LES PLATGES DELS LECTORS

Retir de princeses

Retir de princeses

JOSEP GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
MARC ESPÍN
CALDES D'ESTRAC

Caldetes és molt més que les seves dues platges, Tres Micos i Kalima, que són boniques i poc concorregudes. És el retir on viu Rosa Figuera, que cada matí travessa l'únic carrer que separa casa seva de la platja per nedar una bona estona, per salut i per plaer. Diu que les seves alfombres de sorra clara i neta no tenen res a envejar a les de Formentera o el Carib. Però els afalacs de la Rosa van més enllà. I és que Caldes d'Estrac, conegut per Caldetes, concentra en menys d'un quilòmetre quadrat un tresor inesgotable d'història, a només mitja hora de Barcelona. Aquesta petita joia del Maresme ja era coneguda entre els romans com a Aquae Calidae pels seus banys termals (d'aquí ve el seu nom). Els àrabs primer i l'aristocràcia barcelonina i la burgesia tèxtil després la van freqüentar per disfrutar de les seves aigües, les subterrànies i les mediterrànies.

Vist des del mar, el quart municipi més petit de Catalunya és un mantell de pins, jardins cuidats i cases modernistes que llisca vessant avall, com si fos una esquena, pel turó de Caldes. A la falda, a pocs metres sobre el nivell del mar, hi ha el balneari termal, l'únic català de titularitat pública. Les seves aigües, que brollen a 38º, estan indicades per a una llarga llista de problemes respiratoris i ossis. El seu poder miraculós es basa en la llegenda de Leonor, una noia del poble d'una gran bellesa que va curar la seva princesa Fàtima amb banys termals. La Fàtima es va omplir d'alegria i de vigor i va enamorar com enamora la Rosa, la diva, la princesa, la nena mimada de Sotavent, el xiringuito on es pren una copeta de cava a la tarda envoltada d'amics.

Notícies relacionades

Aquest és el Caldes d'Estrac que ha triat la Rosa, dona bregada i viatjada, habituada al glamur, que es va fer amb els Rolling Stones. El seu cor, que ha resistit 18 quiròfans, batega per la seva terra i per la vida com bategava el de la Fàtima després de passar per Caldes d'Estrac. La Rosa amaga darrere d'unes Ray-Ban fosques de vidres rodons uns ulls blaus i infinits com el cel net d'estiu. Els mostra un instant quan deixa caure les ulleres uns centímetres per confessar un dubte. «Sí, recomano el poble i les platges, però no sé si hauríem de dir-ho a gaire gent perquè una de les seves virtuts és que vénen poques persones, i volem que segueixi així».

CALDETES Caldes d'Estrac Longitud/amplada:  500 m. / 30 m. Tipus de platja :Sorra fina  / Urbana. Ocupació : Mitjana Platges familiars. La de Tres Micos té  bandera blava. Hi ha poc espai per aparcar i de pagament. Accés per a discapacitats. Hi ha lavabos públics.

Digui'ns quina és la seva platja favorita a entretots.elperiodico.cat