PREMI INNOVA

Echevarne: laboratoris de família

Fundada amb capital familiar, aquesta empresa catalana compta amb 60 anys d'experiència, 800 treballadors, 50 centres propis i més de 200 concertats distribuïts per la Península Ibèrica

innova---echevarne 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿¿Alguna vegada t’has preguntat si ets intolerant a la lactosa? ¿¿Si ets al·lèrgic a algun medicament? ¿O has volgut fer-te un test prenatal no invasiu o una senzilla anàlisi de sang per saber si tot va com ha d’anar? Molts d’aquests dubtes poden haver-te portat a visitar Laboratorio Echevarne, l’empresa catalana d’anàlisis clíniques més reconeguda.

Laboratorio Echevarne és un exemple clar del que és una empresa familiar. Dirigit actualment pels germans Fernando i Alfonso Echevarne Santamaría, va ser fundat el 1958 pel Dr. Fernando Echevarne Florence, el seu actual president, amb un capital totalment familiar, una cosa que es manté en el dia d’avui. «La família ha sigut per a mi un valor fonamental i prioritari», assegurava ja el 2003 el Dr. Fernando Echevarne.

Des d’aleshores han destacat per la seva aposta per una innovació tecnològica que l’ha portat a ser un dels laboratoris d’anàlisis més avançats d’Europa. Actualment, l’empresa familiar catalana té 50 centres propis, més de 200 centres concertats distribuïts pel territori espanyol, Portugal i Andorra i més de 800 treballadors. El 2018 van obtenir uns ingressos per valor de 74 milions d’euros.

DIVERSIFICACIÓ

Tot i que és més coneguda pels seus centres, que es poden veure passejant per carrers com els de Barcelona, i per les seves analítiques a humans, Laboratorio Echevarne va més enllà. El 2011 es va iniciar una diversificació de la seva cartera de negoci i es va crear el hòlding empresarial Grup Echevarne. A més dels laboratoris, aquesta estructura societària també té el Centro Médico Maestranza a Madrid, fundat el 1998, que li permet l’accés al mercat assistencial, i MAS Prevención.

Així, el seu negoci es ramifica en altres camps com la veterinària clínica, la indústria química, la farmacèutica, la sanitària, la cosmètica i l’agroalimentària. L’empresa catalana també realitza anàlisis en matèria mediambiental, com els seus estudis sobre aigües potables i residuals, i ofereix serveis a centres hospitalaris que van de la prevenció al control de sales d’operacions.

La diversificació del seu negoci també li va permetre crear una companyia pròpia, Logopat, dedicada a l’anatomia patològica, això és, la branca de la medicina que estudia les causes, les conseqüències i el desenvolupament de malalties i que se serveix de Sakura, una innovació tecnològica d’automatització dels processos que gairebé ningú té a Espanya. Al seu catàleg hi ha més de 3.500 tipus d’anàlisis clíniques, 500 de veterinàries i més de 3.000 proves en anàlisis industrials.

«Entenem l’R+D+I com un procés transversal que consolida, desenvolupa i impulsa tota la companyia», explica Alfonso Echevarne. Actualment estan desenvolupant eines de Big Datarobòtica Intel·ligència Artificial per millorar la seva eficiència i precisió diagnòstica.

EXPANSIÓ

Notícies relacionades

I la família no ha parat de créixer. El març de l’any passat, els laboratoris van anunciar una inversió de 12 milions d’euros per traslladar part de la seva activitat a un nou edifici d’oficines a Sant Cugat del Vallès, així ampliaven el seu territori d’operacions i mantenien la seva seu central ubicada al carrer Provença de Barcelona, destinada al pacient. Les oficines de Sant Cugat s’inauguraran el març vinent.

Els últims anys, Laboratorio Echevarne ha apostat per un constant procés d’expansió que el 2019 el va portar a ampliar el control de la Clínica Sagrada Família, amb una inversió d’entre 30 i 40 milions d’euros. Aquesta expansió i els més de 60 anys de tradició i experiència que carreguen a les espatlles han portat Laboratorio Echevarne a convertir-se en un dels referents empresarials en un sector, el de l’anàlisi clínica a Espanya, dominat per grans grups estrangers. Una exitosa anomalia impulsada des de la família.