Investidura – 23J

Coalició Canària s’obre ara a un «acord puntual» per recolzar la investidura de Sánchez

El PSOE confia plenament a aconseguir una majoria per a «quatre anys més» amb el suport de la formació nacionalista canària

El partit de ‘la veu canària a Madrid’ manté el seu rebuig d’un pacte amb Sumar en el Govern

El PSOE posa sobre la taula de Junts i ERC el finançament i eludeix l’amnistia o el referèndum

Aragonès exigeix a Sánchez un referèndum a Catalunya

¿Què uneix i què separa ERC i Junts per negociar de manera conjunta la investidura de Sánchez?

Coalició Canària s’obre ara a un «acord puntual» per recolzar la investidura de Sánchez
6
Es llegeix en minuts

Coalició Canària (CC) es mou a poc a poc cap a una posició més realista i pragmàtica a l’actual marc polític espanyol després de les eleccions del 23J i ja deixa la porta oberta a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern tot i que hi estigui integrat Sumar, formació que vetava si el candidat socialista pretenia el suport del nacionalisme canari. 

Una vegada constatat el paper d’àrbitre que pot jugar l’escó de Cristina Valido al Congrés, CC abandona les seves posicions maximalistes en relació amb la línia vermella de tipus ideològic que plantejava a la campanya electoral i en els primers dies posteriors als comicis, i ara parla ja obertament de «negociar un acord puntual» per a la investidura de Sánchez, tot i que deixant clar que això no comportaria un alineament amb l’hipotètic nou Executiu de progrés, ni de governabilitat per a la resta de legislatura, sinó que obligaria a una negociació entre les dues parts en cadascuna de les iniciatives legislatives que s’emportin a la Cambra baixa.

Valido continua parlant en tot cas com si qualsevol dels dos possibles candidats a la investidura, Sánchez o el popular Alberto Núñez Feijóo, tinguessin les mateixes opcions d’assolir-la, i per això també treu la línia vermella a Vox per al cas que fos aquest últim el que ho intentés per a un govern que integrés la ultradreta. Però la diputada de Tenerife s’expressa en termes que implícitament reconeixen que només la del socialista és la que té possibilitats reals de prosperar, bé amb al suport explícit de Junts per Catalunya, bé amb l’abstenció dels seus set diputats, únic escenari en el qual el vot a favor de CC seria determinant per evitar el bloqueig i la repetició de les eleccions.

Compromís d’investidura

«Estem disposats a negociar un acord polític d’investidura amb qualsevol dels candidats si del nostre vot depèn que es desbloquegi la situació i s’iniciï la legislatura», va afirmar aquest dilluns en declaracions a aquest diari la diputada que representa el partit que es defineix des de les primeres eleccions generals en què va participar, cap al 1993, com la veu canària a Madrid. «Hem tingut contactes molt superficials amb els dos partits, i la nostra posició és la de rebutjar un acord de legislatura, per entendre que no podem recolzar un govern participat per l’extrema dreta o l’extrema esquerra. Però si de nosaltres depengués, estem disposats a negociar un acord puntual d’investidura i ajudar a resoldre la situació», va ressaltar Valido. 

La diputada canària va insistir que l’acord esmentat «només ens compromet en aquesta votació, però hauríem de negociar projecte de llei a projecte llei al Congrés, des de Pressupostos a totes les altres coses, perquè no formarem part del bloc de Govern en el qual hi hagi Sumar». «Per l’aritmètica parlamentària el nostre vot continua sent necessari en molts moments i haurem de negociar en cada moment», va insistir.

