Anar al contingut

LA DENÚNCIA DE JOSEP M. ORTEGA

Bombers sense rampa

La seu de bombers de BCN no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda

ALBA CRESPO RUBIO / BARCELONA

El 2013, la direcció del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (SPEIS), els Bombers de Barcelona, es va traslladar a la plaça de Carles Buïgas, 8, al Poble-sec. El canvi de seu a aquest edifici municipal es va fer sense una remodelació que facilités l'accés a persones amb mobilitat reduïda. Així ho denuncia en una carta a Entre Tots Joan M. Ortega, enginyer de 67 anys de Barcelona: "Només es pot accedir a les oficines per escales, no hi ha rampa ni plataforma elevadora. Això és menysprear les normatives estatals, de la Generalitat i del mateix ajuntament (...)  sobre supressió de barreres arquitectòniques". L'entrada a l'edifici, situada en una vorera amb desnivells, té tres esglaons que baixen fins a l'inici d'una escala que condueix a la recepció. La porta és massa estreta perquè hi passi una cadira de rodes.

La intenció del trasllat era "centralitzar les infraestructures directives de seguretat i salvament", va explicar llavors l'ajuntament. Així, en aquesta zona de Montjuïc es concentren ara la sala conjunta de coordinació policial i els serveis de gestió d'emergències mèdiques (al carrer de Lleida) i la Guàrdia Urbana, que està al mateix carrer on els bombers tenen l'entrada principal (carrer de la Guàrdia Urbana). Amb aquesta mesura, es pretenia "oferir un servei més eficient i eficaç". Com denuncia Joan M. Ortega, és complicat garantir aquesta eficiència quan l'edifici no està preparat per a l'entrada de tota la ciutadania.

Eva Llorach, del departament de comunicació de Prevenció, Seguretat i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, explica que s'està treballant "en la progressiva implantació del pla municipal d'accessibilitat", vigent des de l'inici de la legislatura de Xavier Trias, per la qual cosa es «contemplen mesures correctores» per solucionar el cas dels bombers. Segons explica Bombers de Barcelona, està previst que en el primer trimestre del 2015 s'acabi una primera fase de reforma, consistent en la instal·lació d'una rampa i una plataforma que salvi les escales de l'entrada i les que comuniquen les plantes. La segona fase, una remodelació completa de l'immoble, s'acabarà a finals del 2016.