Eleccions generals 23J

Yolanda Díaz replica a Belarra: UP només va treure un milió de vots el 28M i «el feminisme no és de ningú»

Respon així a les crítiques de la secretària general de Podem, que va criticar els resultats de diumenge a la líder de Sumar

Yolanda Díaz replica a Belarra: UP només va treure un milió de vots el 28M i «el feminisme no és de ningú»
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Yolanda Díaz ha respost aquest dimarts a les crítiques llançades per Ione Belarra aquest dilluns en plena ressaca electoral, quan va retreure a la líder de Sumar haver perdut «700.000 vots i molts escons» davant «el pitjor resultat de Podem», i també va criticar que «l’estratègia de renunciar al feminisme i invisibilitzar Podem no ha funcionat electoralment».

La secretària general de Podem trencava així la treva pactada per a la campanya electoral i tornava a obrir foc contra la candidata, que un dia després ha replicat amb dades a la dirigent morada. Sumar va aconseguir diumenge 3.014.006 vots i 31 escons, un resultat que suposa un retrocés respecte a la representació que van obtenir tots els partits de l’espai el 2019, però que va ser celebrat com un èxit, al convertir-se en una peça decisiva per reeditar el Govern de coalició.

L’aire triomfal que es respirava a la seu de Sumar diumenge a la nit contrastava amb el rostre seriós de Belarra, que va acompanyar Yolanda Díaz a l’escenari durant la celebració. Tot just 12 hores després d’aquesta escena, la secretària general morada difonia un vídeo a les xarxes on llançava dures crítiques a Díaz i allunyava qualsevol indici de celebració. Amb aquest missatge es reobria la batalla oberta per Podem després del veto a Irene Montero a les llistes de Sumar. Una pugna que el partit va deixar en stand by durant les últimes setmanes, en què només van fer campanya en aquells territoris on es jugaven la seva representació.

El milió de vots d’UP

Després de l’ofensiva oberta, Yolanda Díaz s’ha pronunciat sobre aquestes paraules. «En l’últim procés electoral [les autonòmiques i municipals del 28 de maig], Unides Podem va obtenir un milió de vots, és l’únic que dic», ha recordat la gallega en una entrevista a Al Rojo Vivo, de La Sexta, on s’ha limitat a considerar que «els partits són amos de les seves paraules».

Notícies relacionades

Sí que ha volgut replicar a Belarra la crítica per haver «renunciat al feminisme», un apunt que fa referència directa a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a qui Podem situa com el paladí del moviment feminista. Díaz ha rebutjat de ple aquesta tesi, recordant que «el feminisme no és de ningú». En aquest sentit, ha apuntat que «el feminisme és el moviment emancipador més important que tenim», i ha volgut recordar que lluny de personalitzar el moviment, «hi ha moltes dones després de nosaltres que fa dècades que treballen per eixamplar drets».

Així, ha insistit que «el feminisme de Sumar és un feminisme del 99% que no cau en les trampes que vol la dreta i ultradreta, que és dividir-nos», ha continuat, desplegant la seva tesi feminista davant el «feminisme de trinxeres» que ja ha rebutjat obertament el projecte. «Ens trobaran a Sumar amb un feminisme a favor, que suma, que no va de guerra de sexes, com l’ha convertit la dreta en aquesta campanya, i on els homes que lluiten contra el masclisme i la transfòbia també caminen per aconseguir llibertats».