Premi Equipara

Blanca Sorigué: Una directora amb molt món

Sorigué, premi Equipara, és la primera dona en ocupar el càrrec de directora general del Consorci de la Zona Franca

equipara---blanca-sorigue 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Blanca Sorigué (la Pobla de Segur, 1973) es va convertir el 2018 en la primera directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Abans de passar a dirigir aquesta entitat centenària, Sorigué ha anat cremant etapes a gran velocitat, tot i que sempre lligada al sector de la logística i de les fires. Defensa la igualtat d’oportunitats entre homes i dones com una de les claus de l’èxit de les empreses. I no és l’única: un informe de l’OIT assenyala que les companyies que promouen internament la igualtat venen fins al 20% més. 

Amb 30 anys, Sorigué ja era directora general del Saló Internacional de la Logística (SIL) i avui representa el Consorci en aparadors mundials com WFZO (Associació Mundial de Zones Franques) o l’AFZA (Associació de Zones Franques de les Amèriques). «Constància», «actitud» i «aptitud» són els leitmotiv amb els quals descriu la seva trajectòria. Dotar-se d’«equips multidisciplinaris» és un altre. El que passa per incorporar «perfils de tot tipus», visibilitzar el talent femení i promocionar-lo a totes les esferes. El clàssic estereotip de l’hostessa no té cabuda en el seu concepte de fira.

Igualtat directiva

«Hem avançat respecte a fa uns anys, però queda molt per fer. Als consells d’administració acostumo a ser l’única dona», explica. Ara, els premis Empresa de l’Any d’EL PERIÓDICO volen distingir amb el premi Equipara l’actual directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona per la seva tasca en favor de la igualtat i la visibilització del talent de les dones.

Sorigué viatja per tot el món «venent» la marca Barcelona i convertint al seu torn la capital catalana en un «mirall mundial», segons explica. Aquest juliol passat, el CZFB va organitzar al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona la cinquena edició del Congrés Mundial de Zones Franques. Va ser la primera vegada que aquest esdeveniment se celebrava en una ciutat europea. En els seus viatges per tot el món, Sorigué explica que no a tots els fòrums troba, de primeres, el mateix respecte. «De vegades negociar amb una dona aixeca reticències, no et veuen com un interlocutor vàlid. Però una vegada superades les primeres impressions, si veuen que ets una persona competent et solen tractar amb més respecte», afirma.

Directora ‘de teatre’

Notícies relacionades

Quan no està exercint com a ambaixadora del CZFB pel món, Sorigué crea i organitza fires a la capital catalana.  El 2017 va crear i va dirigir l’eDelivery Barcelona Expo & Congress i des del 2018 és directora general del saló immobiliari internacional Barcelona Meeting Point (BMP). Més que orquestrar un esdeveniment logístic consistent a habilitar espais, negociar metres quadrats i moure materials, Sorigué parla del seu ofici d’una manera gairebé artística. «És com organitzar una obra de teatre. Vens un concepte, i la planificació i posada en escena en són les claus», explica.

Aquest «continu moviment» és una de les característiques que la defineixen, ja que prefereix l’acció a l’espera de la paciència. «Has de marcar un camí, segur que t’equivoques, però és millor que estar-se aturat», afirma. Aquesta hiperactivitat professional té conseqüències en la vida personal i familiar. «La conciliació no existeix a certs nivells», lamenta aquesta mare de dues nenes. «Es pot millorar, però per això és necessari compartir-la», declara Sorigué.

Temes:

Igualtat