’un any estrany per a tothom, en el qual el sentit comú ha de ser el millor regal per al nostre cercle familiar. Però no només per a ells. Sonsoles Santís, sanitària, recorda que per responsabilitat social tots haurem de seguir estrictament les limitacions. «No podré veure la meva família, que la tinc fora. No hi ha Nadal però potser per Setmana Santa o Sant Joan ho celebrarem. Jo treballo en salut i sé com estan els sanitaris en aquests moments, molt esgotats, i hi ha previsió d’una tercera onada. Hi ha molts malalts crítics, molta gent gran, amb malalties, molt vulnerables. Cal tenir-ho en compte».  

«Jo treballo en salut i en aquests moments els sanitaris estan molt esgotats. Hi ha previsió d’una tercera onada de contagis»

Sonsoles Santís

Sanitària