REFLEXIONS DESPRÉS DEL 25-N

Oriol Pujol, ¡que el dret a decidir no és negociable!

"Des d'ERC no caurem en el xantatge de legitimar les retallades per poder realitzar el referèndum, perquè suposaria enganyar la ciutadania"

Artur Mas i Oriol Pujol, durant la nit electoral, a l’Hotel Majestic de Barcelona.

Artur Mas i Oriol Pujol, durant la nit electoral, a l’Hotel Majestic de Barcelona. / ALBERT GEA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Joan Tardà
Joan Tardà

Exdiputat d'ERC al Congrés

ver +

Elcompromís d'ERC és clar i ferm: exercici deldret a decidir en aquesta legislatura. Per a nosaltres, la data (tal com ha dit en Junqueras, a tot estirar en2014) és fonamental. El compromís amb el dret a decidir hauria de ser igual de clar i ferm per a totes les forces polítiques que vam aprovar la resolució del Parlament de dur a terme el referèndum i que així ho van expressar en la campanya electoral. I no s'hi val a fer trampes. Què vol dir que el dret a decidir quedarà en el congelador durant molt temps si no legitimem totes les retallades socials que vol continuar fent CiU? (Oriol Pujol dixit). Això seria unaestafa. No a ERC, sinó a la ciutadania que ha votat el president Mas convençuda que organitzaria elreferèndum.

Des d'ERC no caurem en elxantatge de legitimar les retallades per poder realitzar el referèndum. Entre d'altres coses, perquè fer-ho seria incomplir vergonyosament el ...nostre programa electoral i suposaria enganyar la ciutadania.

D'igual manera, el nou país que des d'ERC volem construir es fonamenta en unEstat del benestar en el qual la sanitat i l'educació, públiques i de qualitat, n'han de ser els pilars fonamentals. En definitiva, haurem de retallar on sigui, però no en polítiques socials.

Per a això, les nostres propostes estan encaminades a veure on es pot retallar per poder mantenir ladespesa social i com es poden, sobretot, incrementar els ingressos per fer-ho viable, tal com ja ha publicitat el president d'ERC a través d'augmentar els impostos de les rendes més altes (impost de successions, per exemple) i creació de noves figures impositives (per exemple, alsbancs). Perquè, no ens enganyem: les rendes mitjanes i baixes ja pateixen una fortíssima pressiófiscal.

Aquests són els eixos bàsics que fonamenten qualsevol proposta d'ERC per possibilitar que Mas sigui president. Certament, n'hi ha d'altres, d'entre les quals l'exigència de trencar els acords amb el PP.

Al capdavall, tot pot resumir-se de la següent manera: com que existeix una clara majoria favorable a exercir el dret a decidir hem de posar-nos d'acord per dur-lo a terme. I això no està vinculat a cap altra política.

Notícies relacionades

L'Oriol Pujol no hauria de pretendre negociar amb el dret a decidir.

http://in.directe.cat/joan-tarda/blog/ http://in.directe.cat/joan-tarda/blog/