LES NOU FONTS

Font dels enamorats

El berenador ha estat abandonat amb els anys, tot i que per a l'Esteve Amills mai ha perdut el seu encant. L'alcalde s'ha compromès a recuperar-lo

2
Es llegeix en minuts
MARC ESPÍN

Les Nou Fonts és un berenador de més de 100 anys d'antiguitat. L'Esteve Amills encara no havia nascut quan el seu oncle Marcel·lí va participar en la seva adequació. Al voltant de les deus, que brollen d'una paret amb verdet i plena d'arrels, van muntar tres taules de pedra. Segons diuen, una d'elles tenia un tauler d'escacs incrustat i per asseure hi havia uns rocs amb forma de bolet. El racó recomanat per l'Esteve era freqüentat llavors per veïns de Guardiola de Berguedà i estiuejants vinguts de Barcelona i Manresa que hi celebraven dinars a l'aire lliure i balls populars.

Durant els bombardejos de la guerra civil, les Nou Fonts i les coves de l'entorn van servir de refugi als habitants dels pobles del voltant, i més tard als maquis, guerrillers antifranquistes. Ben entrada la dictadura hi va tornar certa normalitat i no va passar un estiu sense que l'Esteve visités la seva família de Brocà. Encara era una criatura quan va conèixer la Margarida i es van fer nòvios. Uns estius ho eren més, uns altres no tant, fins que una tarda d'agost del 1962 van quedar a les Nou Fonts per ballar amb un tocadiscos portàtil i es van prometre amor. El temps, la distància i el tumult hormonal de l'edat van anar refredant la relació fins que un dia del 1965 van partir peres. L'Esteve es va acabar casant a Barcelona amb una altra i la Margarida es va quedar soltera a Guardiola.

Van passar els anys i les Nou Fons van acabar deixades de la mà de déu. La vegetació es va anar menjant el lloc. Avui hi ha despreniments i arbres creuats en alguns trams del camí. L'empremta de l'home ha estat esborrada; les antigues taules de pedra, llevat d'una, estan cobertes de floridura i el mur que dóna al pou i al salt d'agua, mig enrunat. Veïns de la comarca, como Boris Lapuerta, han mostrat interès per recuperar-lo i l'alcalde de Sant Julià ha assumit el compromí. En qualsevol cas, maltgrat l'estat de deixadesa, el racó de l'Esteve no ha perdut el seu encant. La simfonia hipnòtica dels dolls d'aiuga, les escletxes de llum que es colen a través de la frondositat vegetal i la fresca de les profunditats del bosc segueixen agradant.

ACCÉS

Per la C-16 fins a Guardiola de Berguedà; agafeu la BV-4021 en direcció a Sant Julià de Cerdanyola i, a mà dreta, al primer revolt, un senyal marca el camí (15 minuts a peu).

ALLOTJAMENT

A Guardiola de Berguedà, des d'una habitació compartida al refugi de muntanya Cal Companyó (19 euros), fins a una doble a l'Hotel El Jou (95).

OCI

Senderisme, passejos en bicicleta i a cavall i esports d'aventura.

LLOCS D'INTERÈS

La cova que hi ha una mica més a dalt de les Nou Fonts, on es refugiaven els veïns durant els bombardejos de la guerra civil. I la mina de petroli de Riutort, amb 340 metres de galeries.

Notícies relacionades

Informació turística: www.elbergueda.cat

Digueu-nos quin és el vostre lloc favorit de Catalunya i què hi heu viscut o us ha passat.