Cristina Valido reconeix que aquest plantejament contradiu el que CC va mantenir abans de les eleccions i en els primers dies posteriors perquè llavors rebutjaven el suport a qualsevol de les investidures que es presentessin si aquestes implicaven la formació de governs amb Vox o Sumar. Ara, després del seu nou paper decisiu per evitar el bloqueig de la legislatura i la convocatòria automàtica de noves eleccions en sis mesos, apel·len a la «responsabilitat» que comporta per evitar un escenari que no «li interessa a ningú». «Això és fonamental. El partit fa una reflexió vinculada a la responsabilitat que si el nostre vot és el que decideix, i per a això els candidats necessiten molts vots abans d’arribar a nosaltres, parlarem i intentarem col·laborar», va recalcar.

Incògnites

¿Què passaria si Junts no opta per l’abstenció a la investidura de Sánchez i es decanta per un «sí» o per un «no» i el vot de CC deixa de ser, per tant, imprescindible? ¿Seguiria CC estant disposada a una negociació per recolzar el candidat socialista? «Això hauria de decidir-ho el partit en funció de les converses que s’hagin tingut i de si, malgrat no ser imprescindibles, hi ha un compromís sobre els temes canaris que volem posar sobre la taula», aclareix la diputada de Tenerife. 

«Vam dir que no donaríem suport a una investidura per a un govern en el qual hi hagi Sumar però entenem que ara podem ser necessaris per desbloquejar una situació que d’una altra manera ens porta a repetició d’eleccions. El que està clar és que estem disposats a parlar per una qüestió de responsabilitat i ajudar a forjar un escenari adequat per al país», explica.

Optimisme socialista

La reubicació de CC en el debat sobre la possible investidura de Sánchez en funció de la seva nova posició en l’aritmètica parlamentària del Congrés després del recompte del vot exterior, que atorga un nou escó al PP en detriment del PSOE i estableix un empat a 171 diputats entre els dos blocs enfrontats (l’esquerra i els seus aliats nacionalistes d’una banda, i populars i Vox de l'altra) i deixa el desempat en mans de Junts i la formació canària, coincideix amb les primeres declaracions del líder del PSOE després del 23J en les quals confirma la seva intenció de buscar una majoria al Congrés per a «quatre anys més» de Govern progressista.

En aquestes, difoses a través de les seves xarxes socials, dona a entendre que ja treballa en la recerca d’aquesta majoria en la qual s’«incorporarien» noves opcions polítiques de les que el van recolzar el 2019 per aglutinar la «majoria social» que creu que recolzen la continuació de les polítiques dels últims quatre anys. A més, assenyala que buscarà el suport parlamentari necessari per «continuar reconstruint la cohesió política, social i territorial», cosa que es considera una picada d’ullet precisament als partits nacionalistes que necessita per a la investidura.

Fonts governamentals asseguren que Sánchez s’involucrarà en el tancament d’un acord amb CC i que mirarà de fer que aquest vagi una mica més enllà de la investidura i inclogui també d’alguna manera la governabilitat, tot i que no comprometi per endavant el suport a pressupostos estatals o lleis concretes. En tot cas, asseguren que «no hi haurà problemes per assumir l’agenda canària que plantegi CC» i es mostren optimistes en relació amb aconseguir el suport de Valido i la mateixa investidura.

Faltar a la paraula donada

Notícies relacionades

La diputada electa de la formació canària va voler aclarir que la seva posició i la del seu partit no és equidistant entre Vox i Sumar, tot i que en els dos casos comprometen la paraula donada als seus electors que no recolzarien un Govern que integrés qualsevol d’aquesta formacions. «No crec que siguin el mateix, però sí que determinades posicions radicals dels extrems no són bones en cap cas. Amb la ultradreta mantenim una distància molt més gran. No hem votat mai res amb Vox i en el cas de Sumar sí que hem votat algunes coses», va manifestar Cristina Valido. 

En la mateixa línia, la diputada va reconèixer que Coalició Canària no està «a la mateixa distància de l’un que de l’altra», si bé va ressaltar que «a les Canàries, l’experiència amb Podem, ara integrada a Sumar, és que va vetar qualsevol tipus de relació amb CC». «El seu objectiu principal era fer-nos fora de totes les institucions on fos possible», va afegir.