NEGOCIACIÓ ARRAN DEL 23J

El PSOE busca substitut per a Meritxell Batet en la presidència del Congrés

La diputada del PSC fa un pas al costat i demana el relleu davant una legislatura aspra per deixar un càrrec al qual va arribar el 2019

El PSOE busca substitut per a Meritxell Batet en la presidència del Congrés
2
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El PSOE no pensa renunciar a la presidència del Congrés dels Diputats i treballa amb els grups polítics, amb els quals a més ha de pactar la investidura de Pedro Sánchez, per amarrar el control de la Cambra baixa. Fonts socialistes confirmen que Meritxell Batet, diputada pel PSC i presidenta del Congrés des del 2019, no repetirà en el càrrec, tal com ha avançat ‘El Confidencial’.

Ha sigut la política catalana la que voluntàriament ha fet un pas al costat per demanar el relleu davant una legislatura molt complicada i després de quatre anys d’una etapa on la presidència del Congrés no ha estat exempta de sobresalts. Batet va ser ministra de Política Territorial i Funció Pública i el 2021 va ser elegida vicesecretària del PSC. Va formar part del nucli dur de Pedro Sánchez i del seu primer Govern. Batet marxa del càrrec amb el PSC de Salvador Illa en bona forma i uns resultats molt positius en les eleccions generals, claus perquè Sánchez tingui opcions de reeditar el seu Govern a Espanya.

Fonts socialistes confirmen que ha llançat una oferta als partits nacionalistes perquè ocupin una butaca a la Mesa del Congrés i traslladen que són els cinc partits sobiranistes, PNB, ERC, Junts, Bildu i BNG, que prèviament han de tancar un acord sobre qui ocuparà una de les cinc butaques que aspira a ostentar el bloc d’esquerres. Asseguren que aquests contactes ja s’estan donant. En realitat, admeten que Bildu no té interès per aquesta representació i que el BNG està en altres condicions, perquè té un sol diputat.

Negociar amb els independentistes

La negociació de més calat seria entre el PNB, ERC i Junts. Han de tenir «una veu única», van assenyalar des del PSOE. «El primer és que tots els partits independentistes coincideixin en un», van afegir. La votació és complicada, armar una majoria per no perdre el control de la Mesa no és fàcil i el bloc dels aliats del PSOE i Sumar, insisteixen, han d’arribar amb un consens previ. «És la primera fase d’aquesta negociació i en la qual ens trobem», afirmen.

Notícies relacionades

El PSOE enfronta la negociació de la Mesa del Congrés amb un avís contundent, la presidència de la Cambra baixa no està en discussió. Els socialistes han traslladat amb claredat que aquesta butaca, que confereix rang de tercera autoritat de l’Estat després del Rei i el president del Govern, no està en joc en les converses obertes amb la resta de partits de la Cambra. Fonts del PSOE traslladen que aquesta premissa és acceptada i compartida per la resta de formacions malgrat que des de Podem, Pablo Echenique, va assegurar que és «una temeritat» que la socialista Meritxell Batet repeteixi com a presidenta del Congrés i hagi demanat que s’elegeixi una persona d’un altre partit per aconseguir el consens dels altres grups. Des d’Izquierda Unida, Enrique Santiago també es va obrir a negociar que la presidència no sigui per als socialistes, apostant per parlar-ne «col·lectivament».

Des del grup socialista insisteixen que «no hi ha res a parlar» sobre aquest assumpte. Ara mateix la prioritat per als socialistes és amarrar els vots de Junts. Els set diputats de la formació de Carles Puigdemont són crucials per garantir la presidència del Congrés, imprescindible per sobreviure en una legislatura on les majories són endimoniades i el Senat és en mans del PP.