MERCAT IMMOBILIARI

Vendre el pis sense malvendre'l

Invertir en el manteniment de la vivenda tindrà un important retorn quan decidim desprendre'ns-en

inmo

inmo

3
Es llegeix en minuts
D. R. / Barcelona

La venda d’un pis, sobretot de la primera vivenda, pot ser una queixalada difícil de mastegar. Fonamentalment per als qui no tinguin experiència en la matèria. Es tracta d’una operació que, ‘a priori’, no entra dins de les habilitats comunes. No és que sigui complexa, però sí que respon a una sèrie d’aspectes que, o es tenen en compte, o poden arruïnar l’operació.

Hi ha molt propietaris que dilaten la decisió durant mesos, potser fins i tot anys, per no posar fil a l’agulla i posar el cartell 'Es ven’ a la façana de casa seva. I molts més són els que es decideixen a posar-hi el cartell i veuen passar més mesos encara. Amb l’agreujant que cada mes que passa el preu de venda va caient. I cau tant que al final es desploma.

Aquestes són dues pors a l’hora de vendre un pis: prendre la decisió i fer-ho bé. Jesús Pérez Picó, director de màrqueting de la immobiliària catalana Prontopiso, ofereix alguns consells per no malvendre. "Per començar, el venedor ha de tenir clar que aquest pis, el seu pis de tota la vida, deixarà de ser-ho. I això passarà per decisió pròpia. Sembla mentida, però hi ha un component emocional que pot arribar a llastar moltes operacions", apunta l’expert.

Quan mostrem la nostra vivenda a un comprador potencial no l’hauríem de defensar com si hi anés la vida

"Quan mostres casa teva a un comprador potencial no la defensis com si t’hi anés la vida. On tu veus una saleta d’estar molt còmoda, el comprador pot veure-hi un mur que treu llum. On tu veus una terrassa bufona, el comprador pot veure-hi diversos metres quadrats per incorporar a la sala d’estar. Per això, el primer consell per no malvendre, és més, per vendre el teu pis, és deixar que flueixin les idees. Com més n’hi sorgeixin al comprador, més possibilitats tindràs de vendre la casa".

Si es tracta d’una casa de camp, o d’una vivenda heretada, d’uns pares o avis, cal procurar invertir en el seu manteniment. "Sembla mentida, però deixar-te una mica de diners a l’any tindrà un retorn increïble quan la venguis. Emblanquinar la casa, pintar-la, canviar algunes canonades...". Tot això, segons Pérez Picó, pot suposar una inversió per millorar les condicions de venda del pis, mai una despesa.

A més, el director de màrqueting de Prontopiso recomana reforçar o canviar les finestres d’una vivenda antiga. "Això farà que es conservi la calor, que el possible comprador sàpiga que no es deixarà una fortuna en calefacció i que el gasoil (en cas de ser una casa individual) no serà una rèmora mensual". Si a més es millora la qualificació en el certificat energètic, tot i que sigui invertint en millores puntuals, això repercutirà sobre una millora en el preu de venda final. “Es tracta de cuidar els petits detalls”, apunta Jesús.

Un preu raonable

Notícies relacionades

"Assegura’t que el preu de venda s’ajusta a la realitat del mercat. Així evitaràs perdre mesos sense vendre. I, sobretot, evitaràs tirar el preu per desconeixement", adverteix l’expert. "Potser aquest hauria de ser el primer pas a l’hora de posar casa teva en venda: consultar-ne el valor real, per després poder estudiar, amb coherència, el preu final".  En aquest sentit, afegeix la mateixa font, "Prontopiso té una eina gratuïta de valoració ‘online’ de la vivenda única al mercat". 

Un altre aspecte interessant seria la contractació d’especialistes. No tothom sap com vendre una vivenda. "I no ens referim a aspectes estrictament legals. Parlem de com condicionar-la, fins i tot redecorar-la si fos el cas. No tots tenim a mà els professionals necessaris per modernitzar, reformar i retocar la vivenda el que sigui necessari per treure’n bon partit". Dins d’aquests serveis d’especialistes –apunta Jesús Pérez Pico– destaca la fórmula de Prontopiso: "Amb nosaltres mai vendràs el teu pis per un import inferior al que t’hem garantit. És més, si al final venem el teu pis per un import superior, el venedor del pis es queda amb la diferència, per això no hi ha l’opció de malvendre".