OFICINES ACCIÓ

Preparats per a l’any 1 del Brexit

Amb l’adeu britànic a la UE, la Finestreta Brexit es consolida com un servei clau per assessorar les empreses catalanes que fan negocis amb el Regne Unit

Preparats per a l’any 1 del Brexit
Es llegeix en minuts

L’1 de gener el Regne Unit va confirmar el seu anunciat adeu a la Unió Europea (UE). L’anomenat Brexit es va fer efectiu després que la UE i els britànics arribessin a última hora, el 24 de desembre, a un principi d’Acord Comercial i de Cooperació per governar les seves relacions a partir d’ara. Aquest acord concreta moltes de les qüestions que preocupen les més de 3.300 empreses catalanes que exporten al Regne Unit, de les quals 2.200 ho fan de manera regular.

Entre el 2019 i el 2020, fins a 1.800 empreses ja han passat per la Finestreta Brexit d’ACCIÓ per resoldre els seus dubtes. Ara, l’any 1 del Brexit, aquest servei d’informació i assessorament –en línia, en persona i sobre el terreny, des de l’oficina d’ACCIÓ a Londres– es consolida com la clau per facilitar a les empreses catalanes l’adaptació a la nova realitat de les relacions Regne Unit-UE.

A curt termini, les empreses trobaran més complexitat a l’hora d’importar i exportar al Regne Unit a conseqüència dels canvis en els procediments duaners que implicaran més burocràcia i les inspeccions pertinents per a alguns productes. Això també derivarà en més complexitat logística.

A més, la falta de temps per ratificar l’acord entre la UE i el Regne Unit abans que finalitzés el període de transició el 31 de desembre del 2020, va fer que les dues parts acordessin la seva aplicació de manera provisional a partir de l’1 de gener d’aquest any. El Parlament Europeu disposa de temps fins al 28 de febrer per ratificar i firmar l’acord. Per tant, la informació de què disposa avui dia és encara provisional i s’haurà de revisar una vegada ratificat l’acord.

Els canvis més destacats

  • No hi haurà aranzels. L’Acord de Comerç i Cooperació firmat amb la UE crea una àrea de lliure comerç sense quotes ni aranzels.

  • Hi haurà controls fronterers. Al quedar fora de la unió duanera i del mercat únic, el tràfic de mercaderies estarà subjecte als inconvenients de la burocràcia fronterera, tot i que Brussel·les i Londres han pactat algunes simplificacions dels controls. Amb tot, les empreses que vulguin exportar al Regne Unit s’informaran sobre la documentació a tenir preparada perquè no els retinguin les mercaderies a la frontera, com el Kent Access Permit, l’EORI (número de registre i identificació d’operadors econòmics), o la documentació general (DUA d’exportació, Factura, Packing List, etc.)

  • Noves regulacions. Tots els productes estaran subjectes a les regulacions del Regne Unit, que no necessàriament seran les mateixes que les de la UE. Ara bé, s’ha creat un sistema per simplificar el procés creant «autocertificats» de compliment amb les normes.

  • Sectors inclosos. L’acord comercial cobreix alguns serveis com les telecomunicacions, els transports, les auditories i els serveis legals, però actualment no fa referència a altres com l’audiovisual o el financer.

  • Mobilitat de persones. No fa falta visat per fer turisme durant un període inferior als sis mesos (sí passaport, a partir de l’1 d’octubre d’aquest any). Quant als treballadors, cal complir les condicions d’entrada per als estrangers. El govern britànic té un «sistema d’immigració per punts» que prioritza treballadors altament qualificats. Això no afecta els europeus que resideixin a l’illa britànica, que mantindran intactes els drets que tenien.

Notícies relacionades

Òscar Martí: «Tota empresa amb potencial ha de tenir una oportunitat al Regne Unit»