Eleccions 23J

El vot per correu supera ja les 1,8 milions de peticions, el doble que en les últimes generals

Correus rep una allau rècord de sol·licituds per votar a distància en els comicis de finals de juliol, en plenes vacances.

Les oficines del grup postal han gestionat de moment 1,3 milions de sol·licituds i unes 500.000 més per via ‘online’ a més d’una setmana que expiri el termini.

En les generals del 10N del 2019 es van validar 900.000 vots per correu i en les autonòmiques i municipals del 28M en van ser un milió.

El vot per correu supera ja les 1,8 milions de peticions, el doble que en les últimes generals
2
Es llegeix en minuts
David Page

La convocatòria d’eleccions generals a finals de juliol, amb mig Espanya de vacances, està provocant una allau de peticions per votar per correu. Correus ha gestionat ja més d’1,8 milions de sol·licituds de vot per correu, xifra que suposa ja un rècord històric quan encara queda més d’una setmana perquè expiri el termini per tramitar-les, segons confirmen a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, fonts oficials coneixedores de l’evolució del procés.

L’allau de peticions de ciutadans que busquen evitar presencialment el seu col·legi electoral el 23J es dispara fins a nivells rècord i ja duplica els registres totals de les últimes eleccions generals del novembre del 2019, quan es van gestionar 918.000 sol·licituds, segons les dades facilitades llavors per Correus. En les generals de l’abril del 2019 les peticions van escalar fins als 1,3 milions en total. En les últimes eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig es van rebre un total d’1,08 milions de sol·licituds de vot a distància.

Les 1,8 milions de tramitacions ja gestionades per Correus per a les pròximes eleccions generals corresponen a les peticions rebudes fins al 3 de juliol, quan encara quedaven deu dies fins a tancar el termini legal de sol·licitud (el 13 de juliol), així que les xifres encara continuaran pujant fins a marcar un rècord disparat. Del total, 500.000 s’han gestionat de manera telemàtica i 1,3 milions s’han tramitat mitjançant peticions presencials a les oficines de la xarxa de Correus.

Notícies relacionades

La Comunitat de Madrid és de molt el territori amb més peticions per províncies, amb gairebé 331.800 sol·licituds, i la segueix a molta distància Biscaia, amb poc més de 80.700 demandes. Per municipis, Barcelona és on més ciutadans han reclamat no votar presencialment, amb 53.400 sol·licituds, i la segueix Saragossa, amb 33.000, segons les dades a què ha accedit aquest diari.

El període per demandar vot per correu per a les eleccions generals del 23J va arrencar el 30 de maig, una vegada publicada la convocatòria electoral en el BOE, i s’estendrà fins al 13 de juliol, i una vegada activada aquesta opció ja no es podrà votar presencialment. La petició l’ha de formular personalment l’interessat, que s’ha d’identificar amb el DNI, i rebrà al domicili que hagi indicat –no cal que sigui la seva residència habitual– el certificat d’inscripció en el cens i les paperetes amb les candidatures de tots els partits entre el 3 i el 17 de juliol. El votant disposa de termini fins al 19 de juliol per presentar el seu vot per correu en una oficina de Correus i en aquesta ocasió serà obligatori identificar-se amb el DNI per executar la votació.