Prohibició que no prohibeix

Els cartells de la Ciutadella busquen evitar un ús poc cívic de l'herba, no vetar-lo

1
Es llegeix en minuts
MARCOS GARCÍA / BARCELONA

"Al parc de la Ciutadella, podem veure com la gent s'ajeu a sobre de tovalloles esteses a l'herba per prendre el sol com si estiguessin a la platja o bé preparen les estovalles per prendre un àpat campestre", escriu en una denúncia enviada a Entre Tots Ana María García, jubilada de 68 anys de Barcelona. I afegeix: "¿Per què es permet acampar a la gespa fent cas omís del que diuen les indicacions?"

En efecte, el parc de la Ciutadella és un dels pocs espais a tota la ciutat en què els visitants, barcelonins i turistes, disfruten d'una zona verda ja sigui per organitzar un pícnic, ajeure's o organitzar improvisats concerts de guitarra. Tot això succeeix a les zones de gespa al costat de senyals que indiquen clarament que no està permès trepitjar l'herba. Per això a ciutadans com Ana María García (que considera que aquest ús del parc és «incívic) els resulta com a mínim sorprenent que la Guàrdia Urbana, que és l'encarregada de vetllar pel compliment de les normes a la Ciutadella, no faci respectar el que indiquen els cartells. La tradició d'usar l'herba de la Ciutadella està tan arrelada que el parc està entre les recomanacions de la 'Guia Repsol' 'Time Out Barcelona' per celebrar un pícnic en zones de gespa a la ciutat.

Notícies relacionades

Perquè, per empipar més Ana María, és veritat que a qui comet el que, segons el cartell, és una infracció no li passa res. "Em pregunto a què es deu aquesta permissibilitat" diu Ana María. Noelia Vida, del departament de premsa de l'Ajuntament de Barcelona, aclareix que els cartells de prohibició es van posar en un principi perquè ningú trepitgés les zones verdes del parc. No obstant, "a causa de l'afluència de gent els cartells han passat a complir una funció merament dissuasòria". També adverteix que la funció actual de tots aquests cartells és la d'evitar un ús "poc cívic o degradant de la gespa". ¿Fins a quin punt es pot considerar que l'ús d'aquest parc és abusiu? La falta d'uniformitat en la legislació de la cura i l'ús del recinte fa impossible donar una resposta a aquesta pregunta.

Envia'ns una denúncia aquí