La denúncia de Patricia Irene Corvera

Sense ascensor al Putxet

Ferrocarrils de la Generalitat calcula que d'aquí a un any s'hauran adaptat algunes estacions

1
Es llegeix en minuts
CELIA CASTELLANO AGUILERA / BARCELONA

«Molts ciutadans de Barcelona ens preguntem per què a l’estació d’El Putxet de Barcelona, pertanyent a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), no hi ha cap ascensor, que pot ser utilitzat pels usuaris amb discapacitat o mares amb cotxets de nadons». Així comença la carta que Patricia Irene Corvera va enviar a Entre Tots. Per a Patricia això és incomprensible –«¿Per què no van tenir en compte les necessitats de la gent normal quan van fer l’estació? ¿Potser és un barri que no paga impostos i per això se’l priva d’ascensor?»– i per això ho atribueix a «una discriminació».

Notícies relacionades

Ferrocarrils de la Generalitat entona el mea culpa, admet aquesta carència no només en aquesta estació, sinó també en les de Sarrià i Peu de Funicular. Encara que, el que Patricia considera una mera discriminació té una explicació, almenys oficial: «Es va planificar fer les obres per adaptar les estacions de Sarrià i El Putxet amb el projecte de la futura L-9 de metro, però aquest es va endarrerir i no es van arribar a planificar les obres de l’ascensor», argumenta FGC.

Conscients de les molèsties que suposa per als ciutadans com Patricia –«Ja que contribuïm a reduir l’emissió dels gasos tòxics utilitzant els trens de la Generalitat, ens mereixem i exigim un ascensor»– l’empresa ferroviària ha decidit posar en marxa un nou pla per adaptar les estacions. «El procés és llarg; esperem tenir la maqueta aquest estiu per poder fer-hi les esmenes, veure quin pressupost necessita el projecte i licitar les obres», afirma el gabinet de premsa de FGC, que calcula que a meitat de l’any que ve podran començar els treballs. Finalment, Ferrocarrils afirma que entén l’enuig i la reacció dels ciutadans que com Patricia es pregunten per què no es tenen en compte les necessitats de la gent en le moment de planificar les estacions, però recorden que algunes tenen uns 150 anys, i per tant no es van poderplanificar ascensors en el seu moment, i la seva adaptació i modernització és progressiva. «L’índex d’adaptació de les instal·lacions és d’un 96%», destaca Ferrocarrils. ¿I els ciutadans que pateixen les carències del 4% restant? Paciència. Segons la previsió, solament és qüestió d’un any. celia castellà aguilera