LA DENÚNCIA DE FRANCESC SABATER

L'antena de la discòrdia

L'autorització per a la instal·lació la dóna el Ministeri d'Indústria, que considera aquestes infraestructures "d'interès general"

1
Es llegeix en minuts
INMA SANTOS HERRERA

Sovint, les antenes de telefonia mòbil als terrats no són benvingudes per tothom. És el cas de l'immoble situat al 176 del carrer de Fastenrath i el 35 del carrer de l'Hortal, al barri barceloní del Carmel, que ha subscrit un conveni amb una operadora per instal·lar-ne una. "No s'han tingut en compte els riscos per a la salut. Les evidències científiques indiquen que aquest tipus d'antenes generen diversos problemes i trastorns (mals de cap, migranyes, ansietat, càncer...", afirmava en una carta Francesc Sabater, que resideix en un edifici veí. Per aquest motiu sol·licitava a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que no atorgués la llicència corresponent.

Notícies relacionades

L'ajuntament va emplaçar fa un parell de setmanes els veïns a una reunió amb Hàbitat Urbà per escoltar les seves peticions, però també per informar-los que els tràmits necessaris per a la instal·lació, segons l'ordenança municipal i les normatives estatals, no depenen de l'ajuntament. En efecte, la llei general de telecomunicacions determina que aquestes infraestructures són d'interès general, "ja no solament per garantir les comunicacions i l'accés a la informació, sinó perquè permeten realitzar serveis i activitats de caràcter transversal per al conjunt de la societat i l'economia espanyoles", respon el Ministeri d'Indústria. La seva instal·lació no està subjecta a llicència municipal, i la llei permet als operadors desplegar les seves xarxes ocupant el domini públic i el privat. Així, l'autorització la dóna Indústria; els ajuntaments només reben la comunicació de les operadores i comproven que tinguin la documentació que estableix el ministeri. En aquest cas del Carmel, l'ajuntament afirma no tenir constància que l'operadora hagi fet tràmits ni consulta prèvia per a la instal·lació, però és que si disposa de l'espai llogat ja té dret a fer-la.

Pel que fa a la polèmiques sobre els riscos per a la salut, Indústria sosté que el marc europeu (recomanació 1999/519/CE del Consell de Ministres de Sanitat de la UE) "garanteix un alt nivell de protecció davant els camps electromagnètics, ja que limita l'exposició a 300 GHz, i té el suport de l'Organització Mundial de la Salut".