Efectes de la tranquil·litat

El parc dels Aiguamolls de l'Empordà, amb més aus que mai

amadridejos4129535 castello d ampuries   st pere pescador    aiguamolls   cig e170221191634

amadridejos4129535 castello d ampuries st pere pescador aiguamolls cig e170221191634 / JOAN CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’agró blanc és un ocell de mida gran que aquests dies comença a preparar el niu al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Alt Empordà. Fins ara, només havia criat al delta de l’Ebre, però ara els aiguamolls també es podrien convertir en una zona de cria per primera vegada. Igual que l’agró blanc, el bernat pescaire també està recollint material per preparar el niu. Si acaba posant ous, també seria la primera vegada que ho fes a l’Alt Empordà.

El director del parc natural, Sergio Romero, creu que hi ha dos motius que han contribuït a aquest fet: les pluges d’aquest 2020 i la tranquil·litat que hi ha pel confinament. Aquests dos elements també haurien contribuït a augmentar el nombre d’exemplars que hi ha aquesta primavera.

L’agró blanc pot arribar als 90 centímetres d’alçada, i l’envergadura de les seves ales és d’1,90 metres. Les plomes són de color blanc i s’alimenta de peixos, insectes i ratolins que caça en zones d’aigua poc profundes, com els Aiguamolls de l’Empordà. A Catalunya, fins ara només s’havien registrat cries d’agró blanc al delta de l’Ebre. La situació podria canviar, ja que Sergio Romero afirma que aquest ocell «està fent el niu» i tot fa pensar que podria criar pròximament. També està preparant el niu el bernat pescaire, un tipus d’ocell més comú i que ja cria en altres punts de Catalunya, però que tampoc ho havia fet als Aiguamolls de l’Empordà. 

Aigua i tranquil·litat

«Volen aigua i tranquil·litat», ha afegit el director. Aquesta tranquil·litat que ha donat el confinament ha portat altres espècies a ampliar la seva zona de cria. Una d’aquestes és el corriol camanegre, un ocell que habitualment ja nidificava als aiguamolls, però que aquest any ha decidit «colonitzar» més tram de platja que la utilitzada habitualment. Romero creu que això es deu al fet que durant dos mesos la gent no ha anat a passejar els gossos a la platja de Castelló d’Empúries (Alt Empordà), on hi ha la zona dels aiguamolls.

Notícies relacionades

El corriol camanegre és un ocell molt petit que nidifica directament a la sorra, fent un petit clot. Allà posa els ous i, a simple vista, passen inadvertits. De tota manera, quan surten a passejar per la platja, els gossos noten l’olor dels pollets i acaben espantant els adults i impedint que el niu prosperi. Per això, Romero va remarcar «la importància de la senyalització a les platges» que fa el parc natural, ja que indica les zones on aquest ocell ha decidit posar els ous perquè la gent no s’hi acosti i molesti. L’any passat van arribar a comptar 62 parelles de corriol camanegre als aiguamolls.

 

Temes:

Turisme