ESTUDI

Una platja espanyola amb poca gent, el somni de l'estiu de la Covid-19

Un estudi avança que el 81% dels espanyols està disposat a viatjar si s'aixequen les restriccions i es controla la pandèmia

El coronavirus canvia el criteri a l'hora de triar viatge i es prioritzaran destinacions poc freqüentades i segures sanitàriament

zentauroepp53296991 valencia coronavirus beso200502111124

zentauroepp53296991 valencia coronavirus beso200502111124 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Agafar el cotxe i tocar el dos uns dies a una platja espanyola amb poca gent. Dormir en un hotel o un hostal, els mateixos dies o potser uns quants menys dels pensats inicialment, o obrir la segona residència, la pròpia o una de prestada. Aquests són els plans dels espanyols per a aquest estiu segons un estudi. Els xiringuitos no s’anomenen però es dona per fet que entren en aquest imaginari amb el qual se somia en l’inici de la desescalada del confinament provocat per la crisi de la Covid-19.

Una enquesta sobre les intencions dels espanyols per a aquest estiu apunta que es manté una alta predisposició a viatjar a fer-ho per Espanya i a la costa. Fins allà res que no hagués pogut sortir cap altre any. Això sí, els viatges de grup han desaparegut dels plans i un 32,8% assumeix que haurà de retallar les seves vacances.

Però l’estudi pregunta per aquests criteris a l’hora d’elegir el pla de vacances i és aquí on la Covid-19 deixa la seva empremta amb més força, doncs al que més importància se li dona (4,1) és que estigui poc massificat, seguit a molt poca distància de la seguretat, que inclou les condicions sanitàries (4). Com serà l’efecte de la pandèmia perquè estiguin per davant del preu (3,5).

La seguretat sanitària escala lloc en els criteris d’elecció d’aquest estiu / MIGUEL LORENZO

Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe que la consultora dna ha realitzat després d’una enquesta a 1.208 persones i amb la idea d’oferir informació «a proveïdors, canal d’intermediació i destinacions» perquè puguin adaptar les seves estratègies.

Ganes de viatjar

Per a tots ells, la millor notícia és que el 81,7% està disposat a viatjar aquest estiu (i un 60,3% té moltes ganes de fer-ho), sempre partint de la premissa que s’aixeca l’estat d’alarma i que es pot viatjar tant per Espanya com a l’estranger. El punt de partida de l’enquesta és una pandèmia que segueix el seu curs però és latent i això fa que el 6,2% hagi decidit quedar-se a casa per por.

Els que viatgin tenen pensat aclaparadorament organitzar-se ells mateixos el viatge per internet (84,5%) i majoritàriament, gairebé set de cada deu, amb la parella o família directa. El 31,2% ho faria amb amics o família llunyana i un cridaner 0% ho vol fer en grup. La consultora adverteix que aquests viatges només es recuperaran «per una millora de les condicions de seguretat sanitària, així com una comunicació i màrqueting molt orientats a pal·liar els efectes psicològics que ens està deixant la pandèmia». O amb l’aparició d’una vacuna, esclar.

Viatges amb cotxe (61,5%) i avió (30,5%) amb clara preferència pel turisme nacional (77,5%). Però l’estudi detecta també un repunt de les destinacions internacionals, que són les que elegirien el 20,1% dels enquestats, davant el 10,4% que oferia l’enquesta de l’INE de l’any 2019.

Andalusia, líder

Andalusia arrassa en el rànquing de destinacions preferides ja que l’elegeixen el 33,1% dels enquestats. No es pregunten les raons però l’amplitud de les platges o els seus preus generalment mesurats poden estar-hi darrere. De fet, el 57,3% dels enquestats diuen buscar el sol i el mar. En el pilot perseguidor n’hi ha tres de destacats gairebé empatats que són les Balears, 9,7%; el País Valencià, 9,2%, i Catalunya, 8,6%. El 23,7% es decantaria per la natura.

Notícies relacionades

Els hotels encapçalen la preferència per a les pernoctacions, triats per un 31,9% davant el 20,9% dels apartaments turístics. Això sí, un 18,8% recorrerà a la segona vivenda i un 8,6% la demanarà als familiars. Toca tornar a mirar la butxaca.

Per això tres de cada deu assumeixen que tocarà escurçar les vacances, davant un 5,9% que ha decidit que ja està bé de patir i les allargarà. La resta les deixarà igual tot i que d’aquests un 8,6% les fraccionarà. Pel que pugui venir.

Temes:

Turisme