Contra la càries sobre rodes

Amb les teves mans, una oenagé de Figueres, presta ajuda odontològica als refugiats a Grècia en una caravana medicalitzada

13502716 827437140734270 3188175497122431977 o

13502716 827437140734270 3188175497122431977 o

2
Es llegeix en minuts
MIRIAM GARCÉS / BARCELONA

“La meva parella i jo estàvem asseguts al sofà. En un programa de televisió vam veure la imatge d'uns nens refugiats morts en una barca. Estaven tapats i només es veien els braços i les cames. Ens vam posar a plorar, i vam decidir que no ens podíem quedar sense fer res davant aquesta injustícia”. Aquelles llàgrimes d'impotència d'Eva Prujà Milton Sánchez són l'origen d'Amb les teves mans, una petita oenagé que va començar a funcioinar el febrer passat a Figueres (Alt Empordà) amb l'objectiu d'aportar el seu gra de sorra sobre el terreny, als camps de refugiats.

Al març van desembarcar per primera vegada a Grècia. “Era un viatge per conèixer els problemes reals i fer contactes per, una vegada de tornada a Espanya, poder establir projectes concrets en funció de les necessitats”, explica l'Eva. Van visitar l'illa de Lesbos i tots els seus camps (Lighthouse, Platanos, Moira, Pikpa, Karatepe i No Border Kitchen), així com el del Pireu. I, després de parlar amb les diferents organitzacions que hi treballaven, es van adonar d'una necessitat que ningú cobria: molts dels refugiats tenien problemes dentals però no hi havia odontòlegs. Quan van tornar a Espanya es van posar mans a l'obra. Els van regalar una caravana i, una vegada convertida en clínica dental, el juliol passat van viatjar al camp Stonehouse del port del Pireu, on van iniciar per fi la seva activitat.

DENTISTES VOLUNTARIS

“Som una oenagé molt petita, de cinc membres fundadors”, reconeix l'Eva amb modèstia. Però també amb satisfacció perquè, en poc temps i gràcies a la col·laboració d'algunes institucions, han aconseguit reunir gent disposada a implicar-se en la seva particular missió. “Tenim un conveni amb el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, i ells ens busquen els voluntaris dentistes que presten ajuda a la nostra caravana”, afegeix la cofundadora.

Els odontòlegs voluntaris fan estades d'una setmana o 15 dies, però les persones que col·laboren en el projecte amb un altre tipus d'aportacions ho poden fer sense límit de temps. I és que Amb les teves mans no es limita a l'odontologia, encara que aquesta sigui la seva activitat principal. “També ajudem els que ajuden: ajudem Crista, una dona grega que té un restaurant i dóna menjar als refugiats; comprem tot tipus de coses necessàries allà, des d'estris de cuina i ous fins a tendals i mangueres…”, enumera l'Eva.

ADAPTAR-SE A LES NECESSITATS

Notícies relacionades

Però només són exemples de petites coses que fan perquè les necessitats en un camp de refugiats van canviant, explica la fundadora d'aquesta oenagé catalana, fet que els obliga a adaptar-se i a actuar ràpidament i en conseqüència. “Al juliol, per exemple, vam haver de carregar la caravana rumb a Grècia amb menjar de nadógorres, protectors solars, repel·lent de mosquits… Era el que es necessitava en aquell moment, pels nens del camp i l'augment de temperatura”, afegeix. Són materials i donacions que recullen quan canvien els camps de refugiats pels carrers de l'Alt Empordà, per després endur-se'ls en els seus viatges. Amb ells ha viatjat fins a Grècia un perruquer; a la seva petita caravana “qualsevol col·laboració, sigui del tipus que sigui, és benvinguda”.

Des que van començar a rodar han anat aparcant el seu vehicle medicalitzat en diferents camps de refugiats, en funció dels que han anat tancant, però la seva oenagé, asseguren Eva i Milton, seguirà activa mentre hi hagi necessitats: “A l'agost hem fet una parada, però al setembre tornarem a Grècia amb 10 voluntaris”. L'important per a ells és seguir ajudant, dins de les seves possibilitats, les persones que els necessitin. I demostrar que amb petites iniciatives com la seva també es pot fer una cosa important